Η κυβέρνηση περιφρονεί εμπράκτως τον Πολιτισμό – Στο περίμενε η παράδοση του επιδόματος

Του Κωστή Πιτσιλλούδη

Η πανδημία του κορονοϊού, αλλά και οι οικονομικές επιπτώσεις που προκάλεσε, ήταν κάτι απρόσμενο για όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι άνθρωποι του Πολιτισμού όμως φαίνεται να ανήκουν στο τμήμα της κοινωνίας που έχει υποστεί τη μεγαλύτερη ζημιά.

Δύο καλλιτέχνες μιλούν στη «Χαραυγή» και εκφράζουν την αγανάκτησή τους για τις πολιτικές που εφαρμόζονται στον τομέα του Πολιτισμού, αφήνοντάς τους έρμαια των καταστάσεων.

«Η κυβέρνηση εξάντλησε όλη την αυστηρότητα που προκύπτει από τα πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας, στον τομέα του Πολιτισμού. Είναι δυσανάλογη η αντιμετώπιση του Πολιτισμού, σε σύγκριση με άλλους τομείς. Τα εστιατόρια, οι καφετέριες και πολλές άλλες επιχειρήσεις, έστω και περιορισμένα επαναλειτούργησαν, την ίδια ώρα που τα θέατρα, οι κινηματογράφοι και οι χώροι μουσικών εκδηλώσεων παραμένουν κλειστοί. Με αυτές τις πολιτικές, η κυβέρνηση θέτει την ταφόπλακα στον Πολιτισμό. Θα είναι τραγικά τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από αυτήν την απόφαση», ανέφερε ο επικεφαλής του Πολιτιστικού Γραφείου του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα.

Ο Κώστας Κώστα γνωστοποίησε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει το κουτσουρεμένο έκτακτο επίδομα στήριξης προς τους καλλιτέχνες και άλλους εργαζομένους στον τομέα της πολιτιστικής δημιουργίας, μετά και τις πιέσεις που άσκησε το ΑΚΕΛ, αλλά και από τους ίδιους τους εργαζομένους.

«Το ποσό που δύναται είναι πάρα πολύ μικρό, δεν μπορεί να καλύψει ούτε τις βασικές ανάγκες. Θεωρώ ότι μας ντροπιάζει ως κοινωνία».

Αναφερόμενος στη χρονοβόρα διαδικασία παράδοσης του επιδόματος, ο Κ. Κώστα τόνισε ότι τα στοιχεία των ατόμων που αιτήθηκαν το συγκεκριμένο επίδομα θα έπρεπε να διασταυρωθούν μέσω από το Υπουργείο Εργασίας, ούτως ώστε να αυξηθεί η ταχύτητα με την οποία εξελίσσεται η διαδικασία.

Τόνισε ότι η πολιτική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για ίδρυση Υφυπουργείου Πολιτισμού, έστω κι αν ήρθε αργά και μετά από παλινδρομήσεις, κρίνεται θετικά από το ΑΚΕΛ καθώς ικανοποιεί ένα διεκδικητικό στόχο του κόμματος σε σχέση με την πολιτιστική ανάπτυξη και δημιουργία στη χώρα μας.

«Αυτό που επιβάλλεται να γίνει είναι η εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού, με όραμα, καινοτομίες και αποτελεσματικές δομές απαλλαγμένες από παθογένειες του παρελθόντος», εξήγησε.

Ο ηθοποιός Σοφοκλής Κασκαούνιας, σε δηλώσεις του στη «Χ», ανέφερε ότι η εμπειρία του lockdown για τους καλλιτέχνες ήταν εξαιρετικά δύσκολη.

«Ήμασταν οι πρώτοι που κλείσαμε λόγω της φύσης της δουλειάς μας και οι τελευταίοι που αρχίσαμε δουλειά. Είναι πρωτόγνωρες οι συνθήκες που βιώνουμε, με αρκετή δόση αβεβαιότητας για το μέλλον. Είναι αρκετά ψυχοφθόρο για τους ανήσυχους καλλιτέχνες».

