Η κυβέρνηση υπέγραψε τη συμφωνία για τις κάμερες και η Βουλή έτρεχε να προλάβει

Υπερψηφίστηκαν χθες τα νομοσχέδια και οι κανονισμοί για τα εξώδικα και τα τροχαία αδικήματα που διέπουν τη λειτουργία του συστήματος φωτοεπισήμανσης, με όλα τα κόμματα, πλην του ΔΗΣΥ, να καυτηριάζουν το γεγονός ότι η κυβέρνηση υπέγραψε μια σύμβαση χωρίς να υπάρχει νομοθεσία.

Όπως υπέδειξε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα, η κυβέρνηση υπέγραψε τον περασμένο Δεκέμβρη μια σύμβαση με ιδιωτική εταιρεία και πίεζε ασφυκτικά τη Βουλή για να εγκρίνει τα νομοσχέδια και τους κανονισμούς για να προλάβουν τη λειτουργία των καμερών στις 25 Οκτωβρίου. Σημείωσε ότι «εμείς σήμερα τρέχουμε να τα εγκρίνουμε ένα χρόνο μετά και τέσσερις μέρες πριν τη λειτουργία του συστήματος».

Επί της ουσίας, ο Κ. Κώστα υπέδειξε ότι αυτό είχε αποτέλεσμα η Επιτροπή να «αλλάξει τα φώτα των νομοσχεδίων, αλλά τα βασικά δεν μπορέσαμε να τα αλλάξουμε». Καταληκτικά, υπογράμμισε ότι αυτό που έγινε είναι «απαράδεκτο, προσβλητικό και επικίνδυνο».

Ο πρόεδρος των Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, είπε ότι η κυβέρνηση έκανε το ίδιο και στην Επιτροπή Περιβάλλοντος.

Επίσης οι βουλευτές σημείωσαν ότι κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Μεταφορών διαπιστώθηκε πως δεν έγινε διαβούλευση με τους ενοικιαστές αυτοκινήτων.

Για αυτό το λόγο τα κόμματα υπερψήφισαν τροπολογία, σύμφωνα με την οποία αν ένας ενοικιαστής αυτοκινήτου (π.χ. τουρίστας) παραβιάσει τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, τότε η ευθύνη για πληρωμή του προστίμου δεν θα μετακυλίεται στον μισθωτή. Όπως συμφωνήθηκε, αυτό γίνεται για να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση να καθίσει σε διάλογο με τις εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων και να βρεθεί η χρυσή τομή. Όταν γίνει αυτό, τότε θα αποσυρθεί η πρόνοια αυτή.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.