Τέσσερις μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές τα εκλογικά επιτελεία των υποψηφίων πήραν θέση μάχης

Των Μαρίας Φράγκου και Δημήτρη Στρατή

Η μικρή σε χρονική διάρκεια, αλλά μεγάλη σε περιεχόμενο, προεκλογική περίοδος, ενόψει των προεδρικών εκλογών, σέρνει τα βήματά της στη μεταμνημονιακή Κύπρο. Στους δρόμους της διαπραγματευτικής διαδικασίας του Κυπριακού, στα συσσίτια των μαθητών, στις λίστες της ανεργίας και στα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας -ντόπιας και ευρωπαϊκής.

Δοκιμάζει αντοχές στον δείκτη αλήθειας για το ποιο Γενικό Σχέδιο Υγείας θα εφαρμοστεί, κτίζεται πάνω σε ψέματα που εξυπηρετούν τους μεν θέλοντας να πλήξουν τους δε, ενώ ακόμα και η κατασκευή ενός δρόμου βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα…

Εκλογικά επιτελεία, λοιπόν, ζέσταναν μηχανές και έβαλαν μπρος για να καλύψουν το διάστημα των τεσσάρων μηνών που απομένουν μέχρι τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών. Η επίσπευση της εκλογικής διαδικασίας εξαιτίας των… καρναβαλιών, πέρα από το τρολάρισμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έφερε και μια ανακατωσούρα στα επιτελεία που θα τρέξουν για να καλύψουν το χρόνο.

Τα δύο επιτελεία Αναστασιάδη και ο ρόλος Καρογιάν

karogian - nikolasΟ Πρόεδρος της Δημοκρατίας και υποψήφιος για επανεκλογή στήνει τα επιτελεία του σε Προεδρικό -στήθηκε από τον περασμένο Οκτώβριο, αν θέλουμε να ακριβολογούμε, με τα πισωγυρίσματα στο Κυπριακό και συνεχίστηκε με τις (επαναλαμβανόμενες) εξαγγελίες για έργα στις επαρχίες της Κύπρου- και στην Πινδάρου.

Επιτελάρχης αναλαμβάνει ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ωστόσο και τα δύο επιτελεία θα συντονίζει, έχοντας το γενικό πρόσταγμα και τον τελικό λόγο, ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Τα δύο επιτελεία είναι ήδη σε συνεννόηση, προωθούν και συζητούν επικοινωνιακά και πρακτικά ζητήματα.

Την προεκλογική του ο Νίκος Αναστασιάδης την άρχισε, είπαμε, εδώ και μήνες. Επισήμως θα την εγκαινιάσει στις 14 Οκτωβρίου, με την εξαγγελία της υποψηφιότητάς του. Φέτος επισπεύδει την επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη και τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Δεν θα περάσει από τη Βρετανία, για παράδειγμα, όπως έκανε άλλες φορές, αλλά θα επιστρέψει στην Κύπρο και στο Προεδρικό για να προετοιμάσει και να συντονίσει τα της εξαγγελίας της υποψηφιότητάς του.

Ήδη δημοσκοπήσεις έγιναν ή τρέχουν για λογαριασμό του, όπως αυτή με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, που σύμφωνα με πληροφορίες άφησε ικανοποιημένο τον κ. Αναστασιάδη.

Το «αμαρτωλό» e-mail του Αβέρωφ που στάληκε προ ημερών κατά λάθος σε λειτουργούς των ΜΜΕ αποκάλυψε ότι στην Πινδάρου γίνονται συσκέψεις με το κομματικό επιτελείο των Προεδρικών. Ήδη έχει αποφασιστεί ότι εκπρόσωπος του Προεδρικού θα είναι η βουλευτής του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, ενώ επικεφαλής του επιτελείου Αναστασιάδη θα είναι και αυτή τη φορά ο Κίκης Κυριακίδης.

Το γραφείο του κ. Αναστασιάδη στο Προεδρικό επισκέπτεται κατά διαστήματα ο Μάριος Καρογιάν για συνεννόηση και καλύτερο συντονισμό των δύο, ενόψει της προεκλογικής εκστρατείας. Η δημιουργία πλατφόρμας από τον τέως ΔΗΚΟϊκό ηγέτη μοιάζει με δρόμο χωρίς επιστροφή, αυτό που συζητείται, ωστόσο, είναι η όσο το δυνατό αποτελεσματικότερη αξιοποίησή του προς όφελος του κ. Αναστασιάδη, χωρίς να δυσαρεστήσει -και ως εκ τούτου να συσπειρώσει- τον κόσμο του ΔΗΚΟ.

Η επίδειξη συνέπειας προς τις κομματικές θέσεις που διαχρονικά εξέφραζε το ΔΗΚΟ θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες μας, η τακτική που θα ακολουθήσει ο κ. Καρογιάν, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να καταδείξει το χάσμα που τον χωρίζει με τον κ. Νικόλα Παπαδόπουλο και ταυτόχρονα να επαναφέρει τα του επίσημου και ανεπίσημου ΔΗΚΟ στην ατζέντα. Καλά πληροφορημένες πηγές μάς έλεγαν πως ο κ. Καρογιάν θέλει να κάνει προσεκτικά βήματα, ώστε σε καμιά περίπτωση να κατηγορηθεί ότι «κάνει ό,τι του έκαναν», επιδιώκοντας να επαναφέρει στο προσκήνιο το «μετριοπαθές ΔΗΚΟ»….

Οικολόγοι και επιλογές άνω της μίας

DHKO OIKOLOGOI (7)Το Κίνημα Οικολόγων αποφασίζει, σε διαδικασία που έχει επισπευσθεί και αντί Νοέμβριο θα γίνει τον άλλο μήνα, τον εκλεκτό του στις προεδρικές εκλογές. Πληροφορίες μας από το περιβάλλον του Κινήματος συγκλίνουν πως προβάδισμα έχει ο Νικόλας Παπαδόπουλος. Ωστόσο η εκπεφρασμένη προτίμηση μεγάλης μερίδας και σε άλλους υποψηφίους ίσως οδηγήσει τελικά το Κίνημα Οικολόγων στην κατά συνείδηση επιλογή υποψηφίου. Επιλογή, ωστόσο, που μπορεί να αλλάξει στον δεύτερο γύρο.

Το ΔΗΚΟ εντείνει τις πιέσεις σε στελέχη των Οικολόγων και παράλληλα προσπαθεί να μην υποπέσει σε λάθη που θα στοιχίσουν στην εικόνα του Νικόλα Παπαδόπουλου. Καθόλου τυχαία δεν είναι η αποχή που τήρησε το ΔΗΚΟ στην προχθεσινή Ολομέλεια της Βουλής για το θέμα των εκμισθώσεων παραλιών σε ιδιώτες… αφού πρόκειται για ένα ευαίσθητο περιβαλλοντικό ζήτημα.

Άλλωστε στην εσωτερική σφυγμομέτρηση που έγινε μεταξύ των μελών του Κινήματος Οικολόγων διαφάνηκε ότι τα περιβαλλοντικά ζητήματα θεωρούνται τα σημαντικότερα. Σε κάθε περίπτωση στα μέσα Οκτωβρίου τα σώματα των Οικολόγων θα κληθούν να ψηφίσουν μεταξύ όλων των υποψηφίων.

Ο… βιαστικός Λιλλήκας

Yiorgos Lillikas 2Ο Γιώργος Λιλλήκας αρέσκεται στην εικόνα και στις εντυπώσεις. Ως εκ τούτου, οι ανακοινώσεις του επιτελείου του διαδέχονται η μία την άλλη, εν ριπή οφθαλμού κάποτε, ενώ, το κυριότερο, κτίζει την εικόνα του δεύτερου στον πρώτο γύρο των εκλογών.

Θέλοντας να προσελκύσει ψήφους από την Αριστερά και το κέντρο -πέρασε και από τους δύο χώρους, άρα πιστεύει πως μπορεί να προσεγγίσει και να «μιλήσει» στον κόσμο τους- ο Γ. Λιλλήκας δεν χάνει αφορμή και ευκαιρία να περάσει το μήνυμα πως μόνο αυτός μπορεί να κερδίσει τον Νίκο Αναστασιάδη.

Καλά γνωρίζοντες πράγματα και καταστάσεις, μας έλεγαν πως μήνες πριν δεν δίστασε να περάσει το κατώφλι του Προεδρικού και να ζητήσει στήριξη από τον κ. Αναστασιάδη, αν ο τελευταίος δεν περάσει στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Αυτό, ωστόσο, έγινε πριν κάμποσους μήνες. Οι ίδιες πηγές, πάντως, μας έλεγαν πως όσο και να φροντίζει τη δημόσια εικόνα του ο κ. Λιλλήκας, όσο περίτεχνα κι αν κτίζει το προεδρικό προφίλ, οι δημοσκοπήσεις -που και ο ίδιος κάνει- του δίνουν μονοψήφια ποσοστά….

Καλά ενημερωμένη πηγή από το επιτελείο Λιλλήκα ανέφερε στη «Χ» ότι βασικός στόχος του υποψηφίου είναι να διεμβολίζει εκ νέου στο χώρο της ευρύτερης Αριστεράς. «Το ποσοστό που πήρε ο κ. Λιλλήκας το 2013 προέρχεται κυρίως από ανθρώπους της Αριστεράς… γι’ αυτό πήγε στο 24% και κάτι στον πρώτο γύρο.

Όσο η αποχή μειώνεται στις προεδρικές, θεωρούμε ότι αυξάνονται και τα ποσοστά του κ. Λιλλήκα», αναφέρει χαρακτηριστικά η πηγή μας. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι στις συγκεντρώσεις που γίνονται για υποστήριξη του Γ. Λιλλήκα παρουσιάζονται πρώην στελέχη του ΑΚΕΛ στις πρώτες καρέκλες των επισήμων, τα οποία και προσφωνούνται ιδιαιτέρως…

Το… φλερτ του Πρύτανη

prytanis christofides christofidis pritanis panepistimiou (2)Ένα φλερτ με την προεδρική καρέκλα -δυνατό και με πάθος- το έχει ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης.

Μήνες τώρα βολιδοσκοπεί πρόσωπα -ενταγμένα σε κόμματα ή ανεξάρτητες προσωπικότητες- για τις προθέσεις του.

Για να κάνει το βήμα, ωστόσο, ο κ. Χριστοφίδης θέλει να έχει και την επιτυχία προεξοφλημένη, πράγμα δεν μπορεί κανένας να του εγγυηθεί. Και οι δημοσκοπήσεις για λογαριασμό του δεν του δίνουν… αξιοπρεπές ποσοστό (άνω του 10% π.χ.), γεγονός που τον οδηγεί σε εγκατάλειψη των προεδρικών φιλοδοξιών.