Η Λετονία επαναφέρει την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

Ο Υπουργός Άμυνας της Λετονίας, Άρτις Πάμπρικς, δήλωσε την Τρίτη ότι η χώρα της Βαλτικής θα επαναφέρει την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία, λόγω της αυξανόμενης έντασης με τη γειτονική Ρωσία, μετά την εισβολή της στην Ουκρανία. «Το υφιστάμενο στρατιωτικό σύστημα στη Λετονία έφτασε στα όριά του, ενώ δεν έχουμε λόγο να πιστεύουμε ότι η Ρωσία θα αλλάξει τη συμπεριφορά της», είπε ο Πάμπρικς.

Η Λετονία είχε σταματήσει την υποχρεωτική θητεία λίγα χρόνια μετά την ένταξή της στο ΝΑΤΟ. Από το 2007, το στράτευμα της χώρας αποτελούνταν από επαγγελματίες στρατιώτες και εθελοντές της Εθνικής Φρουράς, που υπηρετούν μερικών στο πεζικό κατά τα Σαββατοκύριακα.

Ο πληθυσμός της χώρας μέλους της ΕΕ, που διατηρεί σύνορα με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, είναι μικρότερος των 2 εκ. και στην παρούσα φάση έχει μόνο 7.500 ενεργούς στρατιώτες και μέλη της Εθνικής Φρουράς, με την υποστήριξη ακόμα 1.500 από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ.

Ο Υπουργός Άμυνας της χώρας είπε ότι η υποχρεωτική θητεία θα αφορά άντρες και θα τεθεί σε ισχύ από του χρόνου. Ανακοίνωσε, επίσης, το σχέδια για την κατασκευή μίας νέας στρατιωτικής βάσης κοντά στην νοτιοανατολική πόλη Jekabpils, η οποία είναι πιο κοντά στα ρωσικά σύνορα, από ό,τι η υπάρχουσα βάση Adazi.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.