Η Λεμεσός αναδεικνύει τον πλούτο του βυθού της

Οι τεχνητοί ύφαλοι εμπλουτίζονται με διαδρομές και πάρκο γλυπτικής με στόχο την προσέλκυση καταδυτικού τουρισμού

Άνοιγμα προς την ιδιαίτερη αλλά πολύ δημοφιλή κατηγορία του καταδυτικού τουρισμού κάνει η Λεμεσός, η οποία μετά από τις πρωτες κινήσεις που έγιναν πριν μερικά χρόνια με τη δημιουργία κάποιων τεχνητών υφάλων, αξιοποιεί τώρα και το χρηματοδοτικό Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «ΑνΔιΚατ: Καταδυτικές Διαδρομές σε Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου – Ανάπτυξη Δικτύου Καταδυτικού Τουρισμού».

Μιλώντας στην «Κυριακάτικη Χαραυγή», η διευθύντρια της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λεμεσού, Μαρία Στυλιανού, εξήγησε ότι μέσα από αυτό το Πρόγραμμα (το οποίο γίνεται σε συνεργασία με την Ελλάδα και ειδικότερα με τα τέσσερα νησιά της Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου, Κάλυμνο, Λέρο, Πάρο και Νάξο), θα δημιουργηθούν καταδυτικές διαδρομές ανάμεσα στους τεχνητούς υφάλους που υπάρχουν τα τελευταία χρόνια στην περιοχή μεταξύ της Γερμασόγειας και της Αμαθούντας.

Με τις διαδρομές οι οποίες θα γίνουν με τη συνεργασία του Ωκεανογραφικού Κέντρου, «κάποιος που θα κάνει κατάδυση θα μπορεί να ενημερωθεί με σχετικές πινακίδες, τι είδους φυτό ή ψάρι είναι αυτό που συναντά στη διάρκεια της κατάδυσής του» διευκρινίζει η κ. Στυλιανού, επισημαίνοντας ότι «ήδη στα δύο σκάφη που βρίσκονται βυθισμένα στην περιοχή έχουν φωλιάσει και αναπαράχθηκαν διάφορα είδη ψαριών».

Κάτι ανάλογο θα γίνει και στην περιοχή της Αμαθούντας, όπου βρίσκονται τα βυθισμένα μπλοκ τα οποία, εκτός των άλλων, έχουν επίσης βοηθήσει στην αναπαραγωγή ψαριών.

Παράλληλα, το Τμήμα Αρχαιοτήτων ανέλαβε να καθαρίσει το βυθισμένο αρχαίο λιμάνι για να μπορούν οι δύτες να κινούνται πιο άνετα και κυρίως να βλέπουν καθαρά ό,τι υπάρχει στο βυθό.

Η ΕΤΑΠ Λεμεσού, με αυτές της τις κινήσεις, επιδιώκει την αύξηση των σημείων ενδιαφέροντος για τον καταδυτικό τουρισμό, ο οποίος τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει μια θεαματική αύξηση των φίλων του είδους. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι σήμερα υπάρχουν μόνο στην Ευρώπη 3,5 εκατομμύρια δύτες, οι οποίοι αναζητούν συνεχώς νέες εμπειρίες ταξιδεύοντας, ιδιαίτερα σε νησιά της Μεσογείου όπως η Κύπρος.

Στα πλαίσια, λοιπόν, της προσπάθειάς της να εντάξει και την Κύπρο και ειδικότερα τη Λεμεσό στο χάρτη του καταδυτικού τουρισμού, αναβαθμίζοντας την τουριστική εμπειρία του κάθε ενδιαφερόμενου επισκέπτη, η ΕΤΑΠ, πέραν από τις καταδυτικές διαδρομές, στα πλαίσια του χρηματοδοτικού Ευρωπαϊκού Προγράμματος θα προχωρήσει σε περαιτέρω εμπλουτισμό του προσφερόμενου προϊόντος.

Ειδικότερα, εκτός από τους τεχνητούς υφάλους που υπάρχουν, θα γίνει βύθιση και κάποιων άλλων αντικειμένων, όπως γλυπτών. «Επεξεργαζόμαστε την ιδέα να φτιάξουμε κάτι μεγάλο ή διάφορα πιο μικρά γλυπτά αντικείμενα, τα οποία θα βυθιστούν σε κάποια σημεία» αναφέρει η κ. Μιχαηλίδου, επισημαίνοντας ότι η τελική απόφαση για το τι ακριβώς θα αποτελέσει αυτό το υποθαλάσσιο πάρκο γλυπτικής,  θα εξαρτηθεί και από το κόστος.

Πάντως, μέσα στα επόμενα τρία χρόνια το έργο θα έχει ολοκληρωθεί και εκφράζεται η βεβαιότητα ότι το εγχείρημα και ο στόχος θα επιτύχει με πολλαπλά οικονομικά και άλλα οφέλη για διάφορες κατηγορίες επαγγελματιών αλλά και γενικότερα για τον τόπο.

Να σημειωθεί ότι πρώτη υποβρύχια υποδομή στη Λεμεσό, με στόχο την ανάπτυξη και του καταδυτικού τουρισμού, δημιουργήθηκε πριν από τέσσερα περίπου χρόνια από το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών, με τη βύθιση δυο σκαφών στην περιοχή «Δασούδι». Του «Lady Thetis» και «Constantis», ενώ πολύ παλαιότερα κοντά στο βυθισμένο αρχαίο λιμάνι της Αμαθούντας τοποθετήθηκαν ειδικές πέτρινες κατασκευές.

Οι τεχνητοί αυτοί ύφαλοι δημιούργησαν ένα βιότοπο πλούσιο σε υποβρύχια χλωρίδα και πανίδα και ως εκ τούτου συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον πολλών φίλων της κατάδυσης, τόσο από την Κύπρο όσο και από το εξωτερικό, οι οποίοι θεωρείται βέβαιο ότι θα αυξηθούν με τις νέες υποβρύχιες υποδομές που προγραμματίζονται.

Χρήστος Χαραλάμπους

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.