Η μαθήτρια που έδιωξε ο ρατσιστής Δ/της στον Άστρα – Μας είπαν να αλλάξουμε λύκειο

Αποκλειστικά στον Άστρα: «Δεν μπορούσαμε να μιλήσουμε μαζί του γιατί ήταν θυμωμένος - Μου είπαν πως αν μείνω στο σχολείο θα έχω προβλήματα μαζί του»Σε αποκαλύψεις για τα όσα έγιναν σήμερα στο Λύκειο Αποστόλου Βαρνάβα προέβη η μαθήτρια που βίωσε μπούλινγκ από τον ρατσιστή Δ/ντη του Λυκείου, μέσα από τον αέρα του Άστρα στην εκπομπή του Νεόφυτου Νεοφύτου, «Η επικαιρότητα αλλιώς».

Σύμφωνα με τα όσα είπε η μαθήτρια, ο Δ/της του Λυκείου σε πολύ έντονο ύφος είπε στη μαθήτρια να βγεί από το σχολείο και να βγάλει τη μαντίλα από το κεφάλι της και μετά να εισέλθει στο Λύκειο. Μάλιστα αυτή τη διαταγή την έκανε μπροστά σε καθηγητές και μαθητές που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο σχολείο.

Η μαθήτρια είπε πως ο Δ/της θα μπορούσε να τη καλέσει στο γραφείο του για να της κάνει τις υποδείξεις και όχι μπροστά σε άλλους.

Μετά το περιστατικό, η μαθήτρια κάλεσε τον πατέρα της ο οποίος και πήγε στο σχολείο για να συζητήσει με τον Δ/ντη. Όπως είπε, ο δ/της τους ανέφερε σε έντονο πάλι ύφος πως σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς η μαντίλα απαγορεύεται, παρόλο που δεν αποτελεί κοσμητικό ένδυμα αλλά θρησκευτικό σύμβολο.

Στη συνέχεια ο ρατσιστής δ/της ρώτησε τη μαθήτρια από ποιά χώρα κατάγεται για να προχωρήσει σε μια απίστευτη τοποθέτηση. Συγκεκριμένα είπε πως «από τη Συρία σας έδιωξαν οι Μουσουλμάνοι και όχι οι Χριστιανοί». Σύμφωνα με τη μαθήτρια, δεν μπορούσαν πλέον να συζητήσουν με τον Δ/ντη για «ήταν πολύ θυμωμένος και δεν μπορούσαμε να του μιλήσουμε».

Μας έδωσαν αιτήσεις για να αλλάξουμε σχολείο 

Και αντί οι έρευνες να επικεντρωθούν στα όσα είπε και έκανε ο ρατσιστής Δ/ντης, οι λειτουργοί του Υπουργείου που έφτασαν στο σχολείο για να πραγματοποιήσουν έρευνα, πρότειναν σε μαθήτρια και πατέρας να τους δώσουν αιτήσεις αλλαγής σχολείού γιατί όπως είπαν, «παραμείνει στο σχολείο θα αντιμετωπίζει προβλήματα με τον Δ/ντη».

Την ίδια ώρα τόνισε πως τα προηγούμενα δύο χρόνια που φοιτούσε στο ίδιο λύκειο με άλλους διευθυντές δεν υπήρξε πρόβλημα ενώ με δική της θέληση συμμετείχε στο μάθημα των θρησκευτικών επειδή όπως είπε «είναι καλά να μαθαίνουμε τι έχουν να πουν οι άλλες θρησκείες».

Παίρνει αποστάσεις από τον ρατσιστή Δ/ντη το Υπ. Παιδείας

Αποστάσεις προσπαθεί να πάρει από το ρατσιστή Δ/ντη του Λυκείου Αποστόλου Βαρνάβα το Υπουργείο Παιδείας.

Στην ανακοίνωση το Υπουργείο, αναφέρει:

Αναφορικά με το συμβάν που έλαβε χώρα σε Λύκειο της Επαρχίας Λευκωσίας, το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ) καταδικάζει αυθαίρετες πολιτικές που εκπορεύονται από Διευθύνσεις Σχολείων και βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με την εκπεφρασμένη εκπαιδευτική πολιτική του ΥΠΠΑΝ, η οποία σέβεται την προσωπικότητα του κάθε μαθητή ανεξαρτήτως οποιασδήποτε ιδιαιτερότητας, ταυτότητας και πεποιθήσεων.

Το εκπαιδευτικό μας σύστημα διακρίνεται για την ανεκτικότητα, την πολυπολιτισμικότητα, τον σεβασμό στη διαφορετική έκφραση και την ελευθερία του λόγου καθώς και την ανάπτυξη αντιρατσιστικής συνείδησης.

Ήδη από την πρώτη στιγμή που διαπιστώθηκε η ύπαρξη του συμβάντος, το ΥΠΠΑΝ διέταξε διερεύνησή του για να έχει ακριβέστερη εικόνα, έτσι ώστε να προχωρήσουμε,  στις ενδεδειγμένες ενέργειες που απορρέουν από τη νομοθεσία.

Το ΥΠΠΑΝ, μέσα στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής του πολιτικής, εφαρμόζει προγράμματα ανάπτυξης και επιμόρφωσης του ανθρώπινου δυναμικού του σχετικά με δεξιότητες, στάσεις και συμπεριφορές μεταξύ των εκπαιδευτικών και των μαθητών καθώς και προγράμματα αντιρατσιστικής πολιτικής. Ιδιαίτερη δε προσοχή επιδεικνύει στην κατάρτιση των Διευθυντικών στελεχών των σχολικών μονάδων με συγκεκριμένα προγράμματα διαχείρισης της σχολικής μονάδας και του ανθρώπινου δυναμικού της.

Καταληκτικά, τονίζεται εμφαντικά ότι δεν είναι αποδεκτές τέτοιες συμπεριφορές και το ΥΠΠΑΝ θα προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες, επιδεικνύοντας μηδενική ανοχή.