Η Κυβέρνηση έπαθε σαν το βοσκό τον ψεύτη

Η κυβέρνηση έπαθε σαν το βοσκό τον ψεύτη (και) στο θέµα µε τα «χρυσά» διαβατήρια.

Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

Οι αρµόδιοι θεσµοί στην ΕΕ και διεθνώς καταγγέλλουν εδώ και µήνες ότι γίνεται κατάχρηση του συστήµατος. Η Κοµισιόν εξέδωσε ειδική έκθεση για την Κύπρο, ο Οργανισµός Οικονοµικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης έβαλε τη χώρα στη «µαύρη λίστα», το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ µάς έβαλε στην «γκρίζα λίστα» για το ξέπλυµα βρόµικου χρήµατος, η οργάνωση ∆ιεθνούς ∆ιαφάνειας κατηγόρησε ευθέως την Κύπρο ότι πουλά διαβατήρια σε διεφθαρµένους και εγκληµατίες, η οργάνωση OCCRP αποκάλυψε αρχεία τα οποία, όπως υποστηρίζει, συνδέουν τον Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας µε το σκάνδαλο Troika Laundromat. Έγινε και ταινία η διαφθορά και το ξέπλυµα στην Κύπρο, η οποία προβάλλεται σε διεθνές φεστιβάλ και στο Netflix, ενώ πολλά ΜΜΕ στο εξωτερικό κατηγόρησαν επανειληµµένα την Κύπρο παραθέτοντας συγκεκριµένες περιπτώσεις µε ονόµατα και διευθύνσεις. Ενδεικτικά, το Economist κατηγόρησε την Κύπρο ότι «έχει φήµη για την απάτη», ενώ το Reuters αποκάλυψε πρόσφατα την υπόθεση µε την πώληση διαβατηρίων στην ελίτ του καθεστώτος της Καµπότζης.

Παρά τα πιο πάνω, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης µετά την έκθεση της Κοµισιόν έκανε λόγο για στοχοποίηση της Κύπρου «για τους καλά γνωστούς λόγους» τους οποίους δεν εξήγησε ποτέ, ενώ παρόµοιες δηλώσεις έκαναν και άλλοι αξιωµατούχοι όπως ο πρόεδρος του Invest Cyprus, ο οποίος χαρακτήρισε την έκθεση ως «µη ολοκληρωµένη και ενδεχοµένως παραπλανητική». Επίσης, πρόσφατα το Υπουργικό Συµβούλιο αποφάσισε την πραγµατοποίηση έρευνας για την πώληση των διαβατηρίων στους Καµποτζιανούς από τα ίδια άτοµα τα οποία πραγµατοποίησαν τον πρώτο έλεγχο και οι οποίοι προφανώς απέτυχαν να εντοπίσουν τα προβληµατικά σηµεία. Υπάρχει κανείς ο οποίος πιστεύει στ’ αλήθεια ότι τα πιο πάνω µπορούν να πείσουν τους θεσµούς στην ΕΕ και διεθνώς; Υπάρχει κανείς που πιστεύει ότι δεν πήραν πρέφα στο εξωτερικό ότι όταν µια υπόθεση παραπέµπεται αόριστα σε έρευνα καταλήγει στο κουκούλωµα; Υπάρχει κανείς που πιστεύει ότι δεν γνωρίζουν οι θεσµοί στην ΕΕ και διεθνώς ότι µέλη του Υπουργικού Συµβουλίου, περιλαµβανοµένου του ίδιου του Προέδρου της ∆ηµοκρατίας, συνδέονται µε γραφεία τα οποία εµπλέκονται στην αγορά των διαβατηρίων;

Το Επενδυτικό Πρόγραµµα δεν κινδυνεύει απ’ αυτούς που ασκούν κριτική για τα κακώς έχοντα, αλλά απ’ αυτούς που κάνουν κατάχρηση και όσους κλείνουν τα µάτια στους ελέγχους. Το πρόβληµα δεν αντιµετωπίζεται µε έρευνες για κουκούλωµα. Απαιτούνται πράξεις και αποδείξεις µέσα από συγκεκριµένες αποφάσεις και δράσεις.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy