Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε πως η Ελληνικη Δημοκρατία δεν είναι πλέον αποδέκτης εντολών μέσω μέιλ. «Έχει δική της φωνή τη δική της διαπραγματευτική ισχύ. Η Ελληνική Δημοκρατία δεν εκβιάζει αλλά και δεν εκβιάζεται. Σεβόμαστε τους ευρωπαϊκούς κανόνες, αλλά η λιτότητα δεν αποτελεί κανόνα της Ευρώπης», είπε.

Απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Είστε η φωνή των πολιτών, εσείς οι 149 είστε κομμάτι της σύγχρονης Ιστορίας, που γράφει ο λαός, αποφασισμένος να στηρίξει τις μεγάλες αλλαγές για το τέλος του πελατειακου κράτους, για την επιστροφή στη σταθερότητα, για πραγματικές μεταρρυθμίσεις, όχι απορρύθμισης και βαρβαρότητας».

«Οι κανόνες της ΕΕ μας δεσμεύουν, θα τους σεβαστούμε, αν και δεν συμφωνούμε. Θα σεβαστούμε τον κανόνα για πρωτογενώς ισοσκελισμένους προυπολογισμούς, όμως, ξεκάθαρα πράγματα, η λιτότητα δεν αποτελεί ιδρυτική συνθήκη της ΕΕ», τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Τα εξωπραγματικά και ανέφικτα πλεονάσματα δεν αποτελούν ιδρυτικό κανόνα της ΕΕ. Θα σεβαστούμε τους κανόνες, αλλά απαιτούμε από τους εταίρους μας να σεβαστούν τη λαϊκή κυριαρχία στην Ελλάδα».

Ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε πως η κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί σκληρά και θα βάλει οριστικό τέλος στην τρόικα και τις πολιτικές της. Όπως είπε θα παρουσιάσουμε έναν δικό μας οδικό χάρτη για έξοδο από την κρίση για ένα «νέο κοινωνικό συμβόλαιο στο κοινό ευρωπαϊκό σπίτι, χωρίς ιδιοκτήτες και ενοικιαστές». Η Ελληνική Δημοκρατία, είπε, δεν είναι πλέον αποδέκτης εντολών, έχει τη δική της φωνή και διαπραγματευτική ισχύ και τόνισε ότι η κυβέρνηση σε μία εβδομάδα κατάφερε να αλλάξει την ατζέντα της συζήτησης στην Ευρώπη. Εξάλλου, ανέφερε ότι είναι καθήκον της κυβέρνησης να μην επιτρέψει οι πολίτες να εξαπατηθούν ξανά και επανέλαβε ότι η συμφωνία με τον λαό θα τηρηθεί.

«Μπορούμε να δεσμευτούμε στον ελληνικό λαό ότι θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά προκειμένου να γυρίσει ο τόπος σελίδα, εγγυόμαστε ότι θα μπει φρένο στις θυσίες χωρίς αποτέλεσμα που έκαναν οι Ελληνες και οι Ελληνίδες, αλλά ταυτόχρονα εγγυόμαστε διεκδίκηση με ασφάλεια στην Ευρώπη, εγγυόμαστε τις καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες που είναι απολύτως εξασφαλισμένες». Επίσης διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση δεν απειλεί καμία ισορροπία στην Ευρώπη. «Δεν είναι απειλή είναι η ελπίδα για τις μεγάλες και αναγκαίες αλλαγές που πρέπει να συντελεστούν στην Ευρώπη, που είτε θα είναι δημοκρατική, είτε θα δυσκολευτεί να συνεχίσει να υπάρχει».

«Η κυβέρνηση από τα πρώτα βήματα έδωσε ελπίδα στον πολύπαθο λαό. Έδωσε στην πατρίδα ταυτότητα που αναγνωρίζεται από όλο τον κόσμο. Έγινε θετικό σημείο αναφοράς στην Ευρώπη», είπε και αναφέρθηκε ακόμη σε αίσθημα υπερηφάνειας που θα πρέπει να διακατέχει τους βουλευτές γιατί «οι πολίτες γέμισαν αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση ανεξάρτητα με το τι ψήφισαν. Γιατί επέστρεψε η δημοκρατία στον τόπο που γεννήθηκε. Δεν κυριαρχεί η ανασφάλεια. Κυριαρχεί η βεβαιότητα ότι η νέα κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί σκληρά για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια».

«Η νέα ελληνική κυβέρνηση χρειάστηκε μόνο μία εβδομάδα και κατάφερε να αλλάξει η ατζέντα. Πράγμα που μαρτυρούν οι επαφές που είχα. Για να ξεκινήσει η συζήτηση στην Ευρώπη πάνω στα πραγματικά προβλήματα για να συζητήσουμε για την ανάπτυξη και όχι άλλο για τη λιτότητα, για να αποδομηθεί το κατεστημένο που θέλει περισσότερο λιτότητα», υπογράμμισε.

Τόνισε επίσης για άλλη μία φορά πως υπάρχει επεξεργασμένο στρατηγικό σχέδιο για τη διαπραγμάτευση καθώς και πρόγραμμα για την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου. Όπως είπε η Ελλάδα έχει προτάσεις, τις οποίες κατέθεσε στους εταιρούς της, και περιμένει τις δικές τους προτάσεις. Σημείωσε μάλιστα πως η κυβέρνηση περιμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τις προτάσεις της Γερμανίας, από την οποία, όπως είπε, μέχρι σήμερα, δεν έχουμε ακούσει κάτι συγκεκριμένο.