Η κυβέρνηση στηρίζει ή υποσκάπτει την ΑΗΚ;

Του Νίκου Γρηγορίου*

Οι πρόσφατες απαντητικές επιστολές των αρμόδιων Υπουργών Οικονομικών και Ενέργειας προς τις συντεχνίες της ΑΗΚ δημιουργούν σοβαρά ερωτήματα ως προς τις εφαρμοζόμενες πολιτικές και τους στόχους της κυβέρνησης στα θέματα ενέργειας.

Το πρώτο και αβίαστο ερώτημα που προκύπτει όταν υπουργοί της κυβέρνησης ασκούν τέτοια, εξόχως αντιφατική και παράδοξη κριτική στην ΑΗΚ, είναι το εξής: ποιων οι πολιτικές εφαρμόζονται στα ζητήματα ενέργειας τα τελευταία 9½ χρόνια; Δεν είναι η κυβέρνηση υπεύθυνη για να υπάρχει μια ολοκληρωμένη και συγκροτημένη στρατηγική για την ενέργεια και συνεπώς αναλαμβάνει και την πολιτική λογοδοσία γι’ αυτήν;

Η κυβέρνηση πρέπει να εξηγήσει τι επιδιώκει κατηγορώντας την ΑΗΚ, όταν η ίδια διόρισε τα Δ.Σ. και στην ίδια λογοδοτούν. Πρέπει να εξηγήσει από πότε ακριβώς έχει διαπιστώσει ότι υπάρχει «απραξία» στην ΑΗΚ και τι έκανε για τη σταματήσει. Πρέπει να τεκμηριώσει το ποιες πράξεις συγκεκριμένα έπρεπε να γίνουν και δεν έγιναν, καθώς και αν αυτή η «απραξία» συνεχίζεται.

Σημειώνω ότι η «απραξία» είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται για να δημιουργούνται εκείνα τα τετελεσμένα και οι δυσλειτουργίες που οδηγούν σταδιακά (πολλές φορές αργά αλλά σταθερά) στην παράλυση και στο τέλος στην άλωση δημοσίων οργανισμών με το ξεπούλημά τους σε τιμές ευκαιρίας στους ιδιώτες.

Οι απαντήσεις των υπουργών εκπορεύτηκαν από τη διαπίστωση των συντεχνιών για μη επαρκή στελέχωση του Οργανισμού, γεγονός που δυσχεραίνει λειτουργικά την ΑΗΚ οδηγώντας την σε φθίνουσα πορεία, υπό την έννοια ότι τείνει να καταντήσει αναποτελεσματική και ανήμπορη να ανταποκριθεί στις ανάγκες και το ρόλο της.

Μήπως εδώ είναι που υπάρχει πραγματική ολιγωρία, αν όχι «απραξία»; Όπως καλά γνωρίζει τόσο το Δ.Σ. της ΑΗΚ όσο και η κυβέρνηση, δεν είναι η πρώτη φορά που εγείρουν αυτό το ζήτημα οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό. Υπάρχουν μερικές επιστολές με τις οποίες έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου την τελευταία τριετία.

Κατανοητή η προσπάθεια για συγκράτηση του λειτουργικού κόστους του Οργανισμού όπως και κάθε άλλου οργανισμού στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Είναι όμως από μόνο του το ζητούμενο; Αλίμονο αν ήταν. Το ζητούμενο πρέπει να είναι, και ελπίζω ότι είναι, η ισορροπία μεταξύ συγκράτησης του λειτουργικού κόστους και της εύρυθμης λειτουργίας της ΑΗΚ. Διαφορετικά δεν θα υπάρχει το αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό να αντεπεξέλθει στις αυξανόμενες ανάγκες της ΑΗΚ, δεν θα μπορούν απλά να υλοποιηθούν αναγκαία έργα που ήδη σχεδιάστηκαν και είναι εγκριμένη η χρηματοδότησή τους.

Είναι γεγονός ότι αν οι προσπάθειες για επαρκή στελέχωση των προηγούμενων χρόνων αντιμετωπίζονταν από όλους όσοι είχαν την ευθύνη στη σωστή τους βάση, τότε ίσως να μην υπήρχε σήμερα αυτή η τόσο πιεστική (από πλευράς χρόνου) ανάγκη για άμεση στελέχωση.

Άρα όταν η κυβέρνηση εξαγγέλλει δεκαετές πλάνο αναπτυξιακού προγραμματισμού, πρέπει να υπολογίζει ότι για την εφαρμογή του δεν είναι αρκετό να θέτεις χρονοδιαγράμματα και να εξευρίσκεις τις δαπάνες για τα νέα έργα. Χρειάζεται απαραίτητα να εξασφαλίζεις ότι θα υπάρχει το απαιτούμενο ανθρώπινο δυναμικό για να τα σχεδιάσει, μελετήσει, κατασκευάσει και λειτουργήσει τα έργα.

Τέλος, στο ζήτημα της μείωσης των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος έγινε και πάλι προσπάθεια να επιρριφθεί ευθύνη στην ΑΗΚ. Πολιτικά οξύμωρα τα επιχειρήματα της κυβέρνησης. Διαπιστώνω μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια να στραφούν οπουδήποτε αλλού οι ευθύνες της ίδιας της κυβέρνησης για τις παραλείψεις της στα θέματα ενέργειας και την αποσπασματική και αναποτελεσματική διαχείριση της πρόσφατης κρίσης. Και απλά ενισχύεται η άποψή μας ότι ουδέποτε διαγράφηκε από τα σχέδια της κυβέρνησης η ιδιωτικοποίηση της ΑΗΚ όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Για τη ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ δεν υπάρχει ερώτημα για στήριξη ή διάλυση της ΑΗΚ. Στηρίζουμε την ΑΗΚ ως έναν από τους πλέον καταξιωμένους οργανισμούς της χώρας μας και καλούμε την κυβέρνηση, το Δ.Σ. της ΑΗΚ και όλα τα αρμόδια πολιτειακά όργανα να προχωρήσουν σε εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες που θα ενισχύσουν την εξυγίανση και τον εκσυγχρονισμό της, ώστε να είναι απόλυτα αποτελεσματική στον νευραλγικό ρόλο που έχει να διαδραματίσει στα ενεργειακά θέματα.

Τυχόν σκέψεις για σταδιακή υπογείως υπόσκαψή της, ώστε να ξεπουληθεί στα ιδιωτικά συμφέροντα, θα μας βρει και πάλι αντιμέτωπους. Έχει αποδειχτεί άλλωστε ότι οι συνθήκες και τα δεδομένα της Κύπρου δεν σηκώνουν πειραματισμούς ιδιωτικοποίησης, αν λάβει κάποιος επιπρόσθετα υπόψη ότι ένα μεγάλο μέρος της είναι φυσικό μονοπώλιο.

* Γενικός Γραμματέας ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.