Η νέα εποχή για την Ευρώπη

Του Ιερόθεου Παπαδόπουλου*

Έχει έρθει η ώρα της Ευρώπης, έχει έρθει η ώρα η Ευρώπη να κυριαρχήσει στο παγκόσμιο στερέωμα. Αυτό ήταν το ξεκάθαρο, μαχητικό μήνυμα που έδωσε ο πρόεδρος Γιούνκερ στην ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Υπήρχαν αυτοί που έλεγαν ότι καθώς μπαίνει στον τελευταίο χρόνο της προεδρίας του -και έχει ήδη πει ότι δεν θα διεκδικήσει δεύτερη θητεία- ο Γιούνκερ θα περιοριζόταν σε έναν απολογισμό του έργου του. Διαψεύσθηκαν. Το βλέμμα του ήταν στραμμένο στο μέλλον, όχι στο παρελθόν. Η Ευρώπη είναι μια τεράστια οικονομική δύναμη. Η ΕΕ αντιπροσωπεύει το 1/5 της παγκόσμιας οικονομίας.

Η κρίση είναι πια πίσω μας. Έχουμε καταγράψει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης επί 21 συναπτά τρίμηνα -πάνω από 5 χρόνια. Από το 2014 και μετά το σχέδιο Γιούνκερ έχει κινητοποιήσει επενδύσεις 335 δισεκατομμυρίων ευρώ. Και έχουν δημιουργηθεί πάνω από 12 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας. Η Ευρώπη τώρα πρέπει να ενισχύσει τη θέση της ως παγκόσμιος παράγοντας.

Η γεωπολιτική κατάσταση, είπε ο πρόεδρος Γιούνκερ, στέλνει το μήνυμα ότι έχει έρθει πράγματι η ώρα της ευρωπαϊκής κυριαρχίας, η ώρα να μπορούμε, ως Ένωση, να διαδραματίζουμε το ρόλο που μπορούμε στην πορεία των διεθνών υποθέσεων. Μπορούμε να συμβάλουμε στην εδραίωση της ειρήνης· να αποτρέψουμε τους εμπορικούς πολέμους· να συνεχίσουμε να είμαστε πρωτοπόροι στη μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή· να εξάγουμε στα άλλα μέρη του κόσμου τα υψηλά ευρωπαϊκά πρότυπα όσον αφορά την ασφάλεια των τροφίμων, τα εργασιακά δικαιώματα, το περιβάλλον και τα δικαιώματα των καταναλωτών.

Η Επιτροπή Γιούνκερ έχει ήδη καταθέσει το 100% των προτάσεων για τις οποίες είχε δεσμευθεί στην αρχή της θητείας της. Το 50% έχει υιοθετηθεί ήδη, ένα 20% βρίσκεται σε καλό δρόμο και απομένει ένα 30% να εγκριθεί μέχρι τις ευρωεκλογές του 2019. Πολλές από αυτές τις νομοθετικές πρωτοβουλίες συντείνουν ακριβώς στην εδραίωση της ευρωπαϊκής κυριαρχίας: προώθηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας και της διαρθρωμένης αμυντικής συνεργασίας· νέοι κανόνες που προβλέπουν την απομάκρυνση της τρομοκρατικής προπαγάνδας από το διαδίκτυο εντός μίας ώρας· επέκταση των αρμοδιοτήτων της νεοσύστατης Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στην καταπολέμηση των εγκλημάτων τρομοκρατίας.

Στην ενίσχυση του παγκόσμιου ρόλου της ΕΕ εντάσσεται και η πρόταση που κατέθεσε στην ομιλία του ο πρόεδρος Γιούνκερ για μια νέα συμμαχία με την Αφρική, την αδελφή μας ήπειρο, όπως την απεκάλεσε. Το 2050 ο πληθυσμός της Αφρικής θα έχει φτάσει τα 2,5 δισ. -ένας στους τέσσερις ανθρώπους στον κόσμο θα είναι Αφρικανός. Η Αφρική δεν χρειάζεται φιλανθρωπία, χρειάζεται μια ισορροπημένη, πραγματική εταιρική σχέση, είπε ο πρόεδρος Γιούνκερ. Κι εμείς, οι Ευρωπαίοι, χρειαζόμαστε εξίσου αυτήν την εταιρική σχέση.

Η συμμαχία που προτείνουμε θα επιτρέψει τη δημιουργία έως και 10 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας στην Αφρική την επόμενη πενταετία. Μια ισχυρή Ευρώπη προϋποθέτει και ισχυρά εξωτερικά σύνορα. Γι’ αυτό και ο Γιούνκερ πρότεινε 10.000 νέες θέσεις μεθοριακών φρουρών και την ενδυνάμωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου, ώστε η εξέταση των αιτήσεων να γίνεται πιο γρήγορα και όσοι δεν έχουν δικαίωμα να μείνουν στην ΕΕ να επιστρέφουν το συντομότερο δυνατό στις χώρες τους.

Για να μπορέσει η Ευρώπη να εκπληρώσει το ρόλο της ως παγκόσμιος παράγοντας, ως global player, θα πρέπει να αποφασίζει και να δρα με ταχύτητα και ευελιξία. Γι’ αυτό και ο πρόεδρος Γιούνκερ πρότεινε σε ορισμένους τομείς της κοινής εξωτερικής πολιτικής -π.χ. τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις μη στρατιωτικές αποστολές- οι αποφάσεις στο εξής να παίρνονται με ειδική πλειοψηφία και όχι με ομοφωνία. Δεν είναι φυσιολογικό, είπε ο Γιούνκερ, να κρατείται όμηρος η Ευρώπη προκειμένου να ανανεώσει το εμπάργκο όπλων κατά της Λευκορωσίας ή να επιβάλει κυρώσεις στη Βενεζουέλα, λόγω έλλειψης ομοφωνίας.

Δεν είναι φυσιολογικό να σιωπά η Ευρώπη στο Συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα αντί να καταδικάζει σε όλους τους τόνους τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα. Για να μπορέσει η Ευρώπη να πάρει το ρόλο που της αξίζει στην παγκόσμια σκηνή θα πρέπει να εκμεταλλευθεί πλήρως τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Και αυτό, μεταξύ άλλων, σημαίνει ότι θα πρέπει να ενισχύσουμε το διεθνή ρόλο του ευρώ. Δεν είναι λογικό να καταβάλλουμε το 80% του αντιτίμου των εισαγωγών ενέργειας -που φθάνουν τα 300 δισ. ευρώ ετησίως – σε δολάρια ΗΠΑ, όταν μόνο το 2 % των εισαγωγών αυτών προέρχεται από τις ΗΠΑ.

Ούτε είναι λογικό να πληρώνουν οι ευρωπαϊκές εταιρείες δολάρια αντί για ευρώ για να αγοράσουν ευρωπαϊκά αεροπλάνα. Το ευρώ πρέπει να γίνει το ενεργό εργαλείο της νέας ευρωπαϊκής κυριαρχίας. Και για να γίνει αυτό, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να τακτοποιήσουμε τα του οίκου μας, ενισχύοντας και εμβαθύνοντας κι άλλο την Οικονομική και Νομισματική μας Ένωση. Γιατί ενωμένοι είμαστε πιο δυνατοί.

*Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy