«Η μήτρα που γεννά το φασισμό χρειάζεται να στειρωθεί»

Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

Οι εικόνες ντροπής έξω από τη Βουλή δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Οι καμπάνες για το πού οδηγούνται τα πράγματα χτυπούν εδώ και μήνες, αν όχι χρόνια.

Και για να μην πάμε πολύ πίσω (λόγω και του αντικειμενικού περιορισμού που υπάρχει σε λέξεις σε μια στήλη εφημερίδας), παραπέμπουμε σε άρθρο του μέλους του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ, Νίκου Ιωάννου, το οποίο δημοσιεύτηκε στις 15 Μαρτίου 2022.


Σε αυτό γίνεται αναφορά στις πολύ σοβαρές καταγγελίες στις οποίες προέβη ο τέως ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, το 2014, σε σχέση με τις παράνομες δραστηριότητες της ακροδεξιάς στην Κύπρο, οι οποίες κουκουλώθηκαν από την κυβέρνηση του ΔΗΣΥ.

Επίσης, γίνεται αναφορά στα στοιχεία τα οποία συνδέουν την ακροδεξιά στην Κύπρο με την εγκληματική οργάνωση στην Ελλάδα, αλλά και τον υπόκοσμο. Ακόμη, υπενθυμίζεται η «πικρή πείρα από τη δράση της ΕΟΚΑ Β’ που έφερε την καταστροφή του ‘74», ενώ το άρθρο κλείνει με το το εξής προφητικό (όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια) μήνυμα προς όσους στηρίζουν ή ανέχονται την ακροδεξιά: «Η μήτρα που γεννά το φασισμό και την παρανομία χρειάζεται να στειρωθεί πριν να είναι και πάλι αργά».

Η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ –παρά τα ποιο πάνω στοιχεία και τις ξεκάθαρες ενδείξεις– μερικούς μήνες αργότερα και ενεργώντας με γνώμονα το χάιδεμα της ακροδεξιάς ενόψει των προεδρικών εκλογών, απαίτησε από τη Βουλή την αποδέσμευση κονδυλίων για το μουσείο Γρίβα καθώς και τις δραστηριότητες του Ιδρύματος Γρίβα. Φρόντισε επίσης να βάλει στον προϋπολογισμό του 2023 κονδύλια για τον ίδιο σκοπό.

Όταν πρωτο-ανακοινώθηκαν οι απαιτήσεις της κυβέρνησης, τα κόμματα ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ και Οικολόγοι συμφώνησαν, τόσο για τη μη αποδέσμευση του κονδυλίου από τον προϋπολογισμό του 2022 όσο και για την αποκοπή του κονδυλίου από τον προϋπολογισμό του 2023. Παρά ταύτα, στη συνέχεια το σκηνικό ανατράπηκε. Η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ έστειλε ξανά το ίδιο αίτημα στη Βουλή, αλλά με «καμουφλαρισμένο» αιτιολογικό αυτή τη φορά, αφού στο σημείωμά της αντί για «Μουσείο Γρίβα» έκανε αναφορά σε «Μουσείο για την προσφορά της Χλώρακας στους Αγώνες της Κύπρου», ενώ ξεκίνησαν παράλληλα οι κοινές συσκέψεις του Νίκου Χριστοδουλίδη με τα κόμματα τα οποία τον στηρίζουν, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ, για συντονισμό της δράσης τους.


Το αποτέλεσμα των δύο πιο πάνω παραμέτρων ήταν η υπαναχώρηση των κομμάτων που στηρίζουν τον Νίκο Χριστοδουλίδη από τις αρχικές τους θέσεις. Και έτσι αποδεσμεύτηκαν τα κονδύλια από τον προϋπολογισμό του 2022 και έμειναν και τα κονδύλια στον προϋπολογισμό του 2023.

Η μήτρα που γεννά το φασισμό δεν στειρώθηκε και έτσι μερικές μέρες μετά, με αφορμή την έγκριση από τη Βουλή του ψηφίσματος για τη Δημοκρατική Αντίσταση, το ίδρυμα Γρίβα Διγενή οργάνωσε διαδήλωση έξω από τη Βουλή με ύβρεις και φασιστικές επιθέσεις εναντίον βουλευτών αλλά και ρίχνοντας πέτρες. Αργότερα είπαν και το «ευχαριστώ» τους στον κόσμο της ΕΔΕΚ, ρίχνοντας φωτοβολίδα στα γραφεία του κόμματος.

Τα δεδομένα είναι καταγεγραμμένα. Ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του απέναντι στην Ιστορία αλλά και το μέλλον του τόπου.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.