Η «μάχη» των εμβολίων μεταξύ κρατών και εταιρειών

Πολλά εμβόλια βρίσκονται στο τρίτο στάδιο των δοκιμών


Τα εμβόλια για αυτήν την πανδημία δεν είναι για τους πλούσιους, δεν είναι για τους φτωχούς, είναι για όλους»

Οι ερευνητές σημειώνουν “ικανοποιητική πρόοδο” στην ανάπτυξη εμβολίων κατά της COVID-19, με λίγες δοκιμές που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, αλλά η πρώτη χρήση αυτών των εμβολίων δεν μπορεί να αναμένεται πριν από τις αρχές του 2021, δήλωσε ο Μάικ Ράιαν, επικεφαλής του προγράμματος έκτακτων υγειονομικών καταστάσεων στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). “Σημειώνουμε ικανοποιητική πρόοδο”, δήλωσε ο Ράιαν, επισημαίνοντας ότι πολλά εμβόλια βρίσκονται τώρα στο τρίτο στάδιο των δοκιμών και κανένα δεν έχει αποτύχει μέχρι στιγμής, όσον αφορά την ασφάλεια ή την ικανότητα δημιουργίας ανοσοαπόκρισης.

Ο ΠΟΥ εργάζεται για να επεκτείνει την πρόσβαση σε πιθανά εμβόλια και να βοηθήσει στην αύξηση της παραγωγικής ικανότητας, πρόσθεσε. “Και πρέπει να είμαστε δίκαιοι σε αυτό, επειδή αυτό είναι ένα παγκόσμιο αγαθό. Τα εμβόλια για αυτήν την πανδημία δεν είναι για τους πλούσιους, δεν είναι για τους φτωχούς, είναι για όλους”, είπε.

 

Η Κομισιόν συγχρηματοδοτεί με €100 εκατ. τον CEPI 

Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι θα συγχρηματοδοτήσει με 100 εκατ. ευρώ τον Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI) για να υποστηρίξει την ταχεία ανάπτυξη εμβολίων κορονοϊού. Η υποστήριξη της ΕΕ αποτελεί μέρος της δέσμευσης της Επιτροπής να επενδύσει 1 δισεκατομμύριο ευρώ από το πρόγραμμα Ηοrizon 2020 σε έρευνα και καινοτομία που απαιτείται επειγόντως για την ανάπτυξη διαγνωστικών δοκιμών, θεραπειών, εμβολίων και άλλων εργαλείων πρόληψης για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού. Η υποστήριξη του Horizon 2020 στο CEPI θα χρηματοδοτήσει δραστηριότητες έρευνας και καινοτομίας, αλλά όχι την παραγωγή εμβολίων.

Η Κύπρος έχει διαβιβάσει ήδη στην Κομισιόν αίτημα για προμήθεια 1,2 εκατ. εμβολίων για τις ανάγκες των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Η Κύπρος συμμετέχει στην κοινή διαπραγμάτευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εξασφάλιση της απαραίτητης ποσότητας εμβολίων για όλα τα κράτη-μέλη. Η Επιτροπή ήδη διαπραγματεύεται με την εταιρεία Astra Zeneca, η οποία βρίσκεται σε αρκετά προχωρημένο στάδιο σε σχέση με την έρευνα και την κλινική δοκιμή των εμβολίων.

Επίσης, η Επιστημονική Ομάδα του Υπουργείου Υγείας εισηγήθηκε όπως η Κύπρος προχωρήσει σε παραγγελίες του εμβολίου που επεξεργάζεται το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Σημειώνεται ότι για να εμβολιαστεί ολόκληρος ο πληθυσμός της Κύπρου απαιτούνται περίπου 900.000 εμβόλια, ενώ στόχος είναι να εξασφαλιστούν στο αρχικό στάδιο περίπου 200.000 για τους ηλικιωμένους και τις ευάλωτες ομάδες.

 

Αισιοδοξία από Ρωσία για εμβόλιο

 μέχρι το τέλος του χρόνου

Η πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (άνω βουλή), Βαλεντίνα Ματβιένκο, δήλωσε ότι η παραγωγή του εμβολίου του κορονοϊού μπορεί να αρχίσει στη Ρωσία έως το τέλος του έτους. «Είμαστε σίγουρα η πρώτη χώρα η οποία ανακοίνωσε τα εμβόλια που πέρασαν τις κλινικές δοκιμές, αυτό είναι πολύ σημαντικό», δήλωσε η Ματβιένκο.

