Η κυβέρνηση έκλεισε την Επιτροπή Σιτηρών – Κίνδυνος να μεινουμε χωρίς σιτηρά με την Ουκρανική κρίση

  • Κινδυνεύουμε να πληρώσουμε πολύ ακριβά την απόφαση της κυβέρνησης για Επιτροπή Σιτηρών
  • Με το σταγονόμετρο τα αποθέματα σιτηρών, ενώ έρχονται αυξήσεις-φωτιά

Χωρίς σιτηρά κινδυνεύει να μείνει η Κύπρος, λόγω της κρίσης του Ουκρανικού, αλλά και της απόφασης της κυβέρνησης για κλείσιμο της Επιτροπής Σιτηρών.

Χθες πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο Υπουργείο Γεωργίας για να συζητηθούν τα δεδομένα τα οποία έχουν διαμορφωθεί, ενώ έχει συγκληθεί επίσης έκτακτη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας για την ερχόμενη Παρασκευή 4 Μαρτίου.

Σημειώνεται ότι η Κύπρος εισάγει το 80% των σιτηρών, τόσο για ζωοτροφές όσο και για αλευροποίηση.

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας και βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιαννάκης Γαβριήλ, τόνισε ότι «ο πόλεμος στην Ουκρανία εντείνει την ανησυχία για την επάρκεια της χώρας μας σε αποθέματα σιτηρών και τη δυνατότητα κάλυψης των αναγκών του τόπου στο ενδεχόμενο που παρουσιαστούν προβλήματα στην εισαγωγή σιτηρών». Υπενθύμισε επίσης ότι μετά την απόφαση της κυβέρνησης για κλείσιμο της Επιτροπής Σιτηρών Κύπρου, το ΑΚΕΛ προειδοποίησε επανειλημμένα για τις αρνητικές συνέπειες που θα είχε αυτή η απόφαση στο σύνολο της κυπριακής οικονομίας, τόσο ως προς το ενδεχόμενο αύξησης του κόστους των σιτηρών, όσο και ως προς το ζήτημα διατήρησης στρατηγικών αποθεμάτων για περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών. Δυστυχώς, πρόσθεσε τα πρώτα άκρως ανησυχητικά σημάδια της απόφασης διάλυσης της ΕΣΚ φάνηκαν ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβρη με τις τεράστιες αυξήσεις στις τιμές, αλλά και τις ελλείψεις που άρχισαν να παρατηρούνται στην αγορά. Επεσήμανε επίσης ότι φάνηκε η ανικανότητα της κυβέρνησης, καθώς έξι ολόκληρους μήνες μετά την ψήφιση του νόμου για διατήρηση στρατηγικών αποθεμάτων «δεν είχε μεριμνήσει για διατήρηση τέτοιων αποθεμάτων ούτε για μια μέρα».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Σιτοπαραγωγών, Κυριάκος Καϊλάς, δήλωσε στον «Άστρα» ότι εδώ και 15 μέρες στο άκουσμα και μόνο της εισβολής «κλείδωσε» η αγορά από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Σημείωσε επίσης ότι ήδη καταγράφηκε αύξηση στην τιμή των σιτηρών τις τελευταίες 10 μέρες, τονίζοντας ότι οι τιμές βρίσκονταν ήδη σε υψηλά επίπεδα.

Έντονο προβληματισμό εξέφρασε και ο ΓΓ της ΕΚΑ, Πανίκος Χάμπας, ο οποίος προειδοποίησε ότι η ανεπάρκεια των σιτηρών θα προκαλέσει υποσιτισμό των ζώων που θα επιφέρει καταστροφικές συνέπειες.

Ο πρώτος λειτουργός του Υπουργείου Γεωργίας, Σωκράτης Σωκράτους, δήλωσε ότι η χθεσινή σύσκεψη στόχο είχε να εκτιμηθεί η υφιστάμενη κατάσταση και θα καταμετρηθούν τα αποθέματα που υπάρχουν, αλλά και τα σιτηρά που αναμένεται να φτάσουν στη χώρα από τις παραγγελίες που έγιναν. Ανέφερε επίσης ότι έχουμε αποθέματα σιτηρών για ζωοτροφές για περίπου για ενάμιση μήνα, και για σιτηρά για ανθρώπινη κατανάλωση και για αλευροποίηση για 3μισι με 4 μήνες.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.