Η μοναδική Κύπρια εθελόντρια στο Ρίο

Η κυπριακή παρουσία στο Ρίο και στους 31ους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν εντοπίζεται μόνο στο Χωριό των Αθλητών. Ανάμεσα στον «στρατό» των 50 χιλιάδων εθελοντών που στηρίζουν τη διοργάνωση, βρίσκεται και μια Κύπρια, η Έλενα Αγαθοκλέους από τη Λεμεσό! Η Έλενα, που ήρθε στη Βραζιλία στις 7 Αυγούστου και θα παραμείνει μέχρι τις 20 του μήνα, εργάζεται στο τμήμα χρονομέτρησης στην περιοχή Ποντάλ, όπου διεξάγονται αγωνίσματα ποδηλασίας.

Συνολικά 242.757 άτομα έκαναν αίτηση για να εργαστούν ως εθελοντές στους Ολυμπιακούς του Ρίο, από τους οποίους το 40% ήταν ξένοι, από 191 διαφορετικές χώρες. Ανάμεσα τους και η Κύπρος, με την Έλενα Αγαθοκλέους να είναι η μοναδική από τη χώρα μας που επιλέχθηκε και έκανε το ταξίδι στη Νότια Αμερική!
«Έκανα αίτηση ως εθελόντρια όταν άνοιξαν οι διαδικασίες πριν δύο χρόνια. Τον περασμένο Νοέμβριο μου απάντησαν θετικά. Και τότε ξεκίνησα τη μεγάλη προσπάθεια για να έρθω στο Ρίο», μας είπε η νεαρή από τη Λεμεσό, την οποία συναντήσαμε στην Ολυμπιακή αρένα χάντμπολ, όπου βρισκόταν για να παρακολουθήσει ένα παιχνίδι, ένα βράδυ, μετά που είχε τελειώσει την εργασία της στην Ποντάλ.

Τα έξοδα της με δωρεές!
Την περίπτωση της Αγαθοκλέους την μάθαμε τυχαία, μέσα από μια σελίδα στο Facebook, που καταγράφει την πορεία της στο Ρίο και παράλληλα ενεργεί ως προωθητική ενέργεια για δημόσια χρηματοδότησή της. «Απάντησα αμέσως θετικά στους διοργανωτές όταν με ειδοποίησαν, όμως επειδή είμαι χωρίς δουλειά εδώ και λίγο καιρό, άρχισα αμέσως να ψάχνω για χορηγίες για να καλύψω τα έξοδα μου. Μόνο τα εισιτήρια και η διαμονή θα μου κοστίσουν 3200 ευρώ. Επικοινώνησα με οργανισμούς, εταιρείες και τράπεζες για χορηγία, αλλά απ΄ όλους πήρα αρνητικές απαντήσεις. Έτσι αποφάσισα να κάνω το crowdfunding και ήδη μέσα σε δύο εβδομάδες μάζεψα το 25% του στόχου των 3100 ευρώ που έθεσα! Οι δωρεές θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος των Ολυμπιακών και ελπίζω να καλύψω ένα μεγάλο μέρος των εξόδων μου», μας είπε η Έλενα, η οποία για να μπορέσει να έρθει στο Ρίο, χρειάστηκε να βάλει από την τσέπη: «Αρχικά σκεφτόμουν ότι δεν είναι και το καλύτερο να ξοδέψω τις οικονομίες μου, από τη στιγμή που είμαι χωρίς δουλειά.

Όμως είναι μια εμπειρία που ήθελα πολύ να ζήσω! Έκανα αίτηση και το 2012, αφού σπούδαζα στο Λονδίνο και γνώριζα την πόλη, όμως με απέρριψαν. Έτσι αποφάσισα να ξεκινήσω το crowdfunding, για να μειώσω το κόστος. Μόλις μια εβδομάδα πριν πετάξω, έκλεισα τα εισιτήρια, ενώ επέλεξα να μένω σε Airbnb, όπου νοικιάζω ένα δωμάτιο σε σπίτι. Είναι όλα καινούργια για μένα. Πρώτη φορά μένω σε Airbnb, πρώτη φορά κάνω ταξίδι εκτός Ευρώπης, πρώτη φορά ταξιδεύω μόνη μου. Και πρώτη φορά πάω σε Ολυμπιακούς Αγώνες!».

Προβάλλει την Κύπρο
Αν και στην Κύπρο συχνά έχουμε την εντύπωση ότι είμαστε το… κέντρο της Γης, εντούτοις η πραγματικότητα είναι πως πολλοί είναι αυτοί που αγνοούν την ίδια την ύπαρξη μας! «Φροντίζω να προβάλλω την Κύπρο εδώ που είμαι. Τους λέω διάφορα για τη χώρα μας. Πολλοί δεν την ξέρουν, έτσι προσπαθώ να το αλλάξω αυτό».
Στην περιοχή Ποντάλ, η Έλενα εργάζεται στο κομμάτι της χρονομέτρησης και θα παραμείνει στο συγκεκριμένο πόστο μέχρι το τέλος της παρουσίας της στο Ρίο. Παράλληλα, επιδιώκει να γνωρίσει την πόλη, έχοντας τη στήριξη ντόπιων φίλων που ήδη έκανε στη Βραζιλία.

Σπουδασμένη στον κλάδο του μηχανολόγου μηχανικού, με Master στην ενέργεια και βιωσιμότητα, η Έλενα εργαζόταν στην Κύπρο τα τελευταία τέσσερα χρόνια, πριν μείνει πρόσφατα χωρίς εργασία. «Τώρα ψάχνω για δουλειά. Όμως σκέφτομαι παράλληλα και να φύγω από την Κύπρο, αν δεν βρω κάτι εδώ».
Προς το παρόν, όμως, η Έλενα είναι συγκεντρωμένη στο ρόλο της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο: «Μου αρέσει πάρα πολύ η δουλειά εθελοντισμού που κάνω. Είσαι τόσο κοντά με τους αθλητές και είσαι μέρος του τελικού αποτελέσματος σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Είναι κάτι το εντυπωσιακό!».

* Η σελίδα της Έλενας στο Facebook: https://www.facebook.com/supportelena/
* Το crowdfunding: https://www.generosity.com/volunteer-fundraising/supportelena-volunteer-in-olympic-games-rio-2016–2
Ρίο / Ηρόδοτος Μιλτιάδους *
* Απεσταλμένος της Ένωσης Αθλητικογράφων Κύπρου

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy