Πυξίδα/ Ορίζοντας

Η ΜΟΡΙΑ στις ΦΛΟΓΕΣ

Η Μόρια, το κολαστήριο ψυχών της Μυτιλήνης, κάηκε και περίπου 13,000 άτομα, ανάμεσα τους έγκυες, ασυνόδευτα παιδιά, ανάπηροι, τραυματισμένοι, θύματα βασανιστηρίων, ευάλωτοι, βρίσκονται στον δρόμο και πολλοί ήδη πήραν τον δρόμο για τα βουνά. Η Μόρια κάηκε, γιατί όλες οι ωρολογιακές βόμβες κάποτε εκρήγνυνται. Οι κλειστές δομές δεν έλυσαν ποτέ κανένα πρόβλημα. Ούτε και απέτρεψαν κανέναν από το να μεταναστεύσει. Δεν είναι οι συνθήκες διαμονής στη Μόρια ή στο Πουρνάρα που θα καθορίσουν την απόφαση κάποιου να αφήσει το σπίτι του για να μπει σε ένα σαπιοκάραβο με προορισμό το άγνωστο. Ούτε και μειώθηκαν οι ροές προς τις χώρες μας, επειδή δημιουργήσαμε τα άθλια στρατόπεδα συγκέντρωσης. Αντίθετα: αυξήθηκαν.

Ποιους ωφέλησαν οι κλειστές δομές;

– Αφ’ ενός τους εκμεταλλευτές και τα κυκλώματα που μαζεύονται σαν μελίσσι γύρω από τις εστίες δυστυχίας και ανάγκης, για να πουλήσουν ελπίδα. Υπήρχαν και στη Μόρια, υπάρχουν και στο Πουρνάρα. Τους πουλούν είδη πρώτης ανάγκης σε τιμές μαύρης αγοράς, καθώς και «εξυπηρέτηση», όπως ψεύτικη διεύθυνση διαμονής στην κοινότητα για να μπορέσουν να πείσουν τις υπηρεσίες να τους επιτρέψουν να βγουν.

– Τους λαϊκιστές πολιτικούς που κτίζουν προφίλ μεγάλου ηγέτη, που τάχα πάταξε τη «λαθρομετανάστευση». Άσχετο αν οι αριθμοί τους διαψεύδουν. Και παρόλο που στην πορεία αυτή παραβίασαν κάθε έννοια δικαίου και καταρράκωσαν ζωές.

Μοναδική λύση ήταν και παραμένει η ένταξη στην κοινωνία. Η διαμονή στην κοινότητα, η εκμάθηση της γλώσσας, η εξεύρεση εργασίας, η φοίτηση των παιδιών στο σχολείο, η ασφάλεια και η προστασία από την αυθαιρεσία και τις παράνομες απελάσεις. Είναι, τουλάχιστον, τραγικό όταν υπάρχουν γύρω μας τόσα παραδείγματα διαχείρισης της μετανάστευσης, η κυβέρνηση να επιλέγει ένα από τα χειρότερα – αυτό της Ελλάδας: Των κλειστών δομών, της φυλάκισης των αιτητών ασύλου, της έκθεσης παιδιών σε κίνδυνο κακοποίησης, της κατάχρησης των κονδυλίων της ΕΕ για την ένταξη, της καταστολής, της αστυνόμευσης και των παράνομων επαναπροωθήσεων.

Το Πουρνάρα στήθηκε με χρήματα της ΕΕ ως one-stop-shop 48 ωρών και μετατράπηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Ούτε καν φυλακή. Αν η κυβέρνηση δεν διαθέτει την ικανότητα ή τη βούληση να ανταποκριθεί στον σχεδιασμό για τον οποίο εξασφάλισε τη χρηματοδότηση, οφείλει να το κλείσει και να επιτρέψει στους αιτητές να ζήσουν στην κοινότητα.

Racism Watch: Πρωτοβουλία κατά του ρατσισμού στην Κύπρο

Το Racism Watch δημιουργήθηκε τον Ιούνιο του 2020 και απαρτίζεται από ενεργούς πολίτες, που δραστηριοποιούνται για την ενδυνάμωση των προσπαθειών αντιμετώπισης του ρατσισμού και την εφαρμογή των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Κύπρο.

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.