Οι Λεμεσιανοί καλούνται να περιορίσουν τον όγκο των απορριμμάτων

Φουσκωμένους λογαριασμούς θα φέρει η ΟΕΔΑ

Φουσκωμένους λογαριασμούς θα κληθούν να πληρώνουν οι κάτοικοι της μείζονος Λεμεσού για τέλη σκυβάλων, με τη λειτουργία της Μονάδας Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης και Διαχείρισης Αποβλήτων (ΟΕΔΑ) στο Πεντάκωμο να αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές Οκτωβρίου. Ήδη, στους λογαριασμούς που στέλνονται στους καταναλωτές, οι Δήμοι προβαίνουν σε σχετική ενημέρωση υποδεικνύοντας και τρόπους για περιορισμό του όγκου των σκυβάλων και κατ’ επέκταση μείωση των τελών που θα καλείται το κάθε νοικοκυριό να καταβάλλει.

Σε σχετικές δηλώσεις του, ο δήμαρχος Γερμασόγειας, Κυριάκος Ξυδιάς, αφού τονίζει ότι με τη λειτουργία της ΟΕΔΑ θα γίνει καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων, επισημαίνει ότι το ποσοστό αύξησης στα τέλη σκυβάλων επαφίεται στα χέρια των Δήμων και περισσότερο στους ίδιους τους δημότες, προειδοποιώντας πως, «αν δεν υπάρξει ευαισθητοποίηση για μείωση του όγκου των απορριμμάτων των νοικοκυριών, το μόνο βέβαιο είναι πως οι λογαριασμοί των σκυβάλων θα εκτιναχθούν στα ύψη». Κι αυτό, όπως εξηγεί, λόγω του αυξημένου κόστους χρήσης της ΟΕΔΑ, το οποίο υπολογίζεται να είναι πενταπλάσιο ή και περισσότερο από ό,τι ήταν μέχρι σήμερα στο Βατί.

Το κλείσιμο της χωματερής στο Βατί, η λειτουργία της ΟΕΔΑ στο Πεντάκωμο και η λειτουργία των «πράσινων σημείων» σε τέσσερις περιοχές της Λεμεσού (Κολόσσι, Πισσούρι, Φασούλα και Παρεκκλησιά) στοχεύουν μεν στην προστασία του περιβάλλοντος και στη σωστή διαχείριση απορριμμάτων όλων των κατηγοριών, από την άλλη όμως η όλη διαδικασία θα δημιουργήσει επιπρόσθετο κόστος, γι’ αυτό, όπως υποδεικνύει ο δήμαρχος Γερμασόγειας, «οφείλουμε, τόσο οι Δήμοι αλλά πολύ περισσότερο οι ίδιοι οι δημότες, να λειτουργήσουμε με ένα συλλογικό τρόπο ώστε να μειώσουμε τους όγκους που θα καταλήγουν στην ΟΕΔΑ, με όφελος τη μείωση του κόστους αλλά και της περιβαλλοντικής ρύπανσης». Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το Δήμο Γερμασόγειας, ο κ. Ξυδιάς επισημαίνει ότι έχουν ψηφιστεί κανονισμοί για υποχρεωτική διαλογή των απορριμμάτων από τους δημότες, οι οποίοι θα αρχίσουν εντός των ημερών να ενημερώνονται με σχετικό έντυπο στο οποίο υποδεικνύονται τρόποι διαλογής όλων των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων (πλαστικές, αλουμινένιες και χάρτινες συσκευασίες ποτών τύπου Tetra Pak), ενώ τα ογκώδη απορρίμματα, όπως έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές, μπάζα και κλαδέματα, θα μεταφέρονται πλέον στα «πράσινα σημεία», τα οποία αναμένεται να λειτουργήσουν τους επόμενους 2-3 μήνες.

Ειδικότερα για τα ογκώδη απορρίμματα, επισημαίνεται πως, εφόσον προπληρωθεί το σχετικό κόστος, ο Δήμος θα μπορεί να αναλάβει τη μεταφορά τους στα «πράσινα σημεία». Σε ό,τι αφορά παλιά είδη ένδυσης και υπόδησης, όπως και για γυάλινες συσκευασίες, υπάρχουν σε διάφορα σημεία ειδικοί κάδοι, τους οποίους καλούνται οι δημότες να χρησιμοποιούν, καθώς και τα σημεία για άχρηστες μπαταρίες που υπάρχουν σε δημόσια και άλλα κτίρια. Επιπλέον ο Δήμος Γερμασόγειας εγκατέστησε πρόσφατα, σε όλα τα φαρμακεία της περιοχής του, κάδους για συλλογή ληγμένων φαρμάκων. Ως επιπρόσθετο κίνητρο για μείωση του όγκου των σκυβάλων, ο Δήμος αποφάσισε να παραχωρήσει έκπτωση 20% στη φορολογία σε όσα νοικοκυριά κάνουν τεκμηριωμένα οικιακή κομποστοποίηση.

Χρήστος Χαραλάμπους

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.