Το Υπουργικό Άυξησε την αμοιβή των μελών της Ερευνητικής για τα «χρυσά» διαβατήρια!

Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να αυξήσει την αμοιβή των μελών της Ερευνητικής Επιτροπής για το σκάνδαλο των «χρυσών» διαβατηρίων.

Η απόφαση γνωστοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, με τη δημοσίευση της στην επίσημη εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα στις 4/11/2020, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τη διαφοροποίηση της αμοιβής του προέδρου και των μελών της Ερευνητικής Επιτροπής και ως εκ τούτου θα αποζημιώνονται με ποσό ύψους €10.000 για όλη τη διάρκεια κάθε τρίμηνης περιόδου έρευνας.

Σημειώνεται ότι ο διορισμός της Επιτροπής έγινε με διάταγμα του Γενικού Εισαγγελέα στις 7/9/2020, επομένως η αμοιβή των μελών της καθοριζόταν από εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών.
Σύμφωνα με την σχετική εγκύκλιο, το ανώτατο όριο πληρωμής ήταν €10.000 ανεξαρτήτως των μηνών έρευνας και δεύτερον, τα μέλη που ήταν εν ενεργεία κρατικοί αξιωματούχοι λάμβαναν μειωμένη αποζημίωση κατά 50% εάν και εφόσον εργάζονταν εκτός του κανονικού ωραρίου.

Άρα, για μία έρευνα που θα χρειαστεί 9 μήνες να ολοκληρωθεί ο πρόεδρος και τα μέλη με βάση την εγκύκλιο θα λάμβαναν μέχρι €10.000 έκαστος.

Ωστόσο με την νέα απόφαση του Υπουργικού θα λάβουν ως αποζημίωση τουλάχιστον €30.000 ο κάθε ένας.
 

Στο μεταξύ δύο νομικοί τοποθετήθηκαν για την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου με παρεμβάσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο νομικός Χριστόφορος Χριστοφή, διερωτάται κατά πόσο το Υπουργικό με την απόφασή του «εξαγοράζει» την Επιτροπή Πολιτογραφήσεων.

Τονίζει ότι τίθεται τεράστιο ζήτημα τάξης από το ότι τριπλασιάζεται η αμοιβή του προέδρου και των μελών της Επιτροπής, μετά τον διορισμό τους, τη στιγμή που το Υπουργικό είναι ελεγχόμενη οντότητα.

Από πλευράς του ο νομικός Κρις Τριανταφυλλίδης, αναφέρει ότι την Ερευνητική Επιτροπή για τα διαβατήρια, για σκοπούς αμεροληψίας την διόρισε ο Γενικός Εισαγγελέας, από τη στιγμή που εμπλέκεται και το Υπουργικό Συμβούλιο.
Επομένως, σημειώνει, η απόφαση για την όποια αμοιβή θα έπρεπε να ληφθεί από τον Γενικό Εισαγγελέα.