Η μεταφορά σχολικού συνοδού από ένα νηπιαγωγείο σε άλλο φέρνει τεράστια ταλαιπωρία σε τετραπληγικό παιδί

Τεράστιο πρόβλημα και αρκετά ερωτηματικά δημιουργούνται με την είδηση για ταλαιπωρία τετραπληγικού παιδιού το οποίο μένει χωρίς συνοδό από την οποία εξαρτάται πλήρως.

Τα ζητήματα που προκύπτουν με την καταγγελία των γονιών του παιδιού είναι πρώτον η ομαλή κινητικότητα του παιδιού για όποιες ανάγκες έχει καθόλη τη διάρκεια των σχολικών περιόδων και δεύτερον το θέμα των σχολικών συνοδών, για τους οποίους το Υπουργείο παιδείας καλείται να βρει λύσεις και να τους ενισχύσει, αντί να τους μετακινεί από το ένα σχολείο σε άλλο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου» οικογένεια του μικρού παιδιού για το οποίο αναφερόμαστε πιο πάνω έστειλε επιστολή της προς τον πρόεδρο και μέλη της Επαρχιακής Επιτροπής Υπουργείου Παιδείας, και καταγγέλει πως η συνοδός του παιδιού από την οποία εξαρτάται πλήρως, αποδεσμεύεται για κάποιο χρονικό διάστημα προκειμένου να εξυπηρετεί άλλο παιδί στο γειτονικό νηπιαγωγείο.

Η οικογένεια τονίζει, σύμφωνα με το δημοσίευμα, πως ήγειρε το συγκεκριμένο θέμα και προηγουμένως και πως έμειναν αναπάντητες όλες οι επιστολές τους και η οποιαδήποτε μελλοντική επικοινωνία θα γίνεται μέσω του δικηγόρου της οικογένειας.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα οι γονείς ζήτησαν όπως διατεθεί για το παιδί τους συνοδός καθ’ όλη της διάρκεια της παραμονής του στο σχολείο, καταγράφοντας και τα ακόλουθα:

– Το παιδί, δεν δέχεται να το παίρνει οποιοσδήποτε ενήλικας στην τουαλέτα, ούτε και είναι σωστό για ένα παιδί της ηλικίας του.

– Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου που είναι μαζί του για την ατομική του στήριξη δεν είναι υποχρεωμένοι να τον εξυπηρετούν για τέτοια θέματα.

– Όπως το σχολείο δεν καθορίζει την ώρα που μπορούν να πηγαίνουν τα υπόλοιπα παιδιά τουαλέτα, δεν έχει το δικαίωμα να επιβάλλει στο δικό μας παιδί συγκεκριμένη ώρα.

– Θεωρούμε εντελώς άκυρο αλλά και υποτιμητικό να τίθεται το θέμα της τουαλέτας ως σημείο αναφοράς για την αξιολόγηση της επιτυχία του προγράμματος αποδέσμευσης της συνοδού.

Τα πιο πάνω καταγράφηκαν απ’ αφορμή υπηρεσιακή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για αξιολόγηση του προγράμματος αποδέσμευσης της συνοδού του παιδιού, χωρίς την παρουσία της τελευταίας.

Όπως αναφέρει η οικογένεια, οι ερωτήσεις που τέθηκαν κατά τη σύσκεψη, ήταν οι ακόλουθες:

– Πόσες φορές την ημέρα χρειάζεται τουαλέτα το παιδί;

– Μπορούν να διευθετηθούν οι ώρες της τουαλέτας του, ώστε να μην χρειάζεται τουαλέτα την ώρα που φεύγει η συνοδός του;

– Πειράζει να τον μεταφέρει τουαλέτα κάποιος άλλος ενήλικας που είναι μαζί του εκείνη την ώρα;

– Θα μπορούσε να μένει για 5-10 λεπτά μόνος του το διάλειμμα μέχρι να επιστρέψει η συνοδός του από το γειτονικό νηπιαγωγείο;

Στέλεχος του υπουργείου Παιδείας ανέφερε στον «Φ» πως διασφαλίστηκε ότι θα υπάρχει συνεχώς κάποιος ενήλικας δίπλα στο παιδί και πρόσθεσε πως η Επαρχιακή Επιτροπή θεωρεί ότι με τις ρυθμίσεις που έγιναν εξυπηρετούνται οι ανάγκες του παιδιού.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.