Η μοναξιά της Covid…

Ðïëßôåò êÜíïõí âüëôá óôï êÝíôñï ôçò ó÷åäüí Üäåéáò Ëåõêùóßáò, 14 Éáíïõáñßïõ 2021. Óå éó÷ý ôÝèçêå áðü ôçí ÊõñéáêÞ ôï ãåíéêü áðáãïñåõôéêü óôéò ìåôáêéíÞóåéò ðïëéôþí ðëçí ïñéóìÝíùí åîáéñÝóåùí, ìå óôü÷ï ôç ìåßùóç ôçò äéáóðïñÜò ôïõ êïñùíïúïý óôçí Êýðñï. ÊÕÐÅ/ÊÁÔÉÁ ×ÑÉÓÔÏÄÏÕËÏÕ

«Είστε θετική! Θα πρέπει να απομονωθείτε για 14 μέρες!»

Και κάπως έτσι μετατρέπεσαι από άνθρωπος σε κρούσμα. Επιβεβαιωμένο μάλιστα. Και τρέχεις να κλειστείς, να μη διασπείρεις τον ιό, να μη «μολύνεις» τον κόσμο. Ήδη, λογικά, «μόλυνες» πολλούς.

Κλείνεις λοιπόν την πόρτα και αρχίζεις να παλεύεις μόνος μέσα σε ανύπαρκτα ή ήπια -ως επί το πλείστον- συμπτώματα, ενώ την ίδια ώρα συνειδητοποιείς πως πιθανόν τα κύρια συμπτώματα που έχεις να αντιμετωπίσεις σε αυτή την αρρώστια είναι η μοναξιά και η άγνοια κι όχι όλα όσα άκουγες -τελικά- από ραδιόφωνα και τηλεοράσεις.

Ναι! Η μοναξιά της Covid. Αυτό είναι το κύριο σύμπτωμα. Όλων ανεξαιρέτως των ασθενών της νόσου αυτής. Ανεξαρτήτως σοβαρότητας της κατάστασής τους. Αυτό μένει. Όπως κι αν βγει κανείς από αυτή την ιστορία, αυτό θα θυμάται.

Συχνό σύμπτωμα ο βήχας, πιο σπάνιο η καταρροή μύτης, πιο σοβαρό η δύσπνοια, πιο σύνηθες ο πυρετός, πιο σταθερό η κατάπτωση. Πιο σίγουρο όμως… η μοναξιά. Η οποία αυξάνει το φόβο, θολώνει το μυαλό, όπως και τον οργανισμό. Δεν το γράφει κάπου, παραβλέπεται… Κακώς!

Ό,τι έχεις λοιπόν να πεις αυτές τις 14 μέρες το λες μέσω τηλεφώνου κι ό,τι είναι να μάθεις το μαθαίνεις μέσω διαδικτύου. Μόνος! Ο γιατρός, αν ενδιαφερθεί, κάνει διάγνωση από μακριά. Γνωστοί, συγγενείς αφήνουν τα ψώνια έξω από το σπίτι, μακριά και στα γρήγορα. Η εικόνα ενός ιού που τρέχει έτοιμος να τους κατασπαράξει είναι ζωγραφισμένη στα μάτια τους. Τους βλέπεις απ’ το παράθυρο, διακρίνεις ότι φοβούνται, τους κατανοείς και απορείς αν όλα αυτά έχουν λογική ή αν μέσα από το φόβο μας τη χάσαμε τελείως.

«Πάλι καλά που το περνάς ήπια, υπάρχουν άλλοι που βασανίζονται», λένε πολλοί. Ισχύει, δεν το αμφισβητώ. Ένα ποσοστό -μικρό και υπό προϋποθέσεις- περνά άσχημα την αρρώστια αυτή και βιώνει τη μοναξιά της ακόμα πιο έντονα. Κάποιοι πεθαίνουν τελείως μόνοι! Με τον ιό και τη μοναξιά του να τους ακολουθεί μέχρι το τέλος. Όμως αυτό είναι το ανυπόφορο με τον ιό αυτό! Η μοναξιά κι όχι η επικινδυνότητά του.

Επικινδυνότητα έχουν πολλοί ιοί, οι οποίοι «ξεχάστηκαν» και από τους οποίους κινδυνεύουν εξίσου τα άτομα που ήδη νοσηλεύονται από κορονοϊό. Κανένας ιός όμως από αυτούς δεν κουβαλά τόση μοναξιά. Κι είναι σε θέση να το γνωρίζουν αυτό μόνο όσοι νόσησαν ή νοσούν.

Γι’ αυτούς κυρίως γράφονται αυτά, σε αυτούς απευθύνεται το άρθρο. Θέλοντας απλά να δώσει δύναμη σε όσους το ένιωσαν ή το νιώθουν. Βεβαιώνοντάς τους πως μέσα από τη μοναξιά της Covid μαθαίνεις πολλά και βγαίνεις στα σίγουρα πιο δυνατός. Έχεις να αναμετρηθείς πρώτα και κύρια με τον ίδιο τον εαυτό σου. Στον οποίο τελικά μπορείς να επενδύσεις πολλά. Φτάνει ούτε στιγμή να μην τον προδώσεις. Αυτή είναι και η θεραπεία.

Πέρσα Πολυβίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy