Η Κυβέρνηση κόβει κονδύλι από έργο του ΚΟΑΓ για να πριμοδοτήσει τα κρατικά ταμεία

Η κυβέρνηση κόβει κονδύλι από έργο του Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Γης για να πριμοδοτήσει τα κρατικά ταμεία.

Μάλιστα το έργο βρίσκεται στη Λεμεσό (Πάνω Πολεμίδια), όπου παρατηρούνται τα μεγαλύτερα προβλήματα λόγω των μεγάλων αυξήσεων στις τιμές των ακινήτων αλλά και στα ενοίκια.

Το Υπουργείο Εσωτερικών κατέθεσε στη Βουλή νομοσχέδιο για αναδρομική αύξηση του ποσού το οποίο πλήρωσε ο ΚΟΑΓ για το 2018, έναντι του δανείου το οποίο πήρε πριν από χρόνια από το κράτος για την υλοποίηση του Σχεδίου Χαμηλά Αμειβομένων.

Συγκεκριμένα, ο προϋπολογισμός του 2018 προέβλεπε την καταβολή 7 εκατ. ευρώ από τον ΚΟΑΓ προς το κράτος, ενώ με το νέο νομοσχέδιο το ποσό αυξάνεται στα 8,15 εκατ. ευρώ.

Δηλαδή αυξάνεται κατά 1,15 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρεται αυτό «έχει συμφωνηθεί για πλήρη εξόφληση των οφειλών του ΚΟΑΓ μέχρι τις 31/12/2017».

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο η αύξηση του κονδυλίου προς το κράτος θα καλυφθεί με μείωση των κεφαλαιουχικών δαπανών του ΚΟΑΓ και συγκεκριμένα με την κατάργηση του κονδυλίου το οποίο αφορά την αγορά γης και κτιρίων (430 χιλ. ευρώ) και τη μείωση κατά 718 χιλ. ευρώ του κονδυλίου το οποίο αφορά την ανέγερση συγκροτήματος κατοικιών και διαμερισμάτων στα Πολεμίδια, στη Λεμεσό. Πρόκειται για το έργο «Άδωνις ΙΙ» το οποίο ξεκίνησε το 2018 με το διαχωρισμό της γης και την κατασκευή 15 διώροφων κατοικιών 3ων υπνοδωματίων. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του ΚΟΑΓ για το 2019 το συνολικό κόστος για την υπό αναφορά ανάπτυξη υπολογίζεται στα 2,3 εκατ. ευρώ.

Το έργο αποτελεί συνέχεια οικιστικής ανάπτυξης η οποία έχει ολοκληρωθεί στην ίδια περιοχή.

Για το 2019 προϋπολογίστηκε δαπάνη ύψους 1,2 εκατ. ευρώ, ωστόσο με το νομοσχέδιο το κονδύλι μειώνεται κατά 718 χιλ. ευρώ. Με βάση τον προϋπολογισμό του 2019 ο ΚΟΑΓ έχει καταβάλει φέτος άλλα 5 εκατ. ευρώ προς την κυβέρνηση, έναντι του δανείου το οποίο πήρε για την υλοποίηση του Σχεδίου Χαμηλά Αμειβομένων.

Υπενθυμίζεται ότι στη Λεμεσό οι τιμές των κατοικιών και των διαμερισμάτων έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω των πύργων και των «χρυσών» διαβατηρίων. Μάλιστα η Κεντρική Τράπεζα προειδοποίησε επανειλημμένα ότι η κατάσταση χρήζει παρακολούθησης. Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας από το 2016 μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2018 οι τιμές των διαμερισμάτων στη Λεμεσό αυξήθηκαν κατά 29,6% (με εξαίρεση τους πύργους όπου οι τιμές είναι πολύ πιο υψηλές αφού θεωρούνται κτίρια πολυτελείας). Επίσης, με βάση μελέτη του Υπουργείου Εργασίας τα ενοίκια στα διαμερίσματα και τις κατοικίες μέσης ποιότητας σε μη προνομιούχες περιοχές αυξήθηκαν κατά 57,5%.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το 2014 η μέση τιμή για ένα δυάρι μέσης ποιότητας ήταν 320 ευρώ το μήνα, ενώ σήμερα έφτασε στα 504 ευρώ. Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο και αναμένεται να κατατεθεί επίσημα στην ερχόμενη Ολομέλεια της Βουλής, προκειμένου να παραπεμφθεί στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή για συζήτηση.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.