Η κυβέρνηση επέμεινε στην αγορά του NCC ενώ κρίθηκε ασύμφορη – Η γη ανήκει σε ίδρυμα με πρόεδρο τον Αρχιεπίσκοπο

Κρίθηκε ασύμφορη από Ελεγκτική και Κτηματολόγιο, αλλά το ΥΠΟΙΚ επέμεινε

Μυρίζει σκάνδαλο η αγορά του κτιρίου NCC από την κυβέρνηση

Οσμή σκανδάλου αναβλύζει η απόφαση της κυβέρνησης για αγορά του κτιρίου Nicosia City Center (NCC), σε γη η οποία ανήκει σε ίδρυμα στο οποίο πρόεδρος είναι ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου.

Όπως προκύπτει από νέα έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, το Κτηματολόγιο εκτίμησε την αγοραία αξία του κτιρίου στα 20 εκατ. ευρώ, αλλά η κυβέρνηση συμφώνησε να το αγοράσει για 22,7 εκατ. ευρώ, δηλαδή 2,7 εκατ. ευρώ περισσότερα. Συμφωνήθηκε μάλιστα ότι το κράτος θα πάρει μόνο το κτίριο, ενώ η γη θα συνεχίζει να ανήκει στο ίδρυμα στο οποίο πρόεδρος είναι ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου.

Ως εκ τούτου, το κράτος και κατ’ επέκταση οι φορολογούμενοι θα είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν 140 χιλ. ευρώ το χρόνο για ενοικίαση της γης, ενώ το ποσό θα αυξάνεται κατά 1-3% κατ’ έτος, ανάλογα με τον πληθωρισμό. Δηλαδή εκτός από τα 22,7 εκατ. ευρώ, το κράτος θα πληρώσει ακόμη 5,3 εκατ. ευρώ περίπου σε ενοίκια, «χωρίς στην ουσία το ακίνητο να περιέλθει στην κυριότητα», όπως επισημαίνεται στην έκθεση.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία εκφράζει την άποψη ότι «η αγορά του κτιρίου έγινε σε ασύμφορη για το δημόσιο τιμή». Σημειώνεται μάλιστα ότι στην έκθεση αναφέρεται ότι ο διευθυντής του Κτηματολογίου «εισηγήθηκε όπως αντί της συγκεκριμένης αγοράς να ανεγερθούν ιδιόκτητα κτίρια σε κατάλληλη κρατική γη στη Λευκωσία», επισημαίνοντας παράλληλα ότι «σε καμιά περίπτωση το κράτος δεν έχει προβεί σε αγορά δικαιωμάτων μίσθωσης τα τελευταία 30 ή και περισσότερα χρόνια».

Παρά τις υποδείξεις τόσο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας όσο και του Κτηματολογίου, η κυβέρνηση επέμεινε στην αγορά του κτιρίου. Και αυτό βέβαια εγείρει πολλά ερωτηματικά.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.