Η Μόσχα αποκτά ρωσικά περιουσιακά στοιχεία της γαλλικής Renault

Η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Renault πούλησε τα ρωσικά της περιουσιακά στοιχεία στη ρωσική Κυβέρνηση, ανακοίνωσαν και τα δύο μέρη τη Δευτέρα, καθώς ξένες εταιρείες εγκαταλείπουν τη χώρα εν μέσω της στρατιωτικής εκστρατείας της Μόσχας στην Ουκρανία.

Η Renault έλεγχε το 68 τοις εκατό της AvtoVAZ, της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας στη Ρωσία με την κορυφαία μάρκα της χώρας Lada, αλλά βρισκόταν υπό πίεση να αποσυρθεί από τη χώρα μετά τη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Χάρη στο AvtoVAZ, η Ρωσία ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά του Ομίλου Renault μετά την Ευρώπη πέρυσι, με περίπου μισό εκατομμύριο πωλήσεις οχημάτων.

«Υπογράφηκαν συμφωνίες για τη μεταβίβαση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων του Ομίλου Renault στη Ρωσική Ομοσπονδία και στην κυβέρνηση της Μόσχας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, η Renault θα διατηρήσει εξαετές δικαίωμα εξαγοράς του μεριδίου της AvtoVAZ.

Η συμφωνία περιελάμβανε επίσης το εργοστάσιο της Renault στη Μόσχα.

Δεν δόθηκαν οικονομικές λεπτομέρειες, αλλά ο Ρώσος Υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου Ντένις Μαντούροφ δήλωσε τον Απρίλιο ότι η Renault σχεδίαζε να πουλήσει τα ρωσικά περιουσιακά της στοιχεία για «ένα συμβολικό ρούβλι».

«Σήμερα, λάβαμε μια δύσκολη αλλά απαραίτητη απόφαση και κάνουμε μια υπεύθυνη επιλογή απέναντι στους 45.000 υπαλλήλους μας στη Ρωσία, διατηρώντας παράλληλα τις επιδόσεις του Ομίλου και την ικανότητά μας να επιστρέψουμε στη χώρα στο μέλλον, σε ένα διαφορετικό πλαίσιο», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Renault Λούκα ντε Μέο.

Ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν από την πλευρά του δήλωσε ότι η Renault αποφάσισε να κλείσει το εργοστάσιό της στην πρωτεύουσα.

«Αυτό είναι δικαίωμά της, αλλά δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε χιλιάδες εργαζόμενους να μείνουν χωρίς δουλειά», είπε ο Σομπιάνιν σε δήλωση, προσθέτοντας ότι αποφάσισε να ξαναρχίσει την παραγωγή επιβατικών αυτοκινήτων με το σήμα Moskvich της σοβιετικής εποχής.

«Το 2022 θα ανοίξουμε μια νέα σελίδα στην ιστορία της Μόσκοβιτς», πρόσθεσε.

«Θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε το μεγαλύτερο μέρος της ομάδας να εργάζεται απευθείας στο εργοστάσιο και με τους υπεργολάβους του».

Από τότε που η Ρωσία έστειλε στρατεύματα στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, η Renault δυσκολεύτηκε να συνεχίσει τις επιχειρήσεις της λόγω έλλειψης εξαρτημάτων μετά την επιβολή των δυτικών κυρώσεων.

Οι ουκρανικές αρχές άσκησαν επίσης πίεση στη Renault, καλώντας σε μποϊκοτάζ των οχημάτων της μέχρι να αποχωρήσει από τη Ρωσία.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.