Η ίδια επεσήμανε ότι το εμβόλιο μπορεί να είναι έτοιμο εντός του χρονικού αυτού διαστήματος, εάν, όπως είπε, οι εργασίες που σχετίζονται με την ανάπτυξή του συνεχισθούν με τους ίδιους ρυθμούς. Παράλληλα υπογράμμισε ότι η Ρωσία είναι ανοιχτή στη διεθνή συνεργασία. “Εάν αρχίσουμε την παραγωγή του, φυσικά και θα το μοιραστούμε με όλες τις χώρες που θα δείξουν ενδιαφέρον”, δήλωσε η Ματβιένκο.

Ο Ρώσος Πρωθυπουργός, Μιχαήλ Μισούστιν, δήλωσε ότι τέσσερα εμβόλια κορονοϊού που έχουν αναπτυχθεί έχουν ήδη αποδειχθεί ότι είναι ασφαλή, ενώ οι κλινικές δοκιμές δύο εμβολίων που έχουν αναπτυχθεί από το Εθνικό Κέντρο Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας, Ν. Γκεμαλέι, βρίσκονται στην τελική τους φάση.

Ο υποδιευθυντής του Εθνικού Κέντρου Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Ν. Γκεμαλέι, Ντενίς Λογκουνόφ, σε συνέντευξή του στον ρωσικό ιστότοπο Meduza, δήλωσε ότι η μαζική παραγωγή του ρωσικού εμβολίου δεν θα ξεκινήσει πριν από το τέλος του 2020, ωστόσο το φθινόπωρο θα είναι δυνατόν να αρχίσει ο εμβολιασμός των ομάδων κινδύνου, με εξαίρεση τους ηλικιωμένους και τα παιδιά.

Ο Ρώσος Υπουργός Υγείας, Μιχαήλ Μουράσκα, δήλωσε ότι αφού ολοκληρωθούν οι κλινικές δοκιμές οι εμπειρογνώμονες θα αποφανθούν αν θα δοθεί άδεια εμβολιασμού υπό όρους. Θα πραγματοποιούμε παράλληλα την τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών, στην οποία σύμφωνα με το σχεδιασμό των ειδικών θα συμμετάσχουν από 800 άτομα στην κάθε μορφή εμβολίου (σ.σ. υγρή και στερεή).

Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι από κοινού με το Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Γκαμαλέι ολοκλήρωσαν επιτυχώς τις κλινικές δοκιμές του εμβολίου του κορονοϊού, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο στρατιωτικό νοσοκομείο Μπουρντένκο με τη συμμετοχή 43 εθελοντών.

 

Ο νέος ιός έχει έρθει για να μείνει…

Από την πλευρά του, ο Βλαντιμίρ Νικοφόροφ, επικεφαλής ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Ιατρικής Βιολογικής Υπηρεσίας και προεδρεύων σε μολυσματικές ασθένειες του Ιατρικού Πανεπιστημίου Pirogov, είπε ότι θα χρειαστούν περίπου 18 μήνες για να αναπτυχθεί ένα βιώσιμο εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Σύμφωνα με τον ειδικό, ο νέος ιός έχει έρθει για να μείνει και είναι απίθανο να εξαφανιστεί. Έχει δύο πιθανούς τρόπους για το μέλλον. “Είτε υποβαθμίζεται σε μια οξεία αναπνευστική λοίμωξη, όπως και οι προκάτοχοί του -γνωρίζουμε τέσσερις κορονοϊούς που προκάλεσαν κρυολογήματα- και θα είναι η πέμπτη τέτοια. Ή θα αποκτήσει μια φύση της εποχικής γρίπης, δηλαδή θα έρθει το φθινόπωρο, προκαλώντας σοβαρές ασθένειες και θα εξαφανιστεί μέχρι το καλοκαίρι”, είπε. “Αλλά, προφανώς, δεν θα υπάρξουν τέτοια κρούσματα όπως αυτά που υπάρχουν το χειμώνα και την άνοιξη”.

 

 ΗΠΑ: Όχι σε εμβόλια σε τιμή κόστους… 

Οι αμερικανικές εταιρείες Pfizer, Merck και Moderna επιβεβαίωσαν ότι δεν θα πουλήσουν σε τιμή κόστους τα τυχόν εμβόλια κατά του νέου κορονοϊού που θα παρασκευάσουν. Αντιθέτως, οι εταιρείες Johnson & Johnson και AstraZeneca δεσμεύτηκαν να διαθέσουν σε πρώτη φάση τα δικά τους εμβόλια χωρίς να αποκομίσουν όφελος. Πολλές εταιρείες έχουν λάβει επιχορηγήσεις ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων από την αμερικανική κυβέρνηση ή από άλλες χώρες. Ωστόσο, οι συμφωνίες τις οποίες υπέγραψαν δεν περιλάμβαναν όρους σχετικούς με την ανώτατη τιμή του πιθανού εμβολίου τους.

“Δεν θα πουλήσουμε σε τιμή κόστους”, είπε ο πρόεδρος της Moderna, Στίβεν Χογκ, λέγοντας ότι η εταιρεία βιοτεχνολογίας φέρεται ότι αναπτύσσει ένα από τα πιο προηγμένα πειραματικά εμβόλια.

Οι δοκιμές σε μεγάλη κλίμακα, η λεγόμενη Φάση 3, πρόκειται να ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα με τη συμμετοχή 30.000 εθελοντών. Η Moderna έχει λάβει 483 εκατομμύρια δολάρια από την Ουάσινγκτον για να χρηματοδοτήσει την έρευνα και την ανάπτυξη, αλλά δεν έχει υπογράψει κάποια συμφωνία για τη διάθεση του εμβολίου στις ΗΠΑ, είπε ο Χογκ. “Όχι, δεν θα πουλήσουμε σε τιμή κόστους”, είπε και η Τζούλι Γκέρμπερντινγκ της εταιρείας Merck, η οποία δεν θα έχει έτοιμο κάποιο εμβόλιο πριν από το 2021 -το νωρίτερο- και επίσης δεν έχει υπογράψει συμβόλαιο με την αμερικανική κυβέρνηση. “Είναι μια έκτακτη περίοδος και η τιμή μας θα αντικατοπτρίζει αυτό το γεγονός”, υπογράμμισε ο Τζον Γιανγκ της Pfizer. “Κατά τη διάρκεια της πανδημίας θα ορίσουμε την τιμή του πιθανού εμβολίου μας λαμβάνοντας υπόψιν την τρέχουσα υγειονομική κατάσταση έκτακτης ανάγκης”, πρόσθεσε.

 

Στη Φάση 3 το εμβόλιο της Οξφόρδης

Η εταιρεία AstraZeneca, από την άλλη, που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για την ανάπτυξη ενός εμβολίου, το οποίο βρίσκεται ήδη στη Φάση 3, έχει υπογράψει συμβόλαιο ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την υπηρεσία Barda της αμερικανικής κυβέρνησης. Με βάση αυτό, θα διαθέσει 300 εκατομμύρια δόσεις σε τιμή κόστους στην αμερικανική αγορά.

Ένα παρόμοιο συμβόλαιο υπέγραψε και με την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Ιούνιο. Η εταιρεία Johnson & Johnson, που επίσης χρηματοδοτείται από την επιχείρηση Warp Speed (“Ταχύτητα Δίνης”) του Λευκού Οίκου, με το ποσό των 456 εκατομμυρίων δολαρίων, ανέφερε ότι δεν θα βγάλει κέρδος από το 1 δισεκατομμύριο δόσεις που θα διαθέσει στην αγορά κατά την πανδημία.

 

 Φάρμακο «φαβιπιραβίρη» της ινδικής Glenmark 

Η ινδική εταιρεία Glenmark Pharmaceuticals Ltd ανακοίνωσε χθες ότι η εκδοχή της του αντιιικού φαρμάκου φαβιπιραβίρη είχε ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε δοκιμή τρίτου σταδίου που έγινε σε 150 ασθενείς με ήπια ως μέτρια μορφή της COVID-19. Περίπου στο 70% των ασθενών στους οποίους χορηγήθηκε FabiFlu επετεύχθη “κλινική ίαση” έως την τέταρτη ημέρα της δοκιμής, σε σύγκριση με ποσοστό περίπου 45% στην ομάδα αυτών που λάμβαναν συνήθη υποστηρικτική θεραπεία, αναφέρει η εταιρεία.

 

Οι ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy. Ακολουθήστε μας και στο Google News