Η Λεμεσός επίκεντρο της ευρωπαϊκής πανεπιστημιακής εκπαίδευσης


  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


  • Το ΤΕΠΑΚ και άλλα επτά τεχνολογικά πανεπιστήμια έθεσαν τις βάσεις για τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου
  • Η όλη προσπάθειά τους έχει την απόλυτη στήριξη και όλων των φοιτητικών φορέων των συνεργαζόμενων πανεπιστημίων

 

Του
Χρήστου Χαραλάμπους

Για μια ολόκληρη εβδομάδα το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου αλλά και η πόλη της Λεμεσού αποτέλεσαν σημείο αναφοράς για το υπό δημιουργία Ευρωπαϊκό Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για να βρεθεί το ΤΕΠΑΚ στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με ό,τι θετικό συνεπάγεται, όχι μόνο για το ίδιο το πανεπιστήμιο αλλά και για την Κύπρο γενικότερα.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί απότοκο της «Συμφωνίας της Λεμεσού», την οποία υπέγραψαν οι Πρυτάνεις των οκτώ πανεπιστημίων που συμμετέχουν στη συμμαχία «EUt+», θέτοντας τις βάσεις για τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου. Μιας πρωτοπόρας, δηλαδή, νέας εκπαιδευτικής οντότητας, η οποία στοχεύει στο να καταστεί ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια στην Ευρώπη και στον κόσμο, έχοντας ως κεντρική ιδέα το σλόγκαν «Think human first».

Με την υπογραφή της Συμφωνίας από τα οκτώ πανεπιστήμια, τα οποία διαθέτουν συνολικά πέραν των 100.000 φοιτητών, ξεκίνησε και επίσημα η συζήτηση για τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου με τη συνύπαρξη και των οκτώ πανεπιστημίων κάτω από μια κοινή ομπρέλα και με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

4Ea96Aca63C8Fb41Dff59E677245Fbf2 A 1

Ευκαιρία για ανθρώπινες σχέσεις, για κουλτούρα και προβολή της Κύπρου

Εκφράζοντας την ικανοποίηση και τη χαρά του για την υποδοχή και τη φιλοξενία στη Λεμεσό και στις εγκαταστάσεις του ΤΕΠΑΚ, πέραν των 80 πανεπιστημιακών και άλλων συνεργατών της συμμαχίας, ο Πρύτανης Παναγιώτης Ζαφείρης επισημαίνει ότι μέσα από μια σειρά καλά οργανωμένων κοινωνικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων «δόθηκε η ευκαιρία να κτίσουμε ανθρώπινες σχέσεις με τους συνεργάτες μας, να παρουσιάσουμε την κουλτούρα και τον πολιτισμό της Κύπρου και να προβάλουμε τη χώρα και το πανεπιστήμιό μας ως ιδανικό προορισμό για να σπουδάσει κάποιος».

Αναφερόμενος στο όφελος για την πόλη της Λεμεσού από την υπογραφή της συμφωνίας, ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ τονίζει ιδιαίτερα το γεγονός ότι «μεγάλος αριθμός φοιτητών από τα άλλα επτά πανεπιστήμια θα έρχονται στη Λεμεσό για να φοιτήσουν στο ΤΕΠΑΚ, συμβάλλοντας, μεταξύ άλλων, και στην ανταλλαγή εμπειριών αλλά και τον εμπλουτισμό της πολιτιστικής πολυμορφίας της Λεμεσού».

Για ένα βιώσιμο και χωρίς αποκλεισμούς μέλλον

Εκτός των 100 και πλέον στελεχών των επτά πανεπιστημίων, τα οποία μαζί με το ΤΕΠΑΚ δημιουργούν το Ευρωπαϊκό Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο, παρούσα στη Συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου της Συμμαχίας ήταν και η Γενική Διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης Παιδείας, Νεολαίας, Αθλητισμού και Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Θέμις Χριστοφίδου, η οποία χαιρέτισε το κεντρικό σύνθημα «Think human first», υποδεικνύοντας πως «το να εκπαιδεύονται οι φοιτητές και οι ερευνητές με τρόπο που να σκέφτονται πρώτα τον άνθρωπο και να γίνονται τεχνολογικά εγγράμματοι, αλλά με έμφαση στην ανθρωπότητα, αποβαίνει προς όφελος της ίδιας της κοινωνίας».

Επικροτώντας, δε, τις προσπάθειες των οκτώ πανεπιστημίων για δημιουργία ενός πιο βιώσιμου και χωρίς αποκλεισμούς μέλλοντος, επεσήμανε ότι αυτή η αλλαγή χρειάζεται την κατάλληλη στήριξη τόσο από τα πανεπιστήμια όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μακροπρόθεσμη διαδικασία, η οποία απαιτεί μεγάλο αριθμό πόρων

Απευθυνόμενη προς τους οκτώ πρυτάνεις, η κα Χριστοφίδου τούς διαβεβαίωσε πως έχουν διάφορους συμμάχους, πρωτίστως μέσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στα κράτη – μέλη και στις επιχειρήσεις που εργάζονται μαζί με τα ιδρύματα ανώτερης εκπαίδευσης, προκειμένου να επιτευχθεί καλύτερη σχέση μεταξύ της ακαδημίας και της βιομηχανίας. Επεσήμανε επίσης πως η όλη προσπάθειά τους έχει την απόλυτη στήριξη και όλων των φοιτητικών φορέων των συνεργαζόμενων πανεπιστημίων.

«Χρειάζεται να εργαστούμε μαζί επειδή τα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια δεν είναι ένα βραχυπρόθεσμο έργο αλλά μια μακροπρόθεσμη διαδικασία που απαιτεί μεγάλο αριθμό πόρων και δέσμευση από όλους», ανέφερε εμφαντικά, προσθέτοντας ότι «αυτή η διαδικασία απαιτεί όπως όλοι ακούμε ο ένας τον άλλο».

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της βιώσιμης χρηματοδότησης, η κα Χριστοφίδου ανακοίνωσε ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για προκήρυξη ανοικτού διαγωνισμού στο πλαίσιο των προγραμμάτων εργασίας του Erasmus+ 2022 και 2023, αναφέροντας ότι αποτελεί προτεραιότητα η διασφάλιση ότι η συμμαχία των οκτώ πανεπιστημίων θα έχει σταθερούς οικονομικούς πόρους.

Επεσήμανε ακόμα ότι με την επίτευξη αυτού του μεγαλεπήβολου στόχου η κινητικότητα των φοιτητών ανάμεσα και στα οκτώ πανεπιστήμια θα αυξηθεί ραγδαία, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι 200 περίπου φοιτητές του ΤΕΠΑΚ θα μπορούν να πραγματοποιούν μέρος των σπουδών τους σε ένα από τα επτά ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, ενώ ταυτόχρονα φοιτητές των άλλων πανεπιστημίων θα μπορούν να φοιτούν στο ΤΕΠΑΚ.

82324435Fce0866Df8F4167106Cde7Bb A 1

«Συμφωνία της Λεμεσού»
Η «Συμφωνία της Λεμεσού» περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία του Γραφείου Erasmus EUt+, τη δημιουργία Γραφείου Συντονισμού Διεθνών Ομάδων (ITCO) σε κάθε Πανεπιστημιούπολη, την υπογραφή Συμφώνου Συναντίληψης για τη δημιουργία συστάδων Προπτυχιακών και Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων και μια σειρά άλλες σημαντικές δράσεις, τις οποίες προγραμματίζει να αναπτύξει η συμμαχία μέσα στους  επόμενους 18 μήνες.
Μαζί με το ΤΕΠΑΚ, τη συμμαχία των τεχνολογικών πανεπιστημίων που συμμετέχουν στην όλη προσπάθεια συμπληρώνουν το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών Ντάρμσταντ (Γερμανία), το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Ρίγας (Λετονίας), το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Δουβλίνου (Ιρλανδία), το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Σόφιας (Βουλγαρία), το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Καρθαγένης (Ισπανία), το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κλούζ – Ναπόκα (Ρουμανία) και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Τρουά (Γαλλία).

 

Οι φοιτητές καθορίζουν την πορεία του πανεπιστημίου του μέλλοντος

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας φιλοξενίας των ξένων πανεπιστημιακών αξιωματούχων στη Λεμεσό πραγματοποιήθηκαν μια σειρά δραστηριοτήτων που περιελάμβαναν συναντήσεις των θεματικών ομάδων εργασίας, συνεδρίες του Δ.Σ. της Συμμαχίας, τη Σύνοδο των 8 Πρυτάνεων και δύο μεγάλες δημόσιες συζητήσεις με τη συμμετοχή της Προέδρου της Βουλής, Αννίτας Δημητρίου και του Υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκου Κόκκινου, καθώς και του Επικεφαλής Επιστήμονα του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας, Δρος Νικόλα Μαστρογιαννόπουλου.

Στις δημόσιες συζητήσεις συμμετείχαν εκπρόσωποι του ακαδημαϊκού και ερευνητικού προσωπικού του ΤΕΠΑΚ, φοιτητές, συνεργάτες του Πανεπιστήμιου, εκπρόσωποι της βιομηχανίας και του εταιρικού κόσμου από γνωστές εταιρείες τεχνολογίας και υπηρεσιών υποστήριξης της επιχειρηματικότητας.

Στα πλαίσια των εργασιών της «Συμφωνίας της Λεμεσού» εκπρόσωποι της φοιτητικής κοινότητας του ΤΕΠΑΚ συνυπέγραψαν με συμφοιτητές/τριες τους από τα υπόλοιπα 7 συνεργαζόμενα πανεπιστήμια τη Διακήρυξη για τη δημιουργία του «EUt Student Union».

Μάλιστα, μέσα στο επόμενο σύντομο χρονικό διάστημα, οι φοιτητές θα εργαστούν εντατικά για τη δημιουργία και της φοιτητικής ένωσης του Ευρωπαϊκού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου που θα αποτελεί το επίσημο σώμα, το οποίο θα εκπροσωπεί όλο τον φοιτητικό πληθυσμό της νέας οντότητας του Ευρωπαϊκού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.