Η Μέρα της Ρωσίας

Του
Στανισλάβ Οσάτσι*

 

Στις 12 Ιουνίου γιορτάσαµε την εθνική µας γιορτή, τη Μέρα της Ρωσίας, µε φόντο την ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία.

Λόγω των δικών µας υποχρεωτικών αλλά αποφασιστικών ενεργειών µε στόχο την προστασία του ρωσόφωνου πληθυσµού και την αποτροπή των απειλών κατά της εθνικής µας ασφάλειας από το έδαφος της Ουκρανίας, η ∆ύση κήρυξε εναντίον µας, αλλά και κατά ολόκληρου του ρωσικού κόσµου, έναν ολοκληρωτικό πόλεµο. Ο πόλεµος αυτός δεν είναι υπέρ της Ουκρανίας και ακόµη περισσότερο δεν είναι υπέρ του ουκρανικού λαού. […]

Παρά ταύτα, υπάρχουν τρία απλά σηµεία τα οποία δεν µπορούν να ξεπεράσουν και τα οποία στην πραγµατικότητα αποδεικνύουν ποιος έχει δίκαιο στην κατάσταση που έχει δηµιουργηθεί και ποιος τελικά θα νικήσει:

1. Από τον Φεβρουάριο η ∆ύση έχει δηλώσει δηµόσια και στο πιο υψηλό επίπεδο ότι ο βασικός στόχος είναι να τεθεί τέρµα στη στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας. Έχουν περάσει από τότε πέραν των 100 ηµερών. Η επιχείρησή µας εξελίσσεται µε επιτυχία. […] Με άλλα λόγια, όλες οι πολιτικές και διπλωµατικές προσπάθειες της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών κατέληξαν σε πλήρη αποτυχία, όπως και όλες οι προσπάθειες για αποµόνωση της Ρωσίας από τον υπόλοιπο κόσµο.

2. Η οικονοµική κατάρρευση της Ρωσίας δεν έχει πετύχει. Η οικονοµία της χώρας µας άντεξε. Ο πληθωρισµός στη χώρα µας είναι πιο χαµηλός από αρκετές χώρες της Ευρώπης, το δε ρούβλι, σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις του πρακτορείου Bloomberg, έχει αναγνωρισθεί ως το πιο σταθερό νόµισµα του κόσµου κατά το 2022. Αναµφίβολα, αντιµετωπίζουµε µεγάλες δυσκολίες όσον αφορά την ανανέωση του οικονοµικού συστήµατός µας πάνω σε νέα βάση. Εµείς όµως διαθέτουµε το πιο σηµαντικό: ικανοποιούµε πλήρως τις ανάγκες µας µε φθηνή ενέργεια και µε τα βασικά είδη τροφίµων. Γι’ αυτό θα τα καταφέρουµε. […].

3. Και η ηθική πτυχή. Κατά τη σηµερινή µέρα η ουρά για την απόκτηση της ρωσικής ιθαγένειας στα απελευθερωθέντα από τις ουκρανικές Αρχές εδάφη των περιοχών του Ζαπορόζιε και της Χερσώνας ξεπερνά τις εφτά ώρες. Με άλλα λόγια, οι απλοί κάτοικοι των νότιων περιοχών της Ουκρανίας στέκονται σε πολύωρες ουρές, επιδιώκοντας την απόκτηση της ρωσικής ιθαγένειας. Αυτούς τους ανθρώπους που ζουν επί του εδάφους είναι αδύνατο να τους ξεγελάσεις. Γνωρίζουν πολύ καλύτερα από κάθε άλλον ποιος στην πραγµατικότητα είναι ο «επιδροµέας» και ο «κατακτητής» και ποιος είναι ο απελευθερωτής. Και τούτο παρά την αφάνταστη ροή προπαγάνδας και ψεµάτων που µεταδίδονται από κάθε πληροφοριακή πηγή, περιλαµβανοµένων και των ΜΜΕ εδώ στην Κύπρο. Στα απελευθερωθέντα από τους εθνικιστές εδάφη εµείς δεν έχουµε αντιµετωπίσει οποιεσδήποτε εστίες αντίστασης ή πράξεων δολιοφθοράς. Τα τοπικά καταστήµατα πέρασαν στις πληρωµές για τα εµπορεύµατά τους στα ρωσικά ρούβλια, ανοίγονται υποκαταστήµατα των ρωσικών τραπεζών, οι δε αγρότες µαζεύουν τη σοδειά τους και την πωλούν στη Ρωσία. Τα διάσηµα καρπούζια της περιοχής της Χερσών τα µεταφέρουν και τα πουλούν στη γειτονική Κριµαία. Ο ουκρανικός λαός, παρά τη γιγαντιαία πίεση που δέχεται, κάνει ενσυνείδητα την επιλογή του, και αυτή είναι η επιλογή υπέρ της Ρωσίας. Και αυτό αποτελεί τη µεγαλύτερή µας νίκη.

Στο παρόν στάδιο για µας αποτελεί θεµελιώδες θέµα αρχής το γεγονός ότι η γραµµή της εξωτερικής πολιτικής της χώρας µας στηρίζεται στη µεγάλη εθνική πλειοψηφία του λαού µας και την υποστηρίζουν οι βασικές πολιτικές δυνάµεις της Ρωσίας, όλα τα κοινοβουλευτικά κόµµατα της χώρας µας, η µεγάλη πλειοψηφία των κοινωνικών και επιχειρηµατικών οργανώσεων. Σήµερα στη Ρωσία παρατηρείται µια άνευ προηγουµένου συνοχή όλων των υγιών και πατριωτικών δυνάµεων της χώρας µας.

Με άλλα λόγια, γιορτάζοντας τη Μέρα της Ρωσίας σηµειώνουµε µε ικανοποίηση ότι κατά τις 100 µέρες που έχουν περάσει από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής µας επιχείρησης η συλλογική ∆ύση έχει δεχτεί µια µεγάλη ήττα σε όλα χωρίς εξαίρεση τα µέτωπα: το πολιτικό – διπλωµατικό, το οικονοµικό και το επικοινωνιακό. Και αυτό αποτελεί το µεγαλύτερο και καλύτερο δώρο που θα µπορούσαµε να αφιερώσουµε στη μέρα της εθνικής µας γιορτής, της 12ης Ιουνίου.

* Πρέσβης της Ρωσικής Οµοσπονδίας στην Κυπριακή ∆ηµοκρατία

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.