Η Κυβέρνηση εξακολουθεί να αρνείται την παραχώρηση στοιχείων για τα διαβατήρια!

Η κυβέρνηση συνεχίζει να αρνείται στην ελεγκτική υπηρεσία την πρόσβαση σε φακέλους για διαβατήρια που δόθηκαν στο πλαίσιο του επενδυτικού προγράμματος σε διευθυντικά στελέχη του καζίνο στη Λεμεσό, δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας Μάριος Πετρίδης.

Πρόσθεσε ότι η υπηρεσία εξετάζει ακόμη με βάση κάποιες λίστες άλλες 70 περιπτώσεις που αφορούν ομαδικές επενδύσεις για άλλες εταιρείες, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες πληροφορίες για το πως εντοπίστηκαν. Εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι δόθηκαν διαβατήρια σε αυτά τα 70 άτομα αλλά αυτή τη στιγμή η Ελεγκτική Υπηρεσία κάνει έρευνες για να το επιβεβαιώσει.

Ξεκαθάρισε ότι η ελεγκτική υπηρεσία επικεντρώνεται μόνο στα οικονομικά κριτήρια για να εντοπίσει κατά πόσον αυτά τα άτομα κατέβαλαν την φορολογία που πρέπει και εάν αυτά τα άτομα έχουν τη μόνιμη κατοικία τους στην Κύπρο, όπως προέβλεπαν τα επενδυτικά κριτήρια του προγράμματος.

Ο κύριος Πετρίδης σημείωσε ταυτόχρονα ότι ο ρόλος της ερευνητικής επιτροπής τον οποίο επικαλείται η κυβέρνηση για να μη δίνει στοιχεία στην ελεγκτική υπηρεσία είναι σεβαστός, ωστόσο είπε, διαφορετικός είναι ο έλεγχος που γίνεται από την ελεγκτική υπηρεσία.

Διαβάστε επίσης: 

Διαδικασία επί παραβάσει κατά Κύπρου και Μάλτας για τα διαβατήρια θα ξεκινήσει αύριο η Κομισιόν

Βαριά καμπάνα ετοιμάζει η ΕΕ για το σκάνδαλο με «χρυσά» διαβατήρια

Ξεκαθάρισε ότι η ελεγκτική υπηρεσία επικεντρώνεται μόνο στα οικονομικά κριτήρια για να εντοπίσει κατά πόσον αυτά τα άτομα κατέβαλαν την φορολογία που πρέπει και εάν αυτά τα άτομα έχουν τη μόνιμη κατοικία τους στην Κύπρο.

Ταυτόχρονα σημείωσε ότι ο ρόλος της ερευνητικής επιτροπής τον οποίο επικαλείται η κυβέρνηση για να μη δίνει στοιχεία είναι σεβαστός, ωστόσο είπε, διαφορετικός είναι ο έλεγχος της ελεγκτικής υπηρεσίας.

Το επενδυτικό πρόγραμμα πολιτογραφήσεων είχε κενά και η κυβέρνηση αναγνώρισε ότι δεν λειτουργούσε όπως έπρεπε, γι αυτό και το τερμάτισε, ανέφερε στον ΑΣΤΡΑ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος. Επισήμανε ότι η κυβέρνηση πριν αντιδράσει θα αναμένει την απόφαση της ΚΟΜΙΣΙΟΝ η οποία εξετάζει το πρόγραμμα απόδοσης υπηκοότητας της Κύπρου.

Υπενθύμισε ακόμη ότι η κυβέρνηση διόρισε τετραμελή επιτροπή για τη διερεύνηση του προγράμματος, ενώ ξεκαθάρισε ότι τίθεται θέμα παραίτησης του προέδρου της δημοκρατίας.

Ο κύριος Κούσιος τόνισε επίσης ότι το δικηγορικό γραφείο του προέδρου της δημοκρατίας ελέγχθηκε επανειλημμένα και από διεθνείς οίκους για το θέμα των διαβατηρίων και δεν βρέθηκε τίποτε το μεμπτό.

Η κυβέρνηση φαίνεται ότι δεν αντιλήφθηκε τη σοβαρότητα του σκανδάλου με τα χρυσά διαβατήρια που έχει εκθέσει την Κύπρο διεθνώς και έχει προκαλέσει την αγανάκτηση των πολιτών, δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ ο πρόεδρος των οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου.

Τόνισε ότι ζητείται η ενεργοποίηση του άρθρου 67 για διάλυση της βουλής και παραίτηση της κυβέρνησης. Θα πρέπει, εξήγησε, να δοθεί ένα μικρό διάστημα για να προετοιμαστούν τα κόμματα για πρόωρες εκλογές.
Ωστόσο, σημείωσε ο κύριος Θεοπέμπτου η διάλυση της βουλής και η παραίτηση της κυβέρνησης θα πρέπει να γίνει αυτή τη στιγμή γιατί όλοι πρέπει να αισθανθούν την απογοήτευση και το θυμό των πολιτών.

Παρά τη δήλωση της η κυβέρνηση δεν έχει τερματίσει ακόμα το επενδυτικό πρόγραμμα των πολιτογραφήσεων αφού μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου εκκρεμούσαν ακόμα 600 αιτήσεις και το πρόγραμμα θα τρέχει μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, επισήμανε στον ΑΣΤΡΑ ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου.

Υπενθύμισε ότι ο πρόεδρος της δημοκρατίας αντί να ανακοινώσει τον τερματισμό του προγράμματος επέκρινε την ΕΕ ότι καταγγέλλει την Κύπρο, επειδή υπάρχει ανταγωνισμός αλλά και σκοπιμότητες. Ο κύριος Στεφάνου τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να κάνει την ξαφνιασμένη και να καταγγέλλει τα κόμματα που ότι εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα εναντίον της Κύπρου, όταν η ίδια καταγγέλλεται διεθνώς.

Τόνισε ακόμη ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη είχε καταντήσει το πρόγραμμα επενδύσεων σε πρόγραμμα αγοράς ακινήτων.
Απαντώντας στις επικρίσεις κατά του ΑΚΕΛ είπε ότι αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του ρεπορτάζ του Αλ Τζαζίρα το κόμμα δεν κρύφτηκε και προχώρησε στην παραίτηση του βουλευτή του. Είναι, η κυβέρνηση, τόνισε, που κρύβεται και μάλιστα απαγορεύει στον γενικό ελεγκτή να προχωρήσει σε έρευνα.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.