Πόλη της κοινωνικής δράσης και της πολιτιστικής δημιουργίας αλλά και αθλητομάνα, χαρακτηρίζεται η Λεμεσός και όχι άδικα. Αν κάποιος γυρίσει τις σελίδες του χρόνου, θα διαπιστώσει ότι στη διάρκεια του τελευταίου αιώνα, η Λεμεσός πρωτοπόρησε στην ανάδειξη καλλιτεχνών και ανθρώπων των Γραμμάτων και γενικότερα στην προώθηση του Πολιτισμού, ενώ γέννησε και εκπαίδευσε αθλητές που τίμησαν την πόλη τους και γενικότερα την Κύπρο, με διεθνείς κατακτήσεις και διακρίσεις.

Μια πρωτοπορία που συνεχίζεται μέχρι σήμερα, στηριζόμενη τόσο στις μεμονωμένες και τις ομαδικές οργανωμένες δράσεις όσο και στις δημοτικές Αρχές της πόλης που ανέκαθεν ενεθάρρυναν και προωθούσαν τους φορείς του Πολιτισμού και του Αθλητισμού. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τον Αθλητισμό, η καθιέρωση από τον Δήμο Λεμεσού δραστηριοτήτων όπως τα «Λεμέσια», ο Διεθνής Μαραθώνιος ΓΣΟ, αλλά και η δημιουργία Γραφείου Αθλητισμού αποτελούν μερικά μόνο δείγματα αυτού του ενδιαφέροντος που στοχεύει, πρωτίστως, στην προώθηση αξιών και ιδανικών όπως το ευ αγωνίζεσθαι ανάμεσα στη νεολαία και γενικότερα την κοινωνία, αλλά και η καθιέρωση της Λεμεσού ως κέντρου αθλητισμού στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Φέτος τα «Λεμέσια» που αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα διεθνή αθλητικά γεγονότα που διοργανώνει ο Δήμος Λεμεσού, ελκύοντας αρκετές χιλιάδες ξένων συμμετοχών, συμπληρώνουν 20 χρόνια ζωής και προσφοράς και θα είναι εμπλουτισμένα με ακόμη περισσότερα αθλήματα, αλλά και κοινωνικά δρώμενα.

«Ζήσε, αθλήσου στην πόλη σου», είναι το μήνυμα των φετινών διοργανώσεων και μέσα από αυτό, όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε και ο δήμαρχος Νίκος Νικολαΐδης στη διάρκεια της επίσημης εξαγγελίας των φετινών «Λεμεσίων», ο δήμος όχι μόνο ταυτίζει τα «Λεμέσια» με τον δημότη και τη Λεμεσό, αλλά δίνει την ευκαιρία στον κάθε πολίτη να αθληθεί, να ψυχαγωγηθεί και να συμμετάσχει στις 25 αθλητικές δραστηριότητες που έχουν ενταχθεί στο φετινό καλεντάρι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο των φετινών εκδηλώσεων θα δοθεί έμφαση σε φιλανθρωπικές δράσεις, ώστε να υπογραμμιστεί η αξία της προσφοράς και της συνεργασίας, ενώ παράλληλα θα κληθούν να έχουν τη δική τους συμβολή εταιρικά σύνολα αλλά και χώροι εστίασης. Προγραμματίζονται επίσης αιμοδοσίες που στοχεύουν στην προσφορά στον συνάνθρωπο, καθώς και αθλητικές δραστηριότητες, σεμινάρια και εργαστήρια σε εταιρείες με σκοπό την προώθηση του corporate wellness.

Η έναρξη των «Λεμεσίων» έγινε ήδη με τον Μαραθώνιο Λεμεσού τον περασμένο Μάρτιο και οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν τον Νοέμβριο με το Limassol Down Town Spring Regatta στη μαρίνα Λεμεσού. Στο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνονται αθλήματα όπως η πυγμαχία, το καράτε, ο νυκτερινός αγώνας δρόμου, η ρυθμική γυμναστική, η ξιφασκία, η κωπηλασία, το beach water polo και το basket 3 on 3.

Μέρος της ζωής των Λεμεσιανών χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της Επιτροπής Νεολαίας και Αθλητισμού του Δήμου Λεμεσού, Λοΐζος Μαυρουδής, τα «Λεμέσια» τα οποία κάθε χρόνο αποκτούν όλο και περισσότερους πιστούς φίλους, οι οποίοι στηρίζουν με συνέπεια την προσπάθεια που καταβάλλεται για να διατηρηθεί και να αναπτυχθεί αυτός ο θεσμός που, εκτός των άλλων, δίνει την ευκαιρία στον κάθε άνθρωπο να εντάξει την άσκηση στην καθημερινότητά του.

Αθλητικό Φεστιβάλ στο μόλο για μικρούς και μεγάλους

Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας του δήμου για συμμετοχή των πολιτών όλων των ηλικιών στα αθλητικά δρώμενα της πόλης, εντάσσεται και το Αθλητικό Φεστιβάλ Orbex Limassol Sports Festival που διοργανώνεται σήμερα στο μόλο με σύνθημα «Έλα με τα αθλητικά σου να γυμναστείς μαζί μας».

Το φεστιβάλ οργανώνεται από το Αθλητικό Γραφείο του Δήμου Λεμεσού με τη συμμετοχή διαφόρων σωματείων, ομάδων, ομίλων, σχολών ή ακαδημιών που είναι επίσημα εγγεγραμμένα στον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού και κάτω από την αιγίδα των ομοσπονδιών, συμπεριλαμβανομένου και του προγράμματος ΑΓΟ.

Θα λάβουν μέρος επίσης τα αδειούχα γυμναστήρια της πόλης με διάφορα δικά τους προγράμματα, ενώ παράλληλα στο χώρο θα πραγματοποιηθεί επίδειξη από ποδήλατα BMX και έκθεση φωτογραφίας καταδυτικού βυθού.

Καλώντας όλο τον κόσμο να συμμετάσχει σε αυτή τη διοργάνωση, οι ιθύνοντες του Αθλητικού Γραφείου επισημαίνουν ότι γονείς και παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν μια ολοκληρωμένη εικόνα και να σχηματίσουν μια καλύτερη προσωπική αντίληψη για όλα τα αθλήματα που λειτουργούν στη Λεμεσό.

Στο χώρο των εκδηλώσεων που αρχίζουν στις 9 το πρωί και διαρκούν μέχρι και τις 3 το απόγευμα, θα υπάρχουν σταθμοί ενημέρωσης από εγκεκριμένους διαιτολόγους, για τη σωστή διατροφή, τις βιταμίνες και τα οφέλη της άσκησης, ενώ θα γίνονται μετρήσεις λίπους, ζάχαρου και πίεσης.

Χρήστος Χαραλάμπους