Η Λεμεσός υπό τη σκιά των ουρανοξυστών

40 περίπου κτίρια από 16 μέχρι 37 ορόφους θα υψωθούν στα επόμενα λίγα χρόνια κατά μήκος του παραλιακού μετώπου

Όταν πριν μερικά χρόνια κάποιοι επιχειρηματίες στον τομέα της ανάπτυξης γης και των κατασκευών διοργάνωναν εκδηλώσεις για να παρουσιάσουν σε μακέτες τα μελλοντικά τους σχέδια (που περιλάμβαναν και κτιριακά μεγαθήρια), δέχονταν τα συγχαρητήρια κρατικών λειτουργών και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι υποδείκνυαν την ανάγκη για δανειοδότηση τέτοιων «σημαντικών αναπτύξεων», όπως τις χαρακτήριζαν.

Και φτάσαμε στην εποχή που απλόχερα άρχισαν να μοιράζονται αυτές οι άδειες και μέσα σε λίγους μήνες είδαμε να κατασκευάζονται ή να προγραμματίζονται για ανέγερση στο παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού ουρανοξύστες και άλλα ψηλά κτίρια από 16 μέχρι και 37 ορόφους.

Αυτή η αλλαγή προκαλεί διιστάμενες απόψεις και εκτιμήσεις, τουλάχιστον ανάμεσα σε αρχιτέκτονες και άλλους ειδικούς. Κάποιοι θεωρούν θετικές αυτές τις αναπτύξεις, χωρίς να παραβλέπουν και τα προβλήματα που θα προκύψουν από τα 40 περίπου ψηλά κτίρια που μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια θα υψωθούν από την περιοχή του Δημοτικού Κήπου μέχρι την Αμαθούντα. Κάποιοι άλλοι επισημαίνουν ότι οι αρνητικές επιπτώσεις θα είναι τεράστιες και πολύμορφες, επιρρίπτοντας ευθύνη στο ίδιο το κράτος και τις Υπηρεσίες του.

Ο αρχιτέκτονας Γιάννης Αρμεύτης, υποδεικνύοντας ότι «η Λεμεσός είναι πλέον μια σύγχρονη πολυπολιτισμική πόλη που μπορεί να διαχειριστεί τις νέες προκλήσεις», εκφράζει την πεποίθηση ότι «τα ψηλά κτίρια είναι μια αφορμή για να φτιάξουμε τις πόλεις μας, φτάνει να κατασκευάζονται σωστά και ποιοτικά κτίρια και σε τόπους που μπορούν να υποδεχτούν αυτά τα κτίρια».

Δηλώνει ενάντιος της άναρχης επέκτασης των πόλεων, υποστηρίζοντας όμως ότι «δεν μπορούμε να έχουμε τη Λεμεσό από την Επισκοπή μέχρι τη Μονή με μεμονωμένες κατοικίες… Οπότε η κάθετη ανάπτυξη είναι χρήσιμη για να είναι πιο βιώσιμες οι πόλεις».

Για την έξαρση που υπάρχει σήμερα στην κατασκευή ψηλών κτιρίων κατά μήκος του παραλιακού μετώπου, επισημαίνει ότι «ο λόγος είναι ότι υπάρχουν επενδυτές που θέλουν να είναι κοντά στη θάλασσα… Δεν γίνεται να είναι κοντά στη θάλασσα μόνο οι λίγοι προνομιούχοι με κάποιες επαύλεις, άρα είναι φυσικό να υπάρχουν αυτές οι αναπτύξεις, ώστε να μπορεί να απολαμβάνει τη θάλασσα περισσότερος κόσμος».

Τονίζει, ωστόσο, ότι εκείνο που χρειάζεται είναι να γίνονται αυτές οι αναπτύξεις σε μεγάλα τεμάχια και να είναι το ύψος ανάλογο του μεγέθους του οικοπέδου, ώστε να υπάρχουν μεγαλύτερες αποστάσεις από γειτονικές αναπτύξεις και να μην υπάρχει επηρεασμός των ανέσεων. Επισημαίνει όμως ότι κάποιες αναπτύξεις δεν καλύπτουν τα κριτήρια καταλογίζοντας την ευθύνη σε εκείνους που έδωσαν τις  άδειες.

«Δεν αντιλαμβανόμαστε τι κάνουμε…»

Για πολεοδομικές, αισθητικές και κοινωνικές επιπτώσεις από τα ψηλά κτίρια κάνει λόγο ο αρχιτέκτονας Αλέξανδρος Χριστοφίνης, επισημαίνοντας ότι «δεν αντιλαμβανόμαστε τι κάνουμε, αλλά σύντομα θα αρχίσουν να αποκαλύπτονται τα προβλήματα». Το μόνο καλό που έχουν οι ουρανοξύστες, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, είναι ότι «δημιουργούν την εικόνα ότι σε αυτή την πόλη υπάρχει ένα μπίζνες σέντερ και ευημερεί ο τόπος… Από την άλλη, όμως, είναι τόσα πολλά τα αρνητικά, που πιστεύω ότι δεν θα έπρεπε να προχωρήσουμε σε αυτού του είδους την… ανάπτυξη ή, αν το κάνουμε, να το κάνουμε βάσει μελετών».

Ο κ. Χριστοφίνης εκφράζει την πεποίθηση ότι είναι καθαρά θέμα πρεστίζ. «Θέλουμε να δείξουμε μια εικόνα εκσυγχρονισμού, η οποία όμως δεν έχει βάθος… Ερχονται δηλαδή λεφτά και βιαζόμαστε να κτίσουμε για να μην χάσουμε την ευκαιρία». Επισημαίνοντας ότι «τα διαμερίσματα στους υπό ανέγερση ουρανοξύστες αγοράζονται κυρίως από αλλοδαπούς, οι οποίοι επενδύουν για να πάρουν την υπηκοότητα και χρησιμοποιούν τα ακίνητά τους περιστασιακά ή και καθόλου», τονίζει ότι θα έπρεπε να μπουν κάποιες ρήτρες σε αυτό το ζήτημα και «όχι όσοι θέλετε διαβατήριο ελάτε».

Διερωτάται επίσης πώς είναι δυνατό να στήνουμε ουρανοξύστες γραμμικά πάνω στον παραλιακό, όπου ήδη υπάρχει σοβαρό κυκλοφοριακό πρόβλημα και πώς θα διοχετεύεται όλος αυτός ο κόσμος που θα κατοικεί ή θα χρησιμοποιεί για επαγγελματικούς ή άλλους λόγους τους ουρανοξύστες. Από την άλλη, «η σκίαση που θα δημιουργούν οι ουρανοξύστες στο πίσω μέρος και θα καλύπτει εκατοντάδες μέτρα, σημαίνει ότι θα έχει επιπτώσεις για τους ενοίκους των γύρω κτιρίων αλλά και στα ίδια τα ακίνητα που αναπόφευκτα μειώνεται η αξία τους λόγω και της πλήρους αποκοπής της θέας προς τη θάλασσα».

«Ξεπουλούν τη Λεμεσό για πρόσκαιρα οικονομικά οφέλη…»

Σειρά αρνητικών επιπτώσεων επισημαίνονται από το ΕΤΕΚ

Το φαινόμενο των ουρανοξυστών είναι αποτέλεσμα της κρίσης, εκτιμά ο μηχανολόγος και Γραμματέας της Περιφερειακής Επιτροπής Λεμεσού του ΕΤΕΚ, Γιάννης Κακουλλής, λέγοντας ότι  «οι Αρχές θορυβήθηκαν και επιδόθηκαν στην παροχή κάποιων κινήτρων και χαλαρώσεων και ξαφνικά ανακάλυψαν ότι αν πουλήσουμε διαβατήρια σε ξένους είναι ένα μεγάλο έσοδο και τους θέτουμε όρο να αγοράζουν ακίνητα κάποιων εκατομμυρίων κι αυτό έδωσε το πράσινο φως στους επιχειρηματίες για αναπτύξεις».

Το πρόβλημα όμως, όπως αναφέρει, βρίσκεται στο ότι όλα αυτά δεν έχουν μελετηθεί και επικράτησε μια πολεοδομική αναρχία. «Αρχικά υπήρχε ένα σχέδιο για ανέγερση ψηλών κτιρίων σε σημεία-κόμβους της Λεμεσού, αλλά μόνο εκεί δεν γίνονται ψηλά κτίρια». Έπρεπε, όπως τονίζει, να είχε προηγηθεί μια δημόσια διαβούλευση με αρχιτέκτονες, μηχανικούς και άλλους ειδικούς αλλά και με τον κόσμο. Δεν έγινε επίσης συγκοινωνιακή μελέτη. «Κτίζονται όλα αυτοί οι ουρανοξύστες κατά μήκος του παραλιακού, αλλά δεν προβληματίστηκε κανένας πώς θα διοχετεύεται η κυκλοφορία όταν κατοικηθούν ή χρησιμοποιηθούν για επαγγελματικούς ή άλλους σκοπούς αυτά τα κτίρια, κάποια από τα οποία δεν έχουν έξοδο προς τον παραλιακό αλλά στο πίσω μέρος, όπου οι δρόμοι είναι στενοί και ήδη πνιγμένοι στα αυτοκίνητα».

Με βεβαιότητα εκφράζεται ο κ. Κακκουλής και για τις τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, εξηγώντας ότι «σε μια κατοικημένη περιοχή με ψηλά κτίρια η θερμοκρασία είναι πιο ψηλή το καλοκαίρι, ενώ λόγω της σκίασης που θα υπάρχει θα εκμηδενιστεί η λειτουργικότητα ηλιακών θερμοσιφώνων και των φωτοβολταϊκών». Εκφράζει και την εκτίμηση ότι όλοι αντιλαμβάνονται τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργούνται, αλλά «δεν θέλουν να σταματήσουν την ανάπτυξη, αν αυτό σημαίνει ανάπτυξη, αφού εκείνοι που επωφελούνται είναι οι κατασκευαστές, οι δικηγόροι που παρέχουν υπηρεσίες σε ξένους που θέλουν την υπηκοότητα και κάποιοι άλλοι, όχι όμως οι πολίτες αυτού του τόπου, οι οποίοι θα υποστούν και τις συνέπειες…».

Τονίζοντας ότι «αυτό που γίνεται δεν συνιστά μια όμορφη πόλη όπως κάποιοι θέλουν να την παρουσιάζουν», εκφράζει τη θλίψη του γιατί «ξεπουλούμε το ομορφότερο μέρος της Λεμεσού για μια γρήγορη ανάπτυξη… Εξαργυρώνουμε ουσιαστικά το περιβάλλον για γρήγορα και πρόσκαιρα οικονομικά οφέλη χωρίς να βλέπουμε το μέλλον των επόμενων γενιών».

Χρήστος Χαραλάμπους

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy