Η Λεμεσός απαλλάσσεται από τα σκουπίδια της

 

Αρχίζει την 1η Αυγούστου η λειτουργία της   Μονάδας Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων

Διαχείρισης Αποβλήτων στο Πεντάκωμο  και μπαίνει οριστικά λουκέτο στο Βατί

 

Νέα δεδομένα θα αρχίσουν να ισχύουν μέσα στις επόμενες λίγες μέρες σε ό,τι αφορά τη συλλογή και διάθεση των οικιακών αποβλήτων των 6 δήμων και των 107 κοινοτήτων της επαρχίας Λεμεσού. Κι αυτό γιατί μπαίνει πλέον οριστικά λουκέτο στον προ πολλών χρόνων κορεσμένο σκουπιδότοπο στο Βατί, ο οποίος, εκτός των άλλων επιβλαβών επιπτώσεων που είχε η για δεκαετίες λειτουργία του, υπήρξε πολλές φορές και εστία πρόκλησης πυρκαγιών.

Το κλείσιμο του σκουπιδότοπου στο Βατί είναι αποτέλεσμα της αποπεράτωσης των Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Αποβλήτων στο Πεντάκωμο, που θα αρχίζουν να λειτουργούν δοκιμαστικά από την 1η Αυγούστου, ενώ η πλήρης λειτουργία της μονάδας θα ξεκινήσει επίσημα την 1η Σεπτεμβρίου.

Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη στο σοβαρό θέμα της διαχείρισης των αποβλήτων της μείζονος πόλης της Λεμεσού αλλά και της επαρχίας, όπως ανέφερε στη «Χαραυγή» ο Δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαΐδης, επισημαίνοντας ότι ο σκουπιδότοπος στο Βατί θα έπρεπε να είχε κλείσει προ πολλού.

Η νέα Μονάδα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων εγκατάσταση Μηχανικής Διαλογής για την ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών όπως μέταλλα, πλαστικά, χαρτί και γυαλί και με βάση τις προδιαγραφές της θα δέχεται προς επεξεργασία περίπου 140.000 τόνους οικιακών απορριμμάτων ετησίως, ενώ θα παρέχει τη δυνατότητα μηχανικής επεξεργασίας επιπλέον 20.000 τόνων το χρόνο, προδιαλεγμένων οικιακών και εμποροβιομηχανικών ανακυκλώσιμων υλικών.

Πολύ σημαντικό, όπως τονίζει ο δήμαρχος, θεωρείται το γεγονός ότι η Μονάδα περιλαμβάνει και εγκατάσταση βιολογικής επεξεργασίας υλικών για την παραγωγή βιοαερίου, το οποίο θα αξιοποιείται για παραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας. Επιπλέον, έχει μελετηθεί σχεδιαστική πρόβλεψη, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα επεξεργασίας επιπλέον 15.000 τόνων ανά έτος προδιαλεγμένων πράσινων ή οργανικών αποβλήτων, τα οποία δεν θα καταλήγουν σε ιδιωτικές μονάδες κομποστοποίησης.

Να σημειωθεί ότι η δαπάνη για την κατασκευή της Μονάδας ΟΕΔΑ ανέρχεται στα 43 εκ. περίπου ευρώ και το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής των προγραμματικών περιόδων 2007-2013 και 2014-2020. Η λειτουργία της Μονάδας θα επιβλέπεται από Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από τέσσερις δημάρχους της μείζονος Λεμεσού (Λεμεσού, Μέσα Γειτονιάς, Αγίου Αθανασίου και Ύψωνα), τέσσερις κοινοτάρχες της επαρχίας και ένα εκπρόσωπο του Υπουργείου Εσωτερικών.

 

Αυξημένα θα είναι τα τέλη

 

Η αλλαγή και ουσιαστικά ο εκσυγχρονισμός στον τρόπο διαχείρισης των σκυβάλων θα έχει αναπόφευκτα και οικονομικές επιπτώσεις, αφού, όπως επισημαίνει ο κ. Νικολαΐδης, η είσοδος στο Βατί ήταν 6 ευρώ, ενώ τώρα με τη λειτουργία του ΟΕΔΑ στο Πεντάκωμο το κόστος θα ανέλθει στα 20 περίπου ευρώ.

Ο Δήμος Λεμεσού, όπως διαβεβαιώνει ο δήμαρχος, μελετά με πολλή σοβαρότητα το θέμα και αναζητά τρόπους ώστε να μειωθούν τα κόστη και κατ’ επέκταση να μην επιβαρυνθούν σε μεγάλο βαθμό οι δημότες.

Σε ό,τι αφορά την τύχη που θα έχει πλέον ο σκουπιδότοπος στο Βατί, ο οποίος ανήκει στο Υπουργείο Εσωτερικών αλλά την ευθύνη της διαχείρισής του την είχε ο Δήμος Λεμεσού, αναμένεται ότι θα κινηθούν κάποιες διαδικασίες για την αποκατάσταση του χώρου. Ωστόσο, όπως τονίζει ο κ. Νικολαΐδης, «ο Δήμος Λεμεσού διεκδικεί το χώρο έχοντας κάποιες ιδέες για την περαιτέρω διαχείριση και αξιοποίησή του».

 

Χρήστος Χαραλάμπους

 

 

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.