Η «μακελαρία» που σας δέρνει

Του   Παναγιώτη Πενταλιώτη

Η χαρά κάποιων Μέσων είναι η υπερβολή. Υπερβολή για μερικά κλικ παραπάνω, για εξυπηρέτηση των ευσεβών πόθων της κατεύθυνσης που κινείται το κάθε Μέσο και υπερβολή επειδή δεν κινείται φύλλο στις ειδήσεις της ημέρας.

Τι και αν «έμπαζε» από παντού η είδηση ότι μαθητής έκανε επίθεση στο σχολείο του, η χαρά με την οποία κάποια Μέσα την μετέδωσαν ήταν τόσο μεγάλη που έπρεπε να την πλασάρουν με διαφορετικούς τίτλους κάθε μισή ώρα.


Πρώτα-πρώτα καταλαβαίνει κάποιος ότι αυτό που ακούστηκε ήταν fake news επειδή κατατέθηκε στην ad-hoc επιτροπή στην οποία προεδρεύει το ΕΛΑΜ. Πριν από αυτό να θυμηθούμε ότι το ΕΛΑΜ έπαιρνε στα σοβαρά και έπαιρνε στη Βουλή θέματα από τις χιουμοριστικές ιστοσελίδες «Ξεροτήανα» και το «Βατράχι» και κατάπινε αμάσητα χιουμοριστικά ποστ -αναμενόμενο άλλωστε από κενά περιεχομένου μυαλά.

Το σοβαρό, όμως, της νέας υπόθεσης είναι ότι διαδόθηκε ότι ο «μακελάρης μαθητής» ήταν αλλοδαπός (Εννοείται! Ποιος άλλωστε θα ήθελε να σκοτώσει τους Κυπρίους; Ο αλλοδαπός μαθητής). Θέμα που ήρθε να δέσει γάντι με τις αντιδράσεις των κατοίκων για το «Κέντρο Υποδοχής» στο Πουρνάρα. Το κερασάκι στην τούρτα ήταν ο υποτιθέμενος «χάρτης του σχολείου» που βρέθηκε στην κατοχή του. Τύφλα να έχει το Τέξας.

Όλα αυτά δεν έγιναν τυχαία. Ξεκίνησαν από μια «καταγγελία» ενός προέδρου Συνδέσμου Γονέων στην εν λόγω επιτροπή όπου προεδρεύει το ΕΛΑΜ. Ο οποίος ερωτώμενος για διευκρινίσεις και για περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με αυτό, έκανε καλά αυτό που ξέρει να κάνει ο Υπουργός Παιδείας -την πάπια για μια μέρα.


Εν τέλει, όχι μόνο η εν λόγω καταγγελία έγινε από τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά η Αστυνομία διεξήγαγε έρευνα και δεν βρήκε οτιδήποτε εναντίον του μαθητή.

Αυτό που πέρασε στα ψιλά είναι ότι τελικά δεν ήταν καν αλλοδαπός, αλλά Κύπριος ο μαθητής για τον οποίον έγινε η καταγγελία. Χάλασε η συνταγή του ΕΛΑΜ πριν καν μπει στο φούρνο για ψήσιμο, it was too good to be true.

H Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού είπε ότι χρησιμοποιήθηκε ένα περιστατικό «το οποίο διερευνήθηκε, έληξε και που αφορά παιδί που, μάλιστα, δεν είναι αλλοδαπό και δεν έχει καμία σχέση με το Κέντρο Υποδοχής Πουρνάρα για να δημιουργήσει συγκεκριμένη εντύπωση και εικόνα».


Με λίγα λόγια, η επιτροπή που, επί της αρχής δημιουργήθηκε για να ικανοποιήσει το ΕΛΑΜ και το ρατσισμό του για τους αλλοδαπούς, τάισε με fake news τα ΜΜΕ που -κάποια με μεγάλη χαρά- έβαλαν το μίξερ σε full λειτουργία και τάισαν με τη σειρά τους το άχτι μερίδας των πολιτών ότι για όλη την κακή τύχη που τους δέρνει φταίνε οι ξένοι, οι μετανάστες, οι πρόσφυγες και όχι ποιοι τους αναγκάζουν να γίνουν όλα αυτά.

Το Υπουργείο Παιδείας στην ανακοίνωσή του, μια μέρα μετά, τα έβαλε με τα Μέσα Ενημέρωσης και όχι με την επιτροπή της Βουλής όπου συζητήθηκε αυτή η ψευδής είδηση. Δεν θα έπρεπε, κανονικά, να υπάρχουν συνέπειες για όσους αναπαράγουν και μεταδίδουν ψευδείς ειδήσεις; Ειδικά όταν αυτές οι ψεύτικες ειδήσεις προέρχονται μέσα από τη Βουλή; Ή απλά θέλουμε να ικανοποιούμε την κάθε «μακελαρία» -του ΕΛΑΜ και του κάθε ελαμίτη- που τους δέρνει;

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.