Η μεγάλη ρήξη του 1948 και ο κυπριακός αθλητισμός

Οι 10ετίες του 1940 και 1950 σημάδεψαν τον τόπο μας παντοιοτρόπως. Στη 10ετία του 1940, μετά την επανίδρυση του ΚΚΚ-ΑΚΕΛ, εξελίχθηκε η μεγάλη σύγκρουση αριστεράς – δεξιάς, που συνεχίστηκε με οξύτητα στις 10ετίες που ακολούθησαν.

Η ατμόσφαιρα που επικρατούσε μεταφέρθηκε και στο χώρο του αθλητισμού. Από τα τέλη του 19ου η αθλητική ζωή του τόπου βρισκόταν στα χέρια της άρχουσας ελίτ και της εκκλησίας με μπροστάρηδες αθλητικούς παράγοντες διαποτισμένους με τη μεγάλη εθνική ιδέα.

Είχαν ξεκινήσει να ιδρύονται οι Γυμναστικοί Σύλλογοι (ΓΣ), ακολούθησαν ποδοσφαιρικά και αθλητικά σωματεία και το 1934 ιδρύθηκε η ΚΟΠ.

cover_pampos

Η έντονη παρουσία της αριστεράς στα πολιτικά πράγματα του τόπου έφερε, στα μέσα της 10ετίας του 1940, τις μεγάλες επιτυχίες στις δημαρχιακές εκλογές. Αυτό ενόχλησε και θορύβησε τη δεξιά που ξεκίνησε ένα ανελέητο πόλεμο κατά της αριστεράς, σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής και κοινωνικής ζωής.

Στο χώρο του αθλητισμού οι παράγοντές της άρχισαν να εφαρμόζουν πολιτικές περιθωριοποίησης και αποκλεισμού αριστερών και προοδευτικών παραγόντων, όπως και αθλητών, από τα αθλητικά σωματεία.Τη διαδικασία αυτή υπέθαλψε ακόμα περισσότερο η εμφυλιοπολεμική ατμόσφαιρα που μεταφέρθηκε στην Κύπρο από την Ελλάδα.

Η σύγκρουση που ακολούθησε εκφράστηκε με την εκδίωξη αθλητών από ΓΣ και σωματεία, καθαρά για πολιτικούς λόγους. Με αυτό τον τρόπο επήλθε η μεγάλη ρήξη και διάσπαση του 1948 που οδήγησε στην ίδρυση νέων σωματείων σε ολόκληρη την Κύπρο.
Ακολούθησε μια περίοδος 5 χρόνων όπου το ποδόσφαιρο λειτουργούσε με δυο ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες.

Οι κινήσεις για την ενοποίηση του αθλητισμού κορυφώθηκαν το καλοκαίρι του 1953, ύστερα από μεγάλες προσπάθειες αθλητικών παραγόντων της αριστεράς και μετριοπαθών στοιχείων της δεξιάς.

Δυστυχώς η ενοποίηση που επιτεύχθηκε στο χώρο του ποδοσφαίρου ήταν απλά μια ληξιαρχική πράξη, μια ψευδεπίγραφη ενοποίηση. Αυτό απέδειξε η όλη διαδικασία τότε, αλλά και γεγονότα που ακολούθησαν, με την ηγεμονική θέση των ΓΣ να παραμένει ανέπαφη.

Επιπρόσθετα οι πολιτικές αποκλεισμού της αριστεράς και της άνισης μεταχείρισης συνεχίστηκαν αναλλοίωτες και βρίσκονται μέχρι σήμερα στην ημερήσια διάταξη.

Το βιβλιαράκι, το 4ο στη σειρά, προσπαθεί να ρίξει περισσότερο φως στα γεγονότα του 1948 και του 1953, που συνεχίζουν να επηρεάζουν μέχρι σήμερα τον κυπριακό αθλητισμό.

Αποτελεί προσπάθεια καταγραφής πραγματικών γεγονότων που κάποιοι άθελα ή ηθελημένα παρασιωπούν, υποβαθμίζουν ή παραποιούν.

Μην χάσετε λοιπόν το βιβλιαράκι που θα κυκλοφορήσει δωρεάν την Κυριακή με την «Χαραυγή»

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy