Η λύση του Κυπριακού είναι η απάντηση

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.Της Ελένης Κωνσταντίνου

 

Η επιθυμία για λύση και επανένωση ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων μνήμης και τιμής των ηρώων της ελληνοτουρκικής φιλίας, Ντερβίς Αλή Καβάζογλου και Κώστα Μισιαούλη.

Η παρακαταθήκη που άφησαν εμπνέει τις επόμενες γενιές να συνεχίζουν ακόμη πιο δυναμικά τον αγώνα για επαναπροσέγγιση, αδελφοσύνη και λύτρωση της κοινής μας πατρίδας από τα δεινά. Δεινά στα οποία μοναδική απάντηση αποτελεί η λύση του Κυπριακού. Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι προοδευτικοί Κύπριοι και στις δύο πλευρές του νησιού μας.

Δυστυχώς ο χρόνος εργάζεται εναντίον της λύσης και σίγουρα δεν ευνοεί την ε/κ πλευρά. Με αφορμή και τα τραγικά γεγονότα με τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχουμε δει για ακόμη μια φορά μια Τουρκία να προσπαθεί να πετύχει αναβάθμιση του ρόλου της στην Ανατολική Μεσόγειο και όχι μόνο και φαίνεται ότι το πετυχαίνει. Ο εισβολέας και κατακτητής της χώρας μας παρουσιάζεται σαν ειρηνοποιό στοιχείο μεταξύ Ουκρανίας-Ρωσίας, σαν διαμεσολαβητής για να σταματήσει ο πόλεμος, την ώρα που από το 1974 κατέχει παράνομα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό και μόνο φανερώνει ότι η στασιμότητα απομακρύνει την προοπτική της λύσης και ενισχύει τη διχοτόμηση. Η στασιμότητα ευνοεί την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή ηγεσία του Τατάρ που εμμένει στη λύση δύο κρατών, ένα σενάριο το οποίο και θα αποτελέσει ταφόπλακα για τον τόπο και το λαό.

Γυρνώντας το βλέμμα πίσω στα μηνύματα που μας δίνει η ελληνοτουρκική φιλία και συνεργασία των Καβάζογλου-Μισιαούλη, διαπιστώνουμε ότι η συνεργασία αυτή μπορεί να επιτευχθεί και σήμερα, αφού για χιλιάδες Τουρκοκύπριους ο στόχος είναι κοινός. Μια Κύπρος για το λαό της χωρίς κατοχικά στρατεύματα, χωρίς εξαρτήσεις από τρίτες χώρες. Αυτό διατρανώνουν και στην πράξη δεκάδες χιλιάδες Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι στέκονται απέναντι στις φασιστικές και ρατσιστικές επιθέσεις και τάσσονται υπέρ της δημοκρατίας, της ειρήνης. Τρανταχτό παράδειγμα η πρόσφατη κινητοποίηση των Τουρκοκυπρίων που κατέβηκαν στους δρόμους για να φωνάξουν ότι δεν θα δεχθούν την καταπίεση και τις προσπάθειες κοινωνικού αφανισμού τους, για να φωνάξουν υπέρ της κοινωνικής και οικονομικής ύπαρξής τους, της ελευθερίας της σκέψης τους. Οι Τουρκοκύπριοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση που επικρατεί στην τ/κ κοινότητα. Άλλωστε, όπως διαμήνυσε και προχθές ο πρόεδρος της τ/κ συντεχνίας DEV-IS, Κοράλ Ασάμ, μιλώντας στην εκδήλωση τιμής, η χώρα μας βρίσκεται υπό την απειλή κρίσης και συγκρούσεων εξαιτίας του αδιεξόδου που προέκυψε στις διαπραγματεύσεις του Κραν Μοντανά και των εξελίξεων σχετικά με τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στο νησί. Και για να απαλλαγούμε από τις συνθήκες κρίσης και συγκρούσεων, η επίλυση του Κυπριακού και η επανένωση της χώρας μας και του λαού μας είναι η πιο επείγουσα ανάγκη.

Είναι δεδομένο πως η επανένωση είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που ταλανίζουν όλους -οικονομικά και κοινωνικά- από την παράταση του διχοτομικού στάτους κβο στο νησί μας. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή για να μπορεί να έχει ο τόπος μέλλον.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.