Η κυβέρνηση υιοθέτησε μέρος της εισήγησης του ΑΚΕΛ για πλαφόν στα σιτηρα

Υιοθετήθηκε μέρος της εισήγησης ΑΚΕΛ για πλαφόν στα σιτηρά, επείγουν να γίνουν κι άλλα  τονίζει με γραπτή δήλωσή του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ,  Γιαννάκης Γραβριήλ.

Αναλυτικά η δήλωση:

Η χθεσινή απόφαση της κυβέρνησης να συμπεριλάβει τα σιτηρά στο κατάλογο των προϊόντων για τα οποία μπορεί να επιβληθεί πλαφόν, παρότι έρχεται με καθυστέρηση αρκετών μηνών, κινείται προς την σωστή κατεύθυνση και την χαιρετίζουμε.

Αποτελεί ωστόσο μόνο το πρώτο βήμα. Αναμένουμε τάχιστα τον καθορισμό ανώτατης τιμής, καθώς οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και οι κτηνοτρόφοι δεν αντέχουν άλλο.

Θα πρέπει επίσης άμεσα η κυβέρνηση να εφαρμόσει έστω και με ένα χρόνο καθυστέρηση, το νόμο για την διατήρηση στρατηγικών αποθεμάτων στο κομμάτι που αφορά τις υποχρεώσεις των εμπόρων και των εισαγωγέων.

Συγκεκριμένα πρέπει να κηρυχθούν ως στρατηγικά αποθέματα οι ποσότητες που διατηρούν οι έμποροι και αντιστοιχούν σε επάρκεια 4% ή 15 ημερών. Με αυτό τον τρόπο θα δοθεί η εξουσία στην κυβέρνηση, αν παράσχει ανάγκη, να διαχειριστεί αυτά τα αποθέματα, προκυμμένου να μην μείνει κανένας κτηνοτρόφος χωρίς ζωοτροφές και να αποφευχθούν ενδεχόμενα φαινόμενα τεχνητών ελλείψεων και αισχροκέρδειας εκ μέρους των εμπόρων.

Την ίδια ώρα επαναλαμβάνουμε ότι οι 36,000 τόνοι σιτηρών που αποφάσισε να αγοράσει το κράτος, θα πρέπει να τοποθετηθούν στα άδεια σήμερα κρατικά σιλό στην Λεμεσό, και να τύχουν διαχείρισης από το κράτος και όχι από τους εμπόρους. Παράλληλα η κυβέρνηση πρέπει να εξεύρει άμεσα τρόπους στήριξης των κτηνοτροφικών κλάδων μακριά από γραφειοκρατίες.

 

Χαιρετίζει την απόφαση για το πλαφόν ο Αβέρωφ Νεοφύτου – “Το πρότεινα προσωπικά” ισχυρίζεται

Την ίδια στιγμή , ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, χαιρέτησε την απόφαση της  Νατάσας Πειλήδους, για πλάφον στα σιτηρά, μέσω twitter , αφού όπως έγραψε, το είχε προτείνει προσωπικά.

 

 

 

 

 

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.