Η μάσκα στα παιδιά 6 ετών και άνω δεν μπορεί να εφαρμοστεί νομικά

Κληρίδης: ο νόμος προνοεί ότι κανένα άτομο κάτω των 14 ετών μπορεί να διαπράξει ποινικό αδίκημα - Παιδίατροι: Επιβεβλημένη η απόφαση - Δάσκαλοι: Δεν προτείναμε την υποχρεωτική χρήση

Η υποχρεωτική χρήση μάσκας στα παιδιά ηλικίας 6 ετών και άνω δε μπορεί να εφαρμοστεί βάσει νόμου, δήλωσε ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Χρίστος Κληρίδης.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση εξήγησε ότι ο νόμος προνοεί ότι κανένα άτομο κάτω των 14 ετών μπορεί να διαπράξει ποινικό αδίκημα.

Πρόσθεσε ότι αν κάποιο παιδί ηλικίας 6-14 ετών δε φέρει μάσκα δε μπορεί να του επιβληθεί πρόστιμο.
Ο κ. Κληρίδης τόνισε ότι το παράδοξο του θέματος είναι ότι η πολιτεία αποφασίζει ένα μέτρο που δε μπορεί να εφαρμοστεί.

Μιλώντας για το διαχωρισμό των πολιτών ανάμεσα σε εμβολιασμένους και μη, είπε ότι ο νόμος προνοεί την ίση μεταχείριση των πολιτών από το κράτος.

Υπέδειξε ότι το μέτρο για απαγόρευση εισόδου ανεμβολίαστων πολιτών σε συγκεκριμένα υποστατικά έχει ως στόχο να υποχρεώσει κάποιους να εμβολιαστούν και όχι την προάσπιση της δημόσιας υγείας.

Την ίδια ώρα έγειρε το θέμα της νομιμότητας των διαταγμάτων, λέγοντας ότι υπάρχει δυνατότητα να επιβληθούν περιορισμοί για σκοπούς δημόσιας υγείας, ωστόσο πρέπει να εκδίδονται από το Υπουργικό Συμβούλιο και όχι από το Υπουργείο Υγείας.

Επίσης ανέφερε ότι τα μέτρα που αποφασίζονται μπορούν να ελεγχθούν από το Ανώτατο Δικαστήριο για το κατά πόσον είναι δυσανάλογα.
Ωστόσο όπως είπε οι διαδικασίες στην Κύπρο είναι υπερβολικά χρονοβόρες.

Παιδίατροι: Επιβεβλημένη η απόφαση

Η υποχρεωτική χρήση της μάσκας στα παιδιά ήταν επιβεβλημένη αυτή τη στιγμή καθώς υπάρχει σταθερή άνοδος των κρουσμάτων στην ηλικία τους δήλωσε ο πρόεδρος της Παιδιατρικής Εταιρείας.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του Άστρα ο Μιχάλης Αναστασιάδης και απαντώντας στα περί νομιμότητας του μέτρου τόνισε ότι είναι ζήτημα προάσπισης της δημόσιας υγείας και όχι νομικό θέμα.
Ανέφερε μάλιστα ότι αναμένεται επιδείνωση της κατάστασης με την αλλαγή των καιρικών συνθηκών, προσθέτοντας ότι η τήρηση των μέτρων είναι ιδιαίτερα επωφελής.

Ο κ. Αναστασιάδης είπε πως είναι κατανοητό ότι θα υπάρχει δυσκολία στην εφαρμογή της μάσκας στις μικρές ηλικίες, ωστόσο τόνισε ότι τα παιδιά είναι καλοί δέκτες των μηνυμάτων.

Δάσκαλοι: Δεν προτείναμε την υποχρεωτική χρήση

Η ΠΟΕΔ ποτέ δεν πρότεινε την υποχρεωτική χρήση μάσκας για τα παιδιά ξεκαθάρισε στον Άστρα ο αντιπρόεδρος της οργάνωσης Απόστολος Σκουρουπάτης.
Μιλώντας στην πρωινή έκδοση ανέφερε ότι οι εκπαιδευτικοί δεν πρόκειται να κάνουν τους αστυνομικούς στις τάξεις ώστε να ελέγχουν αν τα παιδιά φέρουν μάσκα.

Ο κ. Σκουρουπάτης επέκρινε την κυβέρνηση λέγοντας ότι για το μόνο που μερίμνησε είναι τα μονά θρανία.
Τόνισε ότι το καλύτερο μέτρο είναι η μείωση των μαθητών στις τάξεις αλλά και ο εξαερισμός στις αίθουσες διδασκαλίας.
Πρόσθεσε ότι όσα μονά θρανία και αν υπάρχουν, όταν μια αίθουσα φιλοξενεί 25 παιδιά δεν υπάρχει προστασία.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.