Η «μπάλα» στο Υπουργείο Εργασίας για αύξηση των ελέγχων

Πέρασε από τη Βουλή η Ενιαία Υπηρεσία και τα εξώδικα για εργοδότες που παρανομούν

Πέρασε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τη σύσταση και λειτουργία της Ενιαίας Υπηρεσίας Επιθεωρήσεων, η οποία θα αναλάβει να θέσει κάτω από την ίδια ομπρέλα τους ελέγχους για προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και πάταξη του αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων.

Το νομοσχέδιο, το οποίο ταλαιπωρήθηκε για περισσότερα από τρία χρόνια λόγω των τρικλοποδιών που έβαζαν συνεχώς ο ΔΗΣΥ και οι εργοδοτικές οργανώσεις, προνοεί μεταξύ άλλων εξώδικα πρόστιμα για τους εργοδότες οι οποίοι παρανομούν σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Επίσης, δίνει τη δυνατότητα στο Υπουργείο Εργασίας να πραγματοποιεί πιο στοχευμένες εκστρατείες για πάταξη της αδήλωτης εργασίας και για προστασία των εργαζομένων.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας και βουλευτής του ΑΚΕΛ, Αντρέας Φακοντής, τόνισε ότι η έγκριση του νομοσχεδίου είναι πιο σημαντική από ποτέ λόγω των πιέσεων σε βάρος των εργαζομένων ένεκα της κρίσης του κορονοϊού. Υπενθύμισε επίσης ότι το νομοσχέδιο κατατέθηκε πριν τρία χρόνια και έφτασε μέχρι την Ολομέλεια της Βουλής άλλες τρεις φορές, αλλά επέστρεψε πίσω λόγω των ενστάσεων που προβάλλονταν συνεχώς και κυρίως από τον ΔΗΣΥ.

Σημειώνεται ότι και κατά τη χθεσινή, τέταρτη στη σειρά, φορά που το νομοσχέδιο τέθηκε ενώπιον της Ολομέλειας, δεν έλειψαν τα τερτίπια. Μάλιστα ο ΔΗΣΥ κατέθεσε τροπολογία για μεταφορά της Υπηρεσίας κάτω από τον διευθυντή του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων, αντί τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εργασίας, ενώ ο Μάριος Μαυρίδης έριξε την ιδέα να ανατεθούν σε ιδιωτική εταιρεία οι έλεγχοι. Επίσης ο Ζαχαρίας Κουλίας του ΔΗΚΟ χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το νομοσχέδιο και ιδιαίτερα τις εξώδικες ποινές σε εργοδότες οι οποίοι παρανομούν.

Τα κόμματα επεσήμαναν ότι μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου η «μπάλα» βρίσκεται πλέον στο Υπουργείο Εργασίας, το οποίο καλείται να εντατικοποιήσει τους ελέγχους.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.