Αναφερόμενος στο ποσό του επιδόματος, ο κ. Κασκαούνιας τόνισε ότι δεν είναι καθόλου ικανοποιητικό.

«Είναι μία αρχή, αλλά θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερο. Ούτε με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα δεν αντιστοιχεί και όλη αυτή η αργοπορία στην καταβολή του δείχνει το πρόσωπο της Πολιτείας απέναντι στους ανθρώπους του Πολιτισμού».

Υπογράμμισε ότι ο πολιτισμός είναι μια μεγάλη αναγκαιότητα για την κοινωνία.

«Αποδείχτηκε και στις μέρες της έγκλειστης ζωής λόγω κορονοϊού. Πώς ψυχαγωγήθηκε ο κόσμος; Πώς πέρασε όλο αυτόν τον καιρό; Δεν είναι παρέα με τους καλλιτέχνες στις αγαπημένες τους σειρές ή με τα κινηματογραφικά έργα;» διερωτήθηκε.

Ερωτηθείς ποια είναι η άποψή του για τη δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού, ο κ. Κασκαούνιας απάντησε ότι η δημιουργία του Υφυπουργείου είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για τον Πολιτισμό.

«Το θέμα είναι να αναγνωρίσει το Υφυπουργείο τα προβλήματα που χρονίζουν στον τομέα του Πολιτισμού και να δώσει λύσεις. Πρέπει να δοθούν ευκαιρίες πραγματικής ανέλιξης του Πολιτισμού. Να δοθούν περισσότερα κεφάλαια για να έχουν και οι παλιοί, αλλά και οι νέοι άνθρωποι ευκαιρίες. Το θέατρο, ο κινηματογράφος και οι άλλες τέχνες προωθούν και την καλή εικόνα της Κύπρου στο εξωτερικό, καθώς συμμετέχουμε και σε παγκόσμια φεστιβάλ».

«Μια χώρα διαμορφώνεται από τον πολιτισμό της, δεν γίνεται εν έτει 2020 το επάγγελμα του ηθοποιού να βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης, κάτι το οποίο υπάρχει διαχρονικά», ανέφερε η ηθοποιός Παμπίνα Γεωργίου.

Υπογράμμισε ότι μία από τις πολλές επιπτώσεις που υπέστη ο πολιτισμός μας ήταν το κλείσιμο των θεάτρων, που επέφερε μαζί του μεγάλες επιπτώσεις στους ηθοποιούς και γενικότερα στους καλλιτέχνες.

«Πρέπει επιτέλους τα άτομα που απαρτίζουν την κυβέρνησή μας να λάβουν σοβαρά υπόψιν τις ιδιαίτερες συνθήκες εργασίας. Πρέπει να συζητηθούν σοβαρά και να αξιολογηθούν τα θέματα όπως συλλογικές συμβάσεις, κοινωνικές ασφαλίσεις, αλλά και πνευματικά δικαιώματα. Πρέπει επιτέλους να μπορούμε να ζήσουμε από το επάγγελμα που έχουμε επιλέξει με κόπο, μόχθο και ζήλο να κάνουμε».

Τόνισε ότι η φύση της εργασίας τους είναι τέτοια που για να ζήσουν και να βγάλουν τα προς το ζην πρέπει να δουλέψουν.

«Μείναμε απευθείας χωρίς εισόδημα και χωρίς καμία στήριξη από το κράτος, σε σύγκριση με κάποιες άλλες δουλειές. Είναι πολύ λυπηρό να υπάρχει περιθωριοποίηση στους ανθρώπους του Πολιτισμού μας και γενικότερα των Τεχνών».

Ερωτηθείσα εάν έχει λάβει το πολυσυζητημένο επίδομα που αφορά τους ανθρώπους του Πολιτισμού, η κα Γεωργίου γνωστοποίησε ότι πολλοί συνάδελφοί της αλλά και η ίδια προσωπικά δεν έχουν λάβει κανένα επίδομα.

Αναφερόμενη στην απόφαση της κυβέρνησης για δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού, δήλωσε ότι θα δείξει ο χρόνος και οι ανάλογες κινήσεις που θα γίνουν.

 

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy