Η λαµπρή σελίδα της 16ης Ιουνίου 1943

Του
Γιώργου Τ. Γεωργίου*


 

96 χρόνια αγώνων και θυσιών. Κοντά περίπου ένας αιώνας ζωής κι όµως το ΑΚΕΛ, παρά τις φουρτούνες και τις τρικυµίες, παραµένει όρθιο και ζωντανό στις επάλξεις της οργανωµένης πάλης για περισσότερη δηµοκρατία – ελευθερία και κοινωνική δικαιοσύνη.

Κάθε αντικειµενικός άνθρωπος µελετώντας την ιστορική διαδροµή του ΑΚΕΛ θα διαπιστώσει ότι αυτή η πορεία είναι πλούσια, γεµάτη συγκινήσεις, δέος και θαυµασµό! Πρόκειται για ένα ταξίδι συναρπαστικό, για µια Ιθάκη, για µια ιδέα, τον ανθρώπινο και δηµοκρατικό σοσιαλισµό που εξακολουθεί να συναρπάζει, να οµορφαίνει τη ζωή µας, να αποτελεί ζωντανό όνειρο εκατοµµυρίων ανθρώπων σ’ όλο τον κόσµο.

Μια τέτοια ένδοξη σελίδα αυτής της πορείας ήταν και η απόφαση της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ στις 16 Ιουνίου του 1943, όπου καλούσε όλα τα µέλη του κόµµατος για εθελοντική κατάταξη στις ένοπλες δυνάµεις, προς ενίσχυση του αγώνα για απελευθέρωση του εθνικού, πολιτικού και κοινωνικού µέλλοντος της Νήσου. Χίλιοι εθελοντές, εκ των οποίων 11 µέλη της 17µελούς τότε Κεντρικής Επιτροπής του Κόµµατος, δήλωσαν ετοιµότητα. Πολέµησαν για τα ιδανικά της ελευθερίας, πρόταξαν τα στήθη τους κατά του φασισµού και της καταπίεσης.


Τιµώντας αυτή τη µεγάλη επέτειο, µπορούµε αβίαστα να συµπεράνουµε ότι τα διαχρονικά µηνύµατα της ιστορικής απόφασης του ΑΚΕΛ πρέπει να αναδεικνύονται, να αποτελούν πρότυπο ζωής για το λαό µας. Η 16η Ιουνίου 1943 αποτελεί κορυφαία αντιφασιστική στιγµή του συνόλου του κυπριακού λαού και ως τέτοια η πολιτεία οφείλει να τιµά δεόντως.

Σήµερα όσο ποτέ άλλοτε τα µηνύµατα αυτά αποκτούν ιδιαίτερη σηµασία, είναι επίκαιρα, ζούµε και βιώνουµε τις προεκτάσεις τους καθηµερινά. Σήµερα χρειαζόµαστε ένα υψηλό πνεύµα εθελοντισµού και αυταπάρνησης και καθηµερινή πάλη για µια άλλη καλύτερη κοινωνία ενάντια στο φασισµό-νεοφασισµό, στη νεοαποικιοκρατία, τη ζούγκλα και τη βαρβαρότητα που σε καθηµερινό επίπεδο επιβάλλει το ΝΑΤΟ και ο ιµπεριαλισµός.

Ειδικά για µας, την Αριστερά της Λεµεσού, όλους τους δηµοκρατικούς και προοδευτικούς ανθρώπους της πόλης, η επέτειος αυτή αποτελεί µοναδική πηγή έµπνευσης και περηφάνιας. Η Λεµεσός υπήρξε η πόλη των κοινωνικών και πολιτικών αγώνων.


Μπορούµε -και σας καλώ όλους, δηµοκράτες και προοδευτικούς ανθρώπους, κάθε αριστερό νέο και βετεράνο, άντρες και γυναίκες- να κρατήσουµε ψηλά τα λάβαρα του αγώνα. Να εντείνουµε τους αγώνες µας, για να αναδεικνύουµε κάθε στιγµή τις ιδέες της Αριστεράς, τις αξίες και τα πανανθρώπινα οικουµενικά ιδανικά µας.

Σήµερα έχουµε µπροστά µας ακόµα ένα κρίσιµο ραντεβού µε την ιστορία µας. Η µάχη των προεδρικών εκλογών του 2023 αποτελεί τη µεγαλύτερή µας πρόκληση για την επόµενη περίοδο. Η ανεξάρτητη και υπερκοµµατική υποψηφιότητα του Αντρέα Μαυρογιάννη µπορεί να εµπνεύσει το λαό µας, να δικαιώσει τα όνειρα και τις προσδοκίες του. Μας ενώνει η αγάπη για τον τόπο µας, µας εµπνέει το αύριο των παιδιών µας. Θα νικήσουµε! Το Αβάντι Πόπολο, το γνώριµο αυτό τραγούδι, µπορεί να ηχεί καθηµερινά στις καρδιές και τις ψυχές µας.

Το ΑΚΕΛ, η κυπριακή Αριστερά, είτε το θέλουν είτε δεν το θέλουν κάποιοι, στα 96 του χρόνια εξακολουθεί να είναι νέο, να παλεύει για το σύγχρονο, το καινούργιο κόντρα στη σήψη του συστήµατος, κόντρα στη διαφθορά και τη διαπλοκή! Κι αν καµιά φορά η Ιστορία µας κάνει ζιγκ-ζαγκ, εµείς δεν απελπιζόµαστε, δεν προσκυνούµε και δεν λυγίζουµε! Αφοσιωνόµαστε στο καθήκον, στη συνείδηση ευθύνης µας. Η Ιστορία, ο τόπος, καλεί για ακόµα µια φορά την κυπριακή Αριστερά να πρωταγωνιστήσει. Σε πείσµα των καιρών δεν γονατίζουµε και δεν υποκύπτουµε, ορθώνουµε το ανάστηµά µας και βαδίζουµε στους γνώριµους δρόµους των αγώνων και των οραµάτων µας. Παλεύουµε για ό,τι πιο ωραίο υπάρχει στη ζωή µας. Να αλλάξουµε τον κόσµο! Να κάνουµε το ακατόρθωτο κατορθωτό.


Το στοίχηµα παραµένει ανοιχτό! Ο αγώνας για τις οικουµενικές αξίες, την ειρήνη, τη συναδέλφωση των λαών, τη λευτεριά και την επανένωση της πατρίδας µας, την κοινωνική δικαιοσύνη και το σοσιαλισµό µάς καλεί…

* Μέλος Πολιτικού Γραφείου, Επαρχιακός Γραµµατέας ΑΚΕΛ Λεµεσού

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.