Η μεγάλη καταστροφή θα μπορούσε να προληφθεί

Τι λένε οι κοινοτάρχες των τριών χωριών που επηρεάστηκαν περισσότερο από την καταστροφική πυρκαγιά

Του Σπύρου Σωτηρίου

Η πυρκαγιά στην περιοχή Σολέας έκαψε ένα πανέμορφο δάσος… Για τους κατοίκους όμως της περιοχής κάηκε η αυλή τους. Το δάσος ήταν η αυλή αυτών των ανθρώπων, η ανάσα τους. Ηταν αυτό που τους κράτησε ριζωμένους στον τόπο τους. Σήμερα προσπαθούν να μαζέψουν τα κομμάτια τους και να δουν την επόμενη μέρα. Στόχος να προσπαθήσουν να ξαναδημιουργήσουν από το μηδέν και να προλάβουν τυχόν άλλα παρόμοια συμβάντα. 

Οι κοινότητες που επηρεάστηκαν από την πυρκαγιά είναι μικρές και δίνουν τον δικό τους αγώνα για επιβίωση. Συνομιλήσαμε με τους κοινοτάρχες των τριών χωριών που γλίτωσαν στο παρά πέντε από την πύρινη λαίλαπα. 

Και οι τρεις λένε το ίδιο πράγμα… Οτι το κακό θα ήταν πολύ μικρότερο εάν γίνονταν καλύτεροι χειρισμοί.

pyrkagia solea

«Το μόνο που είχαμε να δείξουμε ήταν το δάσος»

Το Κούρδαλι ήταν το χωριό που επηρεάστηκε περισσότερο από τα χωριά της περιοχής. Το δάσος που κάηκε βρίσκεται στα γεωγραφικά όρια του Κούρδαλι. Ανάμεσα στα καμένα δέντρα υπήρχαν και αρκετά περβόλια κατοίκων της κοινότητας.

Ο κοινοτάρχης του Κούρδαλι, Σωτήρης Ηλιάδης, είναι ξεκάθαρος. Αν γίνονταν κάποια από αυτά που εισηγούνται εδώ και καιρό οι κοινότητες της περιοχής, π.χ. η ενίσχυση του πυροσβεστικού σταθμού, θα προλάβαιναν το κακό.

«Δεν υπήρχε καλός συντονισμός, δεν έδωσαν την απαιτούμενη σημασία εκεί που ξεκίνησε η φωτιά. Κάπου κωλυσιέργησαν να βοηθήσουν πριν να πάρει τέτοια επέκταση η πυρκαγιά», τονίζει ο κ. Ηλιάδης εκφράζοντας παράλληλα τον καημό των κατοίκων της περιοχής: «Το μόνο που είχαμε να δείξουμε ήταν το δάσος μας και αυτό κάηκε».

Πλήγμα που ενισχύει την αστυφιλία

Οι κάτοικοι των Σπήλιων ξεκίνησαν να βρίσκουν τους ρυθμούς τους, τονίζει ο κοινοτάρχης του χωριού, Αντώνης Καρής. Τα Σπήλια και το Κούρδαλι είναι τα χωριά που επηρεάστηκαν περισσότερο από όλα. Η πυρκαγιά ουσιαστικά έσβησε πάνω ακριβώς από τα Σπήλια, αφού πρώτα κατέστρεψε το πιο πυκνό δάσος της περιοχής. Στα Σπήλια οι μόνιμοι κάτοικοι είναι περίπου 85. Η καταστροφική πυρκαγιά ήταν ακόμα ένα πλήγμα που ενισχύει την αστυφιλία, η οποία μαστίζει τις ορεινές περιοχές. Ενας από τους λόγους που έχτιζαν κάποιοι στην περιοχή ήταν το πράσινο. Τώρα το πράσινο λιγόστεψε…

Τώρα η προσπάθεια είναι, μέσω των κυβερνητικών υπηρεσιών, να αποζημιωθούν οι κάτοικοι που υπέστησαν ζημιές οι περιουσίες τους. Αποζημιώσεις δικαίως ζητούν και τα Κοινοτικά Συμβούλια που ξόδεψαν αρκετά χρήματα από τα πενιχρά τους ταμεία. Πυροσβεστικά οχήματα, καύσιμα, λάστιχα που κάηκαν, διατρήσεις που καταστράφηκαν από την πυρκαγιά.

Οι κοινότητες, τονίζει ο κ. Καρής, προσδοκούν από το κράτος να αποκατασταθούν οι ζημιές, αλλά κυρίως να προχωρήσουν σε μέτρα πρόληψης των πυρκαγιών όπως π.χ. αντιπυρικές ζώνες στους δασικούς δρόμους. Μια από τις προτεραιότητες είναι ασφαλώς και η αναδάσωση, η οποία βέβαια χρειάζεται αρκετό χρόνο.

pyrkagia solea

«Αν ήμασταν πιο έτοιμοι στην αρχή, δεν θα είχαμε τόσο μεγάλη καταστροφή»

Θα μπορούσε να προληφθεί η έκταση της πυρκαγιάς, σημειώνει ο κ. Καρής. «Δεν είναι δουλειά δική μας να γνωρίζουμε, αλλά πιστεύω ότι αν ήμασταν πιο έτοιμοι στην αρχή, δεν θα είχαμε τόσο μεγάλη καταστροφή. Μετά ήταν ένα χάος. Η εστία της πυρκαγιάς εκτεινόταν σε 7-8 χιλιόμετρα πλάτος, πράγμα που δυσκόλεψε πάρα πολύ την πυρόσβεση», όπως υπογραμμίζει.

Εκαναν καλή δουλειά τα πτητικά μέσα, είπε ο κ. Καρής και ευχαρίστησε τους εθελοντές. «Υπήρχαν εθελοντές από τα γύρω χωριά που έκαναν πολύ καλή δουλειά χωρίς να τους καθοδηγήσει κανένας», σημειώνει ο κ. Καρής, ο οποίος διαπίστωσε αυτό που διαπίστωσαν όλοι όσοι πήγαν στην περιοχή για να βοηθήσουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς: «Ερχονταν εθελοντές και τους έλεγαν ότι δεν τους χρειάζονταν και μετά από λίγο έκαναν εκκλήσεις ότι τους χρειάζονταν». Οπως τονίζει, προσέτρεξαν για βοήθεια άνθρωποι από την Κυπερούντα, την Κοράκου, την Ευρύχου και τα υπόλοιπα χωριά της περιοχής, χωρίς να πάνε να δηλωθούν ως εθελοντές και να χάσουν χρόνο.

«Υπήρξε ολιγωρία»

Οι κάτοικοι της Αγίας Ειρήνης μπορούν να αισθάνονται τυχεροί. Το χωριό τους βρίσκεται δυτικά του δάσους που κάηκε… «Είμαστε τυχεροί. Αν δεν καταλάγιαζε την Τρίτη ο αέρας, πιθανόν η φωτιά να ερχόταν στην Αγία Ειρήνη και από κει να φτάσει μέχρι και την Κυπερούντα», τονίζει ο κοινοτάρχης Αγίας Ειρήνης, Στέλιος Μιχαήλ. Σίγουρα υπήρξε ολιγωρία, υποδεικνύει ο κοινοτάρχης της Αγίας Ειρήνης. Περιμένουν την έρευνα και το πόρισμά της, αλλά ο ίδιος είναι σίγουρος ότι η πυρκαγιά μπορούσε να περιοριστεί.

Ο κ. Μιχαήλ σημειώνει παράλληλα την ανάγκη να γίνει μια σύσκεψη των κοινοτήτων που επηρεάστηκαν με τον έπαρχο, τον Υπουργό Εσωτερικών και τον Υπουργό Γεωργίας για να εντοπιστούν οι παραλείψεις που υπήρξαν και τι πρέπει να γίνει άμεσα. «Παραλείψεις υπήρχαν και κάποια πράγματα πρέπει να γίνουν άμεσα», υπογραμμίζει προσθέτοντας ότι όλοι οι κοινοτάρχες έχουν άποψη για το τι πρέπει να γίνει.

pyrkagia solea

Οι κοινότητες έχουν εισηγήσεις… Θα τις ακούσουν οι αρμόδιοι;

Οι κοινοτάρχες των χωριών της περιοχής Σολέας κατέθεσαν σε κόμματα και αρμοδίους υπόμνημα με πάγια αιτήματα, προβλήματα και εισηγήσεις μετά την καταστροφική πυρκαγιά στην κοιλάδα Σολέας. Το θέμα είναι αν μετά και τη μεγάλη καταστροφή οι κυβερνώντες θα τους ακούσουν και θα λάβουν μέτρα.

Μεταξύ άλλων οι κοινοτάρχες προτείνουν:

• Αναβάθμιση Αγροτικού Πυροσβεστικού Σταθμού Ευρύχου, τόσο του στόλου του όσο και των κτιριακών του εγκαταστάσεων και τη λειτουργία του σε 24ωρη βάση.

• Επαναλειτουργία του Δασικού Κολεγίου. Οι κοινότητες θεωρούν επιβεβλημένη την άμεση λειτουργία του Δασικού Κολεγίου ως κέντρο εκπαίδευσης και κατάρτισης.

• Εμπεριστατωμένη μελέτη για αναδάσωση με τη συμμετοχή τόσο των κοινοτήτων όσο και της Αναπτυξιακής Εταιρείας Τροόδους.

• Εγγραφές και ανασχεδιασμό αγροτικών δρόμων που συνδέουν τις κοινότητες με την κρατική γη και παραχώρηση κονδυλίων για συντήρησή τους.

• Επανεξέταση και σχεδιασμό αντιπυρικών ζωνών, δασικών δρόμων και καθαρισμό τους μέχρι το τέλος Μαΐου και να υπάρχει κατά μήκος των δασικών δρόμων ασφαλής απόσταση μεταξύ των δένδρων ένθεν και ένθεν του δρόμου.

• Αντιπλημμυρικά έργα αποκατάστασης και κατασκευής νέων με σκοπό τη συγκράτηση των εδαφών και αποφυγή πιθανών πλημμυρών.

• Επαναφορά σχεδίου παραχώρησης πυροσβεστικής μονάδας και εξοπλισμού, κινητού και ακίνητου στις κοινότητες και άδεια περιπολίας για πρόληψη στις οριοθετημένες περιοχές των Κοινοτικών Συμβουλίων κατά τους μήνες Απρίλιο και Οκτώβριο.

• Επανεξέταση θέσης εγκατάστασης Διοικητικού Κέντρου του Τμήματος Δασών. Μετακίνηση στην περιοχή Σολέας-Τροόδους.

• Αμεση καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες και σε όσες κοινότητες υπέστησαν ζημιές.

• Δημιουργία και διαχείριση συντονιστικού κέντρου στην οποία θα μπορεί να υπάρχει άμεση ανταπόκριση προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, οι οποίοι θα καθοριστούν μετά από συντονισμένες διαβουλεύσεις των αρμόδιων υπηρεσιών.

• Επαναφορά του στεγαστικού σχεδίου για παραμονή των νέων στις μειονεκτικές και ορεινές περιοχές, καθώς επίσης και επέκταση του οδικού φωτισμού.

• Στην απόκτηση άδειας για ανέγερση μεμονωμένης κατοικίας να καθορίζονται τέτοιοι όροι ώστε να μην απειλείται τόσο η κατοικία όσο και το φυσικό περιβάλλον.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy