Με αφορμή/ Ορίζοντας

Η Λογοτεχνία βγαίνει στην πόλη

Με αφορμή τη βραδιά λογοτεχνικής ανάγνωσης με τίτλο  Η λογοτεχνία στην πόλη που διοργανώνουν στις 14 Ιουλίου 2021 το Βιβλιοτρόπιο και το Κέντρο Λόγου και Τεχνών Τεχνοδρόμιο, η Κατερίνα Βοσκαρίδου-Πάκκου εκ των διοργανωτών μιλάει στον Ορίζοντα:

Ποιος ο σκοπός της εκδήλωσης Η Λογοτεχνία στην πόλη;

Η εκδήλωση «Η Λογοτεχνία στην πόλη» προέκυψε από την ανάγκη να φέρουμε μαζί τους αναγνώστες σε χώρους δημόσιους, υπαίθριους και αντιπροσωπευτικούς για την πόλη της Λεμεσού για να συν-δηλωθεί η σημασία της ανά-γνωσης βιβλίων, της επι-κοινωνίας και της διά-δρασης με τον χώρο.

Για να συν-δηλωθεί η σημασία της ανά-γνωσης βιβλίων, της επι-κοινωνίας και της διά-δρασης με τον χώρο.

Η ανάγνωση δεν είναι μια προσωπική στιγμή; Μπορεί και μοιράζεται;

Η προσωπική στιγμή της ανάγνωσης μέσα από το πρίσμα της συνεύρεσης επιτρέπει πέρα από την κοινωνικότητα να αντιμετωπίσει κανείς τον άλλον όχι ως άτομο αλλά ως πρόσωπο με ιδίαν βούληση, επιλογή και αισθητική και να συμβάλει έτσι ακόμα περισσότερο στον σκοπό της εκδήλωσης.

Είναι η έκτη χρονιά που η Λογοτεχνία «βγαίνει» στην πόλη. Τι κρατάτε από όλα αυτά τα χρόνια;

Το ότι η Λογοτεχνία «βγαίνει» στην πόλη για έκτη συνεχή χρονιά, δεικνύει τόσο το μεράκι των διοργανώτων για αυτό που κάνουν, την καλή συνεργασία και σύμπνοια του Βιβλιοτροπίου και του Κέντρου Λόγου και Τεχνών Τεχνοδρόμιο, την ανάγκη των αναγνωστών να μοιράζονται και να δίνουν το παρόν τους στη διοργάνωση, την αναζωογόνηση που προσφέρει η φωνή του αναγνώστη στο κείμενο που καταφέρνει να ζωντανέψει τόσο παλιότερα όσο και νέα κείμενα και να τα συστήσει στο κοινό μέσα από μια φρέσκια ματιά. Από όλα αυτά κρατάμε την αφοσίωση των συμμετεχόντων που πιστοί στο ραντεβού τους επιστρέφουν κάθε χρόνο συμπαρασύρωντας νέους αναγνώστες. Για μας αυτό είναι ένδειξη επιτυχίας των στόχων που θέσαμε.

Οι Λέσχες Ανάγνωσης βοηθούν τελικά στην αύξηση της φιλαναγνωσίας στην Κύπρο;

Αυτό είναι και το νόημα της ύπαρξης Λεσχών Ανάγνωσης, η ίδια η διάδοση τόσο της αναγνωστικής συνήθειας όσο και των ίδιων των βιβλίων, του έργου δηλαδή των συγγραφέων. Μια λέσχη ανάγνωσης είναι το πεδίο όπου συναντάται το όραμα του συγγραφέα με τη συνειδητή πρόθεση του αναγνώστη σε μια κοινωνική διάσταση.

Μια λέσχη ανάγνωσης είναι το πεδίο όπου συναντάται το όραμα του συγγραφέα με τη συνειδητή πρόθεση του αναγνώστη σε μια κοινωνική διάσταση

Τι άλλο προτείνετε να γίνει, θεσμικά και μη,  ώστε το βιβλίο να βρει τους αναγνώστες του;

Μας λείπουν οι εκθέσεις βιβλίου στη Λεμεσό και ελπίζω να γίνει σύντομα εφικτό να έχουμε σημαντικές διοργανώσεις για την προβολή των βιβλίων πέρα από τις μεμονωμένες βιβλιοπαρουσιάσεις. Είναι μέσα στους απώτερους στόχους μας και ελπίζουμε να βρούμε συνοδοιπόρους και σε αυτό το εγχείρημα.

Τετάρτη 14 Ιουλίου 2021, 20:00

Λεμεσός, Κτήριο Ανδρέας Θεμιστοκλέους ΤΕΠΑΚ

Συμμετέχουν οι μουσικοί Γιώργος Κολιάς και Γιώργος Ιωάννου
Η είσοδος είναι ελεύθερη

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy