Η νέα γενιά απορρίπτει τη μοντέρνα εικόνα της Λεμεσού

Μέσα από έρευνα οι μαθητές του Λανιτείου Λυκείου αναδεικνύουν προβλήματα και καταγράφουν τις ανησυχίες πολιτών για τα ψηλά κτίρια που φυτρώνουν στην παραλία

Του Χρήστου Χαραλάμπους

Θεωρούν, και δεν έχουν άδικο, ότι κάποιες αποφάσεις που λαμβάνονται και εφαρμόζονται όχι μόνο επηρεάζουν τη σημερινή καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής τους, αλλά υποθηκεύουν, κατά κάποιο τρόπο, και τη μελλοντική τους ζωή και εξέλιξη. Κι όμως κανένας από αυτούς που αποφασίζουν και πράττουν δεν θέλησε να αφουγκραστεί προηγουμένως και τις δικές τους ανησυχίες, να ακούσει έστω κάποιες απόψεις και εκτιμήσεις τους.

Μια τακτική της εξουσίας απέναντι στη νέα γενιά και γενικότερα τους πολίτες, που τη βλέπουμε να εφαρμόζεται και στο ζήτημα της κατασκευής πύργων και άλλων ψηλών κτιρίων, κυρίως κατά μήκος του παραλιακού μετώπου της Λεμεσού. Ένα θέμα που έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις και διαμαρτυρίες οργανωμένων επιστημονικών και άλλων φορέων, λόγω των αρνητικών περιβαλλοντικών και άλλων επιπτώσεων που δημιουργούνται από τέτοιου είδους αναπτύξεις.

Τις δικές τους ανησυχίες, για τα ψηλά κτίρια που αλλάζουν την πόλη τους, κατέγραψαν μέσα από σχετική αντικειμενική έρευνά τους, μαθητές του Λανιτείου Λυκείου, την οποία και παρουσίασαν στα πλαίσια της συμμετοχής τους στον καθιερωμένο θεσμό των Μαθητικών Δημοτικών Συμβουλίων, ζητώντας από τον Δήμο Λεμεσού και κάθε άλλη αρμόδια Αρχή να κατανοήσουν τις εύλογες ανησυχίες που προκύπτουν και να πράξουν αναλόγως.

Για τη μελέτη τους οι μαθητές εργάστηκαν κατά ομάδες οι οποίες καταπιάστηκαν, η καθεμιά ξεχωριστά, με την οικονομική, την κοινωνική και περιβαλλοντική διάσταση του προβλήματος, άλλη ομάδα ανέλαβε τη διενέργεια σχετικής έρευνας, η οποία μέσα από ένα εύστοχο ερωτηματολόγιο κάλυψε ένα ευρύ φάσμα μαθητών και άλλων πολιτών, ενώ άλλη ομάδα μαθητών επικεντρώθηκε στην παρουσίαση δεδομένων και συμπερασμάτων μέσα από γραφικές παραστάσεις.

Καταγράφοντας τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα από την ξέφρενη πολιτική της κατακόρυφης οικοδομικής ανάπτυξης σε όλο σχεδόν το μήκος της παραλίας της Λεμεσού, οι μαθητές του Λανιτείου Λυκείου αναγνωρίζουν από τη μια ότι μέσα από αυτή την πολιτική θα ενισχυθεί οικονομικά το κράτος και οι τοπικές Αρχές της ευρύτερης Λεμεσού, κάτι που θα γίνει κυρίως μέσα από τις διάφορες φορολογίες και την προσέλκυση του ενδιαφέροντος εταιρειών για περαιτέρω επενδύσεις, από την άλλη όμως αντιπαραβάλλεται σε αυτή την πιθανή ροή χρήματος στα κυβερνητικά και δημοτικά ταμεία η δυσμενής θέση στην οποία θα βρεθούν (ήδη άρχισαν να βρίσκονται) οι μάζες των κάτοικων της πόλης.

Παραθέτοντας κάποια σημεία των οικονομικών και κοινωνικών μειονεκτημάτων που δημιουργούνται από την ανέγερση των ουρανοξυστών, επισημαίνουν ιδιαίτερα την αύξηση του κόστους ζωής για τον ντόπιο πληθυσμό, κάτι που καταγράφεται καθημερινά όλο και πιο έντονα, μέσα από την κατακόρυφη αύξηση της αξίας των ακινήτων, τα οποία καθίστανται απρόσιτα για αγορά ή για ενοίκιο από τον πολύ κόσμο. Ως θλιβερή συνέπεια αυτή της εξέλιξης καταγράφεται, μεταξύ άλλων, η δημιουργία όλο και μεγαλύτερου αριθμού οικογενειών που καταλήγουν άστεγες ή ανθρώπων που αδυνατούν πλέον να εξασφαλίσουν την επαγγελματική τους στέγη.

Με δεδομένες αυτές τις αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις στα χαμηλά κοινωνικά στρώματα, οι μαθητές επισημαίνουν στις ανησυχίες τους και κάποιες άλλες αρνητικές παραμέτρους για τον επηρεαζόμενο πληθυσμό, όπως οι ψυχικές διαταραχές, η στροφή σε ουσίες, η αύξηση της εγκληματικότητας και βέβαια η οικογενειακή αποσύνθεση.

Επιδράσεις στο περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους

Η περιβαλλοντική διάσταση του θέματος των ψηλών κτιρίων αποτελεί έναν ακόμα τομέα που δημιουργεί έντονες ανησυχίες στη νέα γενιά. Καταγράφοντας αυτές τις ανησυχίες στη μελέτη-έρευνά τους, οι μαθητές του Λανιτείου Λυκείου θυμίζουν ότι για το κτίσιμο και τη λειτουργία αυτών των κτιρίων «απαιτούνται μεγάλες ποσότητες νερού, το οποίο στη συνέχεια αποβάλλεται στη θάλασσα μαζί με λάσπη», ενώ «ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται για την επεξεργασία του νερού δεν λειτουργεί αποτελεσματικά και κατά συνέπεια παρατηρείται θολότητα του νερού στις περιοχές όπου αποβάλλεται».

Επισημαίνεται ακόμα ότι τα ψηλά κτίρια μειώνουν τη ροή, την πίεση και την ταχύτητα του ανέμου στις περιοχές που βρίσκονται μπροστά από αυτά, «με αποτέλεσμα την αλλαγή της κατεύθυνσης του ανέμου, τη συνακόλουθη πρόκληση δυνατών ανέμων κοντά στα ψηλά κτίρια, τη συσσώρευση σκόνης γύρω από αυτά και κατ’ επέκταση τη ρύπανση του αέρα».

Στις αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις οι μαθητές καταγράφουν και τις υπερβολικά αυξημένες θερμοκρασίες που δημιουργούνται στις περιοχές με ψηλά κτίρια, την υπερκατανάλωση ενέργειας, ενώ δεν παραλείπουν να επισημάνουν και το γεγονός ότι στους χώρους όπου στήνονται τα ψηλά κτίρια έχουν αποκοπεί αρκετά δέντρα. «Τι αντικατέστησε τους ευκαλύπτους και την υπόλοιπη βλάστηση στο παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού;» είναι από τα ερωτήματα που θέτουν.

Επιπλέον, στις αρνητικές συνέπειες περιλαμβάνουν τις υλικές ζημιές που μπορεί να προκληθούν στις οικοδομές που βρίσκονται στις περιοχές ανέγερσης των ψηλών κτιρίων, την κυκλοφοριακή επιβάρυνση που θα προκύψει, αλλά και τη συνεχή σκίαση των γειτονικών κτιρίων.

Τέλος, θέτουν προς κάθε αρμόδια Αρχή δύο καίρια ερωτήματα που αφορούν την πυρασφάλεια αλλά και το «τι γίνεται σε περίπτωση σεισμών».

Ανησυχίες και εκτιμήσεις πολιτών

Με δείγμα 260 πολιτών, στους οποίους περιλαμβάνονται φοιτητές, εργαζόμενοι, άνεργοι και συνταξιούχοι, οι μαθητές του Λανιτείου Λυκείου πραγματοποίησαν διαδικτυακή έρευνα, στην οποία, μέσα από ένα ευρύ φάσμα ερωτήσεων, κατέγραψαν εκτιμήσεις, ανησυχίες και γενικότερα απόψεις για το θέμα των ψηλών κτιρίων.

Ενδεικτικά μεταφέρουμε εδώ κάποια από τα στοιχεία που προέκυψαν από αυτή την έρευνα.

Στην ερώτηση «Πιστεύετε ότι η πόλη μας θα γίνει πιο μοντέρνα με την ανέγερση ψηλών κτιρίων;», το 75% εμφανίζεται να διχάζεται μεταξύ του ξεκάθαρου «όχι» και του «ίσως» ενώ το 25% απάντησε θετικά. Αρνητική σε μεγάλο ποσοστό είναι και η απάντηση στο ερώτημα αν τα ψηλά κτίρια θα κάνουν τη Λεμεσό πιο όμορφη.

Στη ερώτηση «Σας ανησυχεί το ότι τα ψηλά κτίρια αλλοιώνουν την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της πόλης μας;», μόλις το 17,7% απάντησε ότι δεν ανησυχεί ενώ για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον το 35% απάντησε «πάρα πολύ», το 26% «πολύ» και μόλις το 17% απάντησε «καθόλου».

Εκφράζοντας τις εκτιμήσεις τους για τα προβλήματα που θα προκύψουν από τα ψηλά κτίρια, το 68% των πολιτών που μετείχαν στην έρευνