Η μηνιγγίτιδα σκοτώνει χιλιάδες κόσμου ανά το παγκόσμιο

 

 

•Χαμηλή η συχνότητα της νόσου στην Κύπρο. Δύο βρέφη όμως έχασαν τη ζωή τους τα τελευταία τρία χρόνια

•Εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κοινού εγκαινίασε η Παιδιατρική Εταιρεία

Εκατόν εβδομήντα χιλιάδες θάνατοι κάθε χρόνο ανά το παγκόσμιο προκαλεί η βακτηριακή μηνιγγίτιδα. Μια ασθένεια που προκαλεί μεγάλη ανησυχία στον ιατρικό κόσμο, αφού μπορεί να καταστεί απειλητική για τη ζωή. 5 έως 15% των παιδιών που θα προσληφθούν από μικροβιακή μηνιγγίτιδα θα χάσουν τη ζωή τους, ενώ το 20% των περιπτώσεων θα υποστούν μακροπρόθεσμες αναπηρίες (βαρηκοΐα, κώφωση, σπασμούς) ακόμη και απώλεια μελών του σώματος (χέρια ή πόδια). Ο αιμόφιλος της γρίπης, ο μηνιγγιτιδόκοκκος και ο πνευμονιόκοκκος είναι τα «ένοχα» μικρόβια που ευθύνονται για τις βακτηριακές μηνιγγίτιδες. Αν και το βακτήριο μπορεί να προκαλέσει θανατηφόρα ασθένεια, ορισμένα άτομα μπορεί να φέρουν και να μεταδώσουν την ασθένεια σε άλλους, χωρίς να νοσήσουν απαραίτητα τα ίδια.
Με φόντο μελανό τους δεκάδες χιλιάδες θανάτους και τις αναπηρίες που προκαλεί η μηνιγγίτιδα, η Παιδιατρική Εταιρεία εγκαινίασε ενημερωτική εκστρατεία για την ασθένεια με σκοπό την υπεύθυνη πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση των πολιτών. Ευτυχώς η χώρα μας συγκαταλέγεται στις χώρες με χαμηλή συχνότητα της μηνιγγιτοδοκοκκικής νόσου (0,4 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους). Η θνησιμότητα ωστόσο αγγίζει το 9%. Σύμφωνα μάλιστα με τα στατιστικά δεδομένα του Υπουργείου Υγείας τα τελευταία τρία χρόνια δύο βρέφη στην Κύπρο έχασαν τη ζωή τους, συνεπεία της νόσου. Ευτυχώς, όπως αναφέρθηκε σε διάσκεψη Τύπου χθες υπάρχουν εμβόλια τα οποία προστατεύουν από τη νόσο. Η δε εμβολιαστική κάλυψη των Κυπριόπουλων είναι υψηλή. Οκτώ στα δέκα βρέφη, όπως καταγράφεται μέσα από τα στατιστικά στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, έχουν εμβολιαστεί. Μήνυμα προς τους γονείς να εμβολιάζουν τα παιδιά τους έστειλε σε διάσκεψη Τύπου χθες, με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα για τη μηνιγγίτιδα, ο πρόεδρος της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου Νίκος Σκορδής. Ο Δρ Σκορδής κάλεσε τους γονείς να μην καθυστερούν την εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών τους και για έγκυρη πληροφόρηση να απευθύνονται στον γιατρό τους.

Ποιοι κινδυνεύουν
Μιλώντας εκ μέρους του ΠΙΣ ο παιδίατρος Μιχάλης Αναστασιάδης τόνισε πως από τη μηνιγγίτιδα όλοι κινδυνεύουν να προσβληθούν. Βρέφη, νήπια, έφηβοι και νεαροί ενήλικες αποτελούν τις πιο ευάλωτες ηλικιακά ομάδες, όπως είπε. Σημείωσε ωστόσο πως βρέφη ηλικίας κάτω του ενός έτους διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα. Ακολουθούν τα νήπια ηλικίας 1 έως 4 ετών. Έφηβοι και νεαροί ενήλικες διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο προσβολής από τη νόσο κυρίως λόγω αλλαγής του τρόπου ζωής.
Ο παιδίατρος εξήγησε ότι ο αιμόφιλος της γρίπης προκαλεί συχνότερα μηνιγγίτιδα σε βρέφη και παιδιά ηλικίας μικρότερης των 5 ετών, ενώ ο πνευμονιόκοκκος προκαλεί τη βαρύτερη μορφή με πολύ υψηλή θνητότητα. Σε ό,τι αφορά τις ιογενείς μηνιγγίτιδες ανέφερε πως παρουσιάζονται συνήθως κατά τους χειμερινούς μήνες -με τη γενικότερη έξαρση των ιώσεων- και συνήθως έχουν καλή πρόγνωση.
Η έγκαιρη ανίχνευση που προϋποθέτει την επαγρύπνηση για την εμφάνιση κάποιων ανησυχητικών συμπτωμάτων και η άμεση θεραπεία αποσοβούν σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο δυσμενών ή μόνιμων επιπτώσεων για την υγεία, ανέφερε.

Τα εμβόλια
Σε δική της παρουσίαση η λοιμωξιολόγος-παιδίατρος Δρ Μαρία Κολιού ανέφερε πως το 2004 εισήχθη στη χώρα μας το 7δύναμο εμβόλιο PCV 7 στον ιδιωτικό τομέα και το 2010 εισήχθη το 10δύναμο εμβόλιο που καλύπτει 10 ορότυπους και σήμερα προσφέρεται στον δημόσιο τομέα, δωρεάν. Έκτοτε, όπως είπε, παρατηρείται αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης. Το 2011 εισήχθη το 13δύναμο εμβόλιο το οποίο διατίθεται μόνο στον ιδιωτικό τομέα.

Μαρίνα Κουμάστα

 

 

Τι είναι η μηνιγγίτιδα

Η μηνιγγίτιδα είναι μόλυνση (φλεγμονή) των προστατευτικών μεμβρανών που καλύπτουν τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό, αλλά και του υγρού που κυκλοφορεί μεταξύ τους (εγκεφαλωτιαίο υγρό). Προκαλείται από μικροοργανισμούς και συνηθέστερα από ιούς και μικρόβια.

 

Σε ένα μεγάλο παιδί ή ενήλικα:

-Πυρετός
-Εμετοί
-Κεφαλαλγία
-Μειωμένο επίπεδο συνείδησης-υπνηλία
-Σπασμοί ή εικόνα σηψαιμίας
-Κρύα χέρια
-Ωχρότητα
-Αιμορραγικό εξάνθημα

Σε ένα βρέφος:
-Θα παρουσιάσει πυρετό ή εμετούς, αλλά δεν θα παραπονεθεί για κεφαλαλγία
-Θα είναι ευερέθιστο: Ή θα κλαίει ή θα είναι ληθαργικό, κοιμισμένο και ωχρό
-Αδυναμία σίτισης
-Αιμορραγικό εξάνθημα

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.