Η μουσική συναντά το περιβάλλον στον Πεδουλά

Αν και επίσημα η σχολική χρονιά ξεκινά στις 10 Σεπτεμβρίου, δύο σημαντικά εκπαιδευτικά δρώμενα, η μουσική και το περιβάλλον, συναντώνται σε ένα μη-τυπικό και καινοτόμο πλαίσιο στην Κοινότητα Πεδουλά, από την 1η έως τις 5 Σεπτεμβρίου 2015.

Συγκεκριμένα, το Μουσικό Λύκειο Λευκωσίας σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Πεδουλά, οργανώνει ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη χορωδία του Λυκείου, εν όψει της συμμετοχής της στην παραγωγή της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου του ορατορίου “Μεσσίας” του Χέντελ, το οποίο θα παρουσιαστεί σε Λευκωσία, Λεμεσό και Λάρνακα στις 17,18 και 19 Δεκεμβρίου 2015.

Οπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής, επισκέφθηκε σήμερα την Κοινότητα Πεδουλά προκειμένου να ενημερωθεί για την ιδιαίτερη αυτή «συνάντηση» και να παρακολουθήσει από κοντά τις εργασίες του Μουσικού Λυκείου Λευκωσίας, αλλά και να περιοδεύσει στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ), στο οποίο γίνονται έργα αποκατάστασης. Κατά την επίσκεψή του, ο Υπουργός παρακολούθησε απόσπασμα από τις πρόβες των μαθητών και είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει τη σημασία της ενίσχυσης των σχολείων «ειδικού τύπου», όπως των Μουσικών Λυκείων και των «πράσινων σχολείων», όπως είναι τα ΚΠΕ.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, η λειτουργία των Κέντρων αυτών επιβεβαιώνει την προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για παροχή στους μαθητές ποικιλίας εκπαιδευτικών ευκαιριών και επιλογών, οι οποίες συνάδουν με τις γενικότερες προσπάθειες και επιδιώξεις του Υπουργείου για ποιοτική αναβάθμιση της παιδείας μας. «Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού είναι η ενίσχυση της διασύνδεσης της τυπικής με τη μη-τυπική εκπαίδευση, μέσα από τη διεπιστημονική θεώρηση και ενίσχυση της μάθησης, όπως με τον καλύτερο τρόπο επιβεβαιώνεται η «συνάντηση» της Μουσικής με το Περιβάλλον», επισήμανε ο Υπουργός στη συνομιλία του με τους καθηγητές και μαθητές του Μουσικού Λυκείου αλλά και το προσωπικό του ΚΠΕ Πεδουλά.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Καδής τόνισε ότι η μεταφορά της μαθησιακής διαδικασίας σε άλλου είδους εκπαιδευτικά περιβάλλοντα πέρα από τα πλαίσια του συμβατικού σχολείου, όπως είναι οι Τοπικές Κοινότητες και τα ΚΠΕ, παρέχει στους μαθητές μοναδικά ερεθίσματα και εμπειρίες γνωριμίας με τον τόπο μας, εκτίμησης και σεβασμού του πολιτιστικού και φυσικού μας πλούτου. Αυτό το είδος της μη-τυπικής μαθησιακής διαδικασίας, πρόσθεσε, πέραν των πολλαπλών μαθησιακών και παιδαγωγικών εμπειριών, παρέχει στους μαθητές ευκαιρίες για μεταξύ τους αλληλεπίδραση αλλά και με τους καθηγητές τους και τους τοπικούς πληθυσμούς.

Το πενθήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει καθημερινές οκτάωρες δοκιμές της χορωδίας, οι μαθητές της οποίας θα έχουν, παράλληλα με το εντατικό μουσικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, την ευκαιρία να βιώσουν και να αλληλεπιδράσουν με το ιδιαίτερο περιβάλλον της περιοχής, μέσα από τη διεξαγωγή περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων ψυχαγωγικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα, που διοργανώνονται από την Παιδαγωγική Ομάδα του ΚΠΕ Πεδουλά. Η αποστολή του Μουσικού Λυκείου είναι εβδομηκονταμελής και σε αυτή μετέχουν το σύνολο των μαθητών του σχολείου, οι συνοδοί καθηγητές, ο μαέστρος της χορωδίας Λοΐζος Λοΐζου και ο Επόπτης του Μουσικού Λυκείου Λευκωσίας Χρίστος Χριστοφόρου. Η χορωδία του σχολείου, μετά την επιτυχημένη συμβολή της στην ιστορική παραγωγή της όπερας Cavalleria Rusticana του Pietro Mascagni, που παρουσιάστηκε τον περασμένο Απρίλιο από τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου, ανανεώνεται φέτος με τη συμμετοχή των 25 νεοφώτιστων μαθητών της Α` τάξης. Η εκπαιδευτική κατασκήνωση αποτελεί μοναδική ευκαιρία για ενσωμάτωση των νέων μαθητών στη χορωδία και ομαλή ένταξή τους στο απαιτητικό πρόγραμμα του σχολείου.

ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.