Η Λευκωσία στο επίκεντρο των εορτασμών για την 28η Οκτωβρίου

Η Λευκωσία θα είναι το επίκεντρο των εορτασμών για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Στις 10 θα τελεστεί πανηγυρική δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου και στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Παρόντες θα είναι σύσσωμη η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία καθώς και άλλοι επίσημοι.

Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Πρέσβης της Ελλάδας Ηλίας Φωτόπουλος.

Στις 11 ο Πρόεδρος και ο Πρέσβης της Ελλάδας, στην παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Κοτζιά θα δεχθούν μπροστά από το οίκημα της Ελληνικής Πρεσβείας το χαιρετισμό της παρέλασης.

Θα λάβουν μέρος αντιπροσωπευτικά τμήματα παλαιών πολεμιστών, σπουδαστών Ανώτερων και Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, μαθητών σχολών Μέσης Εκπαίδευσης, Προσκόπων, Σωματείων και Οργανώσεων.

Παρελάσεις θα γίνουν επίσης σε όλες τις πόλεις.

Τροχαίες διευθετήσεις για την Παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου 
Επαρχία Λευκωσίας
Η Αστυνομία ανακοινώνει, ότι λόγω της της Παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου και της Δοξολογίας στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη στην Αρχιεπισκοπή, θα απαγορευθεί η στάθμευση οχημάτων στην Πλατεία της Αρχιεπισκοπής, στην οδό Κοραή, στη Λεωφόρο Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, στη Λεωφόρο Στασίνου (από τη συμβολή της με την οδό Μπουμπουλίνας μέχρι και την Πλατεία Ελευθερίας), στη Λεωφόρο Ομήρου, στη Λεωφόρο Βύρωνος, στην οδό Μιχαλάκη Καραολή και στη Λεωφόρο Ευαγόρου, από τα μεσάνυχτα απόψε.
Η τροχαία κίνηση θα διακοπεί από τις 9 π.μ. της 28ης Οκτωβρίου στη Λεωφόρο Στασίνου, από τη συμβολή της με την οδό Μπουμπουλίνας μέχρι τη συμβολή της με την Πλατεία Ελευθερίας και στη Λεωφόρο Βύρωνος, από τα Φώτα Μουσείου μέχρι τη συμβολή της με τη Λεωφόρο Γρίβα Διγενή.
Επίσης, η τροχαία κίνηση θα διακοπεί από τις 9.30 π.μ., από τη συμβολή της Λεωφόρου Στασίνου με την οδό Μπουμπουλίνας, στις Λεωφόρους Βύρωνος και Ομήρου, στον οδό Μιχαλάκη Καραολή και στη Λεωφόρο Δημοσθένη Σεβέρη, από τα Φώτα Τροχαίας προς τη Λεωφόρο Γρηγόρη Αυξεντίου.
Ως χώροι στάθμευσης οχημάτων για την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, καθορίζονται οι ακόλουθοι:
1. Ο χώρος στάθμευσης παρά το περίπτερο «ΟΧΙ».
2. Ο χώρος στάθμευσης παρά την Τάφρο κάτω από το
Δημοτικό Μέγαρο.
3. Ο χώρος στάθμευσης παρά την Πυροσβεστική Υπηρεσία.
4. Ο χώρος στάθμευσης παρά το άνοιγμα Κολοκάση.
Τα Αστικά Λεωφορεία Λευκωσίας μετά τις 9. 30 π.μ., προερχόμενα από τις περιοχές Στροβόλου – Λακατάμειας – Ανθούπολης – Παρισσινού – Έγκωμης – Αγίου Δομετίου – Αγίου Παύλου, θα αποβιβάζουν/επιβιβάζουν επιβάτες στη Λεωφόρο Μουσείου.
Επίσης, τα Αστικά Λεωφορεία Λευκωσίας μετά τις 9. 30 π.μ., προερχόμενα από τις περιοχές Παλλουριώτισσας, Καϊμακλίου, Αγλαντζιάς, Δασούπολης, Λατσιών, θα αποβιβάζουν επιβάτες στη γέφυρα Κάνιγγος παρά το περίπτερο «ΟΧΙ».
Στην περιοχή Μόρφου, από τις 10.30 π.μ. – 11.30 π.μ. αύριο, η τροχαία κίνηση προς Τρόοδος θα διοχετεύεται μέσω του παλαιού δρόμου Λευκωσίας – Τροόδους, από το ύψος του εστιατορίου «ΚΕΔΡΟ», ενώ η τροχαία κίνηση προς Λευκωσία θα διοχετεύεται δια μέσου των χωριών Τεμπριάς – Κοράκου – Ευρύχου. Η διέλευση των οχημάτων στον κύριο δρόμο, θα απαγορευθεί από τις 10.30 αύριο το πρωί, μέχρι και το τέλος της παρέλασης. Επίσης, κλειστός θα είναι ο χώρος στάθμευσης έξω από τον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου.
Επαρχία Πάφου 
Στην Πάφο, από η ώρα 9 π.μ. αύριο μέχρι και το τέλος της παρέλασης, θα απαγορευθεί η στάθμευση και διακίνηση μηχανοκινήτων οχημάτων στους πιο κάτω δρόμους:
· Λεωφόρος Γρίβα Διγενή
· Πλατεία Κέννετυ
· Οδός Χριστόδουλου Γαλατόπουλου
· Πλατεία Κωστή Παλαμά
· Λεωφόρος Ευαγόρα Παλληκαρίδη
· Πλατεία Μητροπόλεως
· Οδός Υποστράτηγου Ν. Παπαγεωργίου
Ως χώροι στάθμευσης θα χρησιμοποιούνται ο χώρος στάθμευσης Καραβέλα και το γήπεδο πρώην Νικολαΐδειου Γυμνασίου.
Επαρχία Λεμεσού 
Στην επαρχία Λεμεσού, η παρέλαση θα πραγματοποιηθεί στη Λεωφόρο Μακαρίου Γ’ , η οποία θα είναι κλειστή από τις 11 π.μ. μέχρι τις 2 μ.μ., από τον Κυκλικό Κόμβο Αγίου Νικολάου μέχρι τη διασταύρωση των φώτων τροχαίας της Λεωφόρου Μακαρίου Γ΄ με την οδό Πέτρου Τσίρου.
Θα χρησιμοποιηθούν όλοι οι χώροι στάθμευσης νότια και βόρεια της Λεωφόρου Μακαρίου Γ΄ και οι χώροι στάθμευσης του Λανίτειου Γυμνασίου και Λυκείου που βρίσκονται μέσα στα δύο σχολεία και οι οδηγοί θα εισέρχονται σε αυτούς από την οδό Πλάτωνος.
Επαρχία Λάρνακας 
Από τις 10.30 π.μ. μέχρι και το τέλος της παρέλασης, οι πιο κάτω δρόμοι θα είναι κλειστοί για την τροχαία κίνηση:
· Λεωφόρος Αθηνών, όπου θα διεξαχθεί η παρέλαση.
· Μέρος της Λεωφόρου Γρίβα Διγενή.
· Μέρος της Λεωφόρου Μακαρίου, από τη συμβολή της με την οδό Κωστή Παλαμά.
· Οι οδοί Ζήνωνος Κιτιέως και Βασιλέως Παύλου
· Μέρος της Λεωφόρου Γρηγόρη Αυξεντίου.
Κατά τη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων, το κοινό προτρέπεται να παραμένει επί των πεζοδρομίων για την ομαλή και απρόσκοπτη διέλευση των παρελαυνόντων και να ακολουθεί τις οδηγίες των Αστυνομικών που θα βρίσκονται καθήκον στα διάφορα σημεία.

Η Θεσσαλονίκη το επίκεντρο των εορτασμών στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα, επίκεντρο των εορτασμών είναι η Θεσσαλονίκη όπου θα πραγματοποιηθεί μεγάλη στρατιωτική παρέλαση. Το χαιρετισμό της παρέλασης θα δεχθεί ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος. Την Κυπριακή Κυβέρνηση εκπροσωπεί στους εορτασμούς στην Ελλάδα, για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, ο υπουργός Άμυνας, Χριστόφορος Φωκαΐδης.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.