Το προσχέδιο προϋπολογισμού που στοχεύει στη μείωση του μεγάλου ελλείμματος, ύψους 11,5% του ΑΕΠ, ενέκρινε την Παρασκευή η υπερχρεωμένη κυβέρνηση του Λιβάνου, με στόχο την αποτροπή μιας χρηματοπιστωτικής κρίσης για την οποία κορυφαίοι ηγέτες προειδοποίησαν ότι θα πλήξει την χώρα, εάν δεν γίνουν μεταρρυθμίσεις.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019, ο οποίος θα μειώσει το έλλειμμα στο 7,5% του ΑΕΠ από 11,5% το 2018, θεωρείται κρίσιμο τεστ για την βούληση της Κυβέρνησης να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις οι οποίες έχουν αναβληθεί για χρόνια από ένα κράτος με μεγάλη διαφθορά και σπατάλες.

Ο φουσκωμένος δημόσιος τομέας του Λιβάνου είναι η μεγαλύτερη δαπάνη, ακολουθούμενη από το κόστος εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους το οποίο ανέρχεται σε περίπου 150% του ΑΕΠ και είναι ένα από τα υψηλότερα στον κόσμο.

Ο προϋπολογισμός θα μπορούσε να βοηθήσει στην απελευθέρωση χρηματοδότησης περίπου 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων για επενδύσεις σε υποδομές, την οποία υποσχέθηκαν δωρητές κατά τη διάρκεια διάσκεψης δωρητών στο Παρίσι το περασμένο έτος, αν ο Λίβανος λάβει την έγκριση των χωρών και φορέων δωρητών.