Η Μόσχα κάνει λόγο για ‘πρόοδο’ στις συνομιλίες με την Ουκρανία, λέει ότι δεν απειλεί το ΝΑΤΟ

Η Ρωσία διαπιστώνει την ύπαρξη “προόδου” στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται με την Ουκρανία, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα, την οποία επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

“Παράλληλα με την ειδική στρατιωτική επιχείρηση (όπως αποκαλούν οι ρωσικές αρχές την εισβολή ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία σημειώνει το AFP), διεξάγονται επίσης διαπραγματεύσεις με την ουκρανική πλευρά προκειμένου να τεθεί τέλος το ταχύτερο δυνατό στην άφρονα αιματοχυσία και στην αντίσταση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων… Κάποια πρόοδος έχει σημειωθεί”, δήλωσε η Ζαχάροβα.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η Ρωσία θα επιτύχει τον σκοπό της να εξασφαλίσει το ουδέτερο καθεστώς της Ουκρανίας και θα προτιμούσε να το κάνει αυτό μέσω συνομιλιών. Οι στόχοι της Ρωσίας “δεν περιλαμβάνουν την κατοχή της Ουκρανίας ούτε την καταστροφή του κράτους της ούτε την ανατροπή της παρούσας κυβέρνησης”, είπε σε συνέντευξη Τύπου η Ζαχάροβα, η οποία πρόσθεσε ότι η στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας εξελίσσεται αυστηρά σύμφωνα με το σχέδιο και επανέλαβε ότι ο ρωσικός στρατός δεν θέτει στο στόχαστρο τον άμαχο πληθυσμό.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ είπε ακόμη πως η Ρωσία ουδέποτε απείλησε το ΝΑΤΟ και πως ούτε τώρα απειλεί τη δυτική στρατιωτική συμμαχία και πρόσθεσε πως η χώρα της εξακολουθεί να οφείλει να αντιδράσει στη “συγκρουσιακή πορεία” που ακολουθεί το ΝΑΤΟ. Σημείωσε πως η ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ μετά την “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχει “προκλητικό” χαρακτήρα και δεν βοηθά να διασφαλιστεί η ασφάλεια στην Ευρώπη.

Εξάλλου, η Ρωσία απαίτησε σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες να εξηγήσουν στη διεθνή κοινότητα γιατί υποστήριξαν αυτό που αποκάλεσε στρατιωτικό βιολογικό πρόγραμμα στην Ουκρανία, στο οποίο περιλαμβάνονταν φονικά παθογόνα μεταξύ των οποίων η πανώλη και ο άνθρακας.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ ζήτησε διαφάνεια από την Ουάσινγκτον σε ό,τι αφορά αυτό τον ισχυρισμό, τον οποίο αρνείται το Κίεβο και εκπρόσωπος του Πενταγώνου χαρακτήρισε παράλογο. Είπε πως στοιχεία για το υποτιθέμενο πρόγραμμα ανακαλύφθηκαν από τη Ρωσία στη διάρκεια της “ειδικής στρατιωτικής επιχείρησής” της, όπως την αποκαλεί, στην Ουκρανία, όπου οι δυνάμεις της εισέβαλαν στις 24 Φεβρουαρίου.

“Μπορούμε ήδη να συμπεράνουμε πως σε ουκρανικά βιολογικά εργαστήρια σε άμεση εγγύτητα με την επικράτεια της χώρας μας, πραγματοποιείτο ανάπτυξη συστατικών βιολογικών όπλων”, είπε. Η Ζαχάροβα ανέφερε πως η Ρωσία έχει έγγραφα που δείχνουν πως το ουκρανικό υπουργείο Υγείας διέταξε την καταστροφή δειγμάτων πανώλης, χολέρας, άνθρακα και άλλων παθογόνων μετά τις 24 Φεβρουαρίου. Δεν είναι δυνατό να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή η αυθεντικότητα οποιωνδήποτε τέτοιων εγγράφων, σημειώνει το πρακτορείο Reuters.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.