Η κυβέρνηση έμεινε στις διαπιστώσεις της μεγάλης πυργκαγιάς του 2016 στη Σολιά

Δεν έγινε ό,τι έπρεπε για να αποφύγουμε τις τραγικές συνέπειες!

Στην προτελευταία θέση της ΕΕ στις δαπάνες για δραστηριότητες και ενέργειες που αφορούν περιβαλλοντική προστασία

 

Ακόμα αναμένεται νομοσχέδιο για πρόληψη σε ιδιωτικές περιουσίες

Ένα από τα πιο σημαντικά θέματα που πρέπει να επιλυθούν, είναι το γεγονός ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν μπορούν να δράσουν προληπτικά για αποτροπή πυρκαγιών σε ιδιωτικές περιουσίες (π.χ. απομάκρυνση άγριας βλάστησης). Ο διευθυντής του Τμήματος Δασών Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, ανέφερε ότι έχουν ετοιμαστεί τα σχέδια διαχείρισης άγριας βλάστησης αλλά χρειάζεται η τροποποίηση της νομοθεσίας. αφού δεν δίνεται η εξουσία στο Τμήμα να κατασκευάσει ένα έργο πρόληψης πυρκαγιών.

Αυτή η απάντηση έφερε την αντίδραση του προέδρου της Επιτροπής Εσωτερικών, Άριστου Δαμιανού, για να επισημάνει ότι αυτό επικαλέστηκε το Υπουργείο και το 2017. Επίσης ρώτησε τι έγινε από τότε μέχρι σήμερα.

Απαντώντας ο κ. Αλεξάνδρου είπε ότι το Φεβρουάριο του 2020 πήγε νομοσχέδιο στη Νομική Υπηρεσία για έλεγχο. Το Νοέμβριο του 2020 ζητήθηκε λεπτομερής τεκμηρίωση η οποία έγινε.

 

Του

Γιάννη Κακαρή

Είναι προφανές ότι πέραν των εργαζομένων που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή αλλά και των εθελοντών, πολύ λίγα είναι αυτά που δούλεψαν σωστά για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που έπληξε την ορεινή περιοχή Λεμεσού και Λάρνακας. Για να φτάσουμε όμως σε αυτό το σημείο, προηγήθηκαν οι εγκληματικές πολιτικές της κυβέρνησης.

Οι νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις και η πολιτική λιτότητας που συνέχισε να εφαρμόζει μετά την καταστροφική πυρκαγιά στη Σολιά, δείχνουν ότι δεν έμαθαν τίποτε από την πυρκαγιά του 2016. Μάλιστα οι υπάλληλοι του Τμήματος Δασών, προειδοποίησαν επανειλημμένα ότι η υποστελέχωση είναι σε χειρότερο επίπεδο από το 2016.

Προτελευταία η Κύπρος, στις δαπάνες για περιβαλλοντική προστασία

Σύμφωνα με την Κυπριακή Στατιστική Υπηρεσία, οι συνολικές δαπάνες για δραστηριότητες και ενέργειες που αφορούν περιβαλλοντική προστασία στο δημόσιο τομέα έχουν μειωθεί σημαντικά την τελευταία δεκαετία και διαχρονικά κυμαίνονται σε χαμηλότερα επίπεδα από το μέσο όρο των κρατών-μελών τής Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Σολέα και την Αργάκα, οι συνολικές δαπάνες για περιβαλλοντική προστασία στο δημόσιο τομέα έχουν μειωθεί δραστικά (από 0,53% του ΑΕΠ το 2016 σε 0,30% το 2019).

Επίσης σύμφωνα με την Eurostat, το 2019 η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται στην προτελευταία θέση των 27 κρατών-μελών της ΕΕ όσον αφορά το ποσοστό του ΑΕΠ, στις συνολικές δαπάνες για δραστηριότητες και ενέργειες σχετικά με περιβαλλοντική προστασία στο δημόσιο τομέα (0,3% έναντι 0,8% στην ΕΕ). Στην τελευταία θέση βρίσκεται η Φινλανδία (0,2%), ενώ οι υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου παρουσιάζουν σαφώς καλύτερη εικόνα (Ελλάδα και Μάλτα 1,4%).

Ο Πρόεδρος γνώριζε για ελλείψεις και δεν ενήργησε

Την ίδια ώρα το ζήτημα της υποστελέχωσης είναι καίριο. Αφού ο Κλάδος Υπαλλήλων Τμήματος Δασών απευθύνθηκε με σωρεία επιστολών προς τους Υπουργούς Γεωργίας και Οικονομικών, χωρίς καμία ανταπόκριση, αναγκάστηκαν να αποταθούν στον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Στην τέταρτη επιστολή που έστειλαν το 2020, αποτάθηκαν στον ΠτΔ.

Μεταξύ άλλων, σε επιστολή στις 21/7/20 απηύθυναν στον ΠτΔ «δραματική έκκληση για επίλυση του σοβαρότατου προβλήματος της υποστελέχωσης που το Τμήμα Δασών αντιμετωπίζει». Επίσης σημειωνόταν ότι το κενό «αντιστοιχεί στο προσωπικό 14 δασικών σταθμών! Είναι επομένως τεράστιο, αλλά και επικίνδυνο». Μάλιστα υπογραμμιζόταν ότι η πραγματική στελέχωση του Τμήματος «είναι χειρότερη ακόμη και από αυτή που υπήρχε το καλοκαίρι του 2016».

Παρευρισκόμενοι στην κοινή συνεδρία, της περασμένης Πέμπτης, των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Εσωτερικών, Γεωργίας και Περιβάλλοντος, οι διευθυντές της Πυροσβεστικής και του Τμήματος Δασών έκαναν λόγο για ελλείψεις.

Ο διευθυντής του Τμήματος Δασών επεσήμανε ότι υπάρχουν ελλείψεις που πρέπει να καλυφθούν, καθώς όπως ανέφερε, ενώ καλύφθηκε ο στόχος της πρόσληψης 505 δασοπυροσβεστών αυτοί δεν είναι αρκετοί και χρειάζεται όπως είπε, κάλυψη άλλων εκατό θέσεων.

Ο διευθυντής της Πυροσβεστικής επεσήμανε ότι από το 2017 υπάρχει αίτημα για αύξηση των ωρομίσθιων πυροσβεστών από 169 σε 220 έτσι ώστε να υπάρξει διευρυμένη κάλυψη της υπαίθρου. Παράλληλα ανέφερε ότι ενώπιον του Επιτρόπου Ορεινών Κοινοτήτων είχε διαβιβαστεί πρόταση για δημιουργία δύο μόνιμων πυροσβεστικών σταθμών. Σε επίπεδο οχημάτων, παραδέχτηκε ότι πέραν του 70% του στόλου είναι άνω των 10 ετών και ανέφερε ότι κάθε χρόνο γίνεται προμήθεια περίπου 6 οχημάτων.

Αναπάντητα ερωτήματα

Κατά τη συνεδρία των Επιτροπών που εξέτασε τις καταστροφικές πυρκαγιές στα ορεινά χωριά της Λάρνακας και Λεμεσού, οι Υπουργοί Γεωργίας και Εσωτερικών μαζί με τους υπηρεσιακούς των υπουργείων προσπάθησαν να παρουσιάσουν ότι ο συντονισμός και οι επιχειρήσεις για κατάσβεση της πυρκαγιάς κύλησαν άψογα. Κύριο επιχείρημά τους για την έκταση της πυρκαγιάς, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τεσσάρων πολιτών, το κάψιμο 55 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων και άλλων περιουσιών, ήταν ο άνεμος και η μορφολογία του εδάφους.

Το γεγονός αυτό έφερε την έντονη αντίδραση των βουλευτών οι οποίοι έθεσαν μια σειρά από ερωτήματα που έμειναν αναπάντητα ή οι απαντήσεις δημιούργησαν νέα ερωτηματικά.

Σε ερώτηση κατά πόσον δόθηκε οδηγία για εκκένωση των χωριών, η διευθύντρια της Πολιτικής Άμυνας, Μαρία Παπά, είπε ότι στις 2:10 του Σαββάτου δόθηκε οδηγία για εκκένωση των χωριών, κάτι που εγείρει το ερώτημα κατά πόσον υπήρξε έλεγχος, αφού κάηκαν τέσσερις άνθρωποι, ενώ πολύς κόσμος έμεινε στα χωριά.

Επίσης ερώτημα το οποίο πρέπει να απαντήσει η κυβέρνηση, είναι γιατί δεν έχουν μισθωθεί τα δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα, παρόμοιου τύπου με αυτά του Τμήματος Δασών. Σημειώνεται ότι στον προϋπολογισμό του 2021 υπάρχει πρόνοια για μίσθωση κόστους €2 εκατ. (75% χρηματοδότηση από την ΕΕ).

Επίσης στη συνεδρία κατατέθηκαν εκ μέρους της κυβέρνησης οι συστάσεις Ανεξάρτητης Επιτροπής για αξιολόγηση του υφιστάμενου Συστήματος Πρόληψης και Κατάσβεσης Πυρκαγιών, τις οποίες συνοδεύουν παρατηρήσεις σχετικά με το στάδιο υλοποίησής τους. Παράλληλα, ο Υπ. Γεωργίας ανέφερε ότι πριν το καλοκαίρι έγιναν 2 διυπουργικές συσκέψεις για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Οι βουλευτές ζήτησαν να κατατεθεί άμεσα η έκθεση των εμπειρογνωμόνων, τα πρακτικά της διυπουργικής επιτροπής και το σχέδιο δράσης για την πυρκαγιά καθώς είναι πάρα πολλές οι καταγγελίες που έγιναν από τους κατοίκους ότι δεν υπήρχε οργάνωση και συντονισμός για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy