«Η κυβέρνηση θεωρεί αντισυνταγματική τη στήριξη των ιδιοκτητών κατεχόμενων περιουσιών»

Στην Ολομέλεια σε δύο εβδομάδες τρεις προτάσεις νόμου για στήριξη του προσφυγικού κόσμου

 

Το συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση θεωρεί αντισυνταγματική τη στήριξη των ιδιοκτητών κατεχόμενων περιουσιών, εξάχθηκε από τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων. Κατά τη χθεσινή συνεδρία οι βουλευτές αποφάσισαν να οδηγήσουν στην Ολομέλεια την πρόταση νόμου που θα παρέχει τη δυνατότητα οικονομικής χορηγίας ως αποζημίωση, για την απώλεια χρήσης κατεχόμενων περιουσιών.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Κέττηρος έκανε λόγο για «κοροϊδία» εκ μέρους της κυβέρνησης προς τον προσφυγικό κόσμο.

«Δεν φτάνει που η κυβέρνηση κοροϊδεύει τον προσφυγικό κόσμο εδώ και χρόνια, εφόσον μόνο προεκλογικά θυμάται τους εκτοπισμένους, σήμερα το Υπουργείο Οικονομικών ήρθε στην Επιτροπή ισχυριζόμενο ότι η πρόταση νόμου είναι αντισυνταγματική, εφόσον θα αυξήσει τις δαπάνες του κράτους», είπε.

Ο κ. Κέττηρος συμπλήρωσε ότι «μάλλον δεν διάβασαν τη νομοθεσία, εφόσον είναι ξεκάθαρο ότι είναι η εκτελεστική εξουσία που έχει τη δυνατότητα να θέσει σε ισχύ τη συγκεκριμένη πρόνοια».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Προσφύγων «είναι γνωστή η προσέγγιση της κυβέρνησης Αναστασιάδη – Αβέρωφ να τάζουν εκατομμύρια των εκατομμυρίων και στο τέλος να στηρίζουν τους εκτοπισμένους με αέρα κοπανιστό».

Σημείωσε, ωστόσο, ότι «σε κάθε περίπτωση η Επιτροπή αποφάσισε να οδηγήσει στην Ολομέλεια την πρόταση νόμου σε δύο εβδομάδες», για να προσθέσει ότι «από εκεί και πέρα είναι μια ξεκάθαρα πολιτική απόφαση του κ. Αναστασιάδη εάν θα την αναπέμψει».

Επίσης, η Επιτροπή αποφάσισε να οδηγήσει στην Ολομέλεια την πρόταση νόμου, που αφορά στην επέκταση του δικαιώματος αξιοποίησης της κατοικίας σε συνοικισμό αυτοστέγασης, που έχει ανεγερθεί σε τουρκοκυπριακή γη, για ήπια επαγγελματική δραστηριοποίηση, στη βάση του πολεοδομικού σχεδιασμού της περιοχής και μετά από την απόκτηση των απαραίτητων πολεοδομικών αδειών. Ο κ. Κέττηρος είπε πως το κόμμα εκτιμά θετικά την πρόταση, σημειώνοντας, ωστόσο, την επιφύλαξη ότι «θα πρέπει να καλυφθούν και όλοι οι εκτοπισμένοι, οι οποίοι δεν κατέχουν πιστοποιητικό μίσθωσης, γιατί η πολιτεία εδώ και τόσα χρόνια δεν κατάφερε να ολοκληρώσει αυτή τη διαδικασία». Δεν πρέπει να δημιουργηθεί άλλη μια ταχύτητα αδικημένων προσφύγων, είπε.

Ακόμα, μετά από πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ, σε 15 μέρες θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια πρόταση η οποία κατοχυρώνει νομοθετικά το δικαίωμα σε όλους τους ιδιοκτήτες, αλλά και σε όσους έχουν συμφέρον επί περιουσιών στα κατεχόμενα, τα οποία δεν έχουν δηλώσει ακόμη, να προχωρήσουν με δήλωση προς το Κτηματολόγιο.

Γιάννης Κακαρής

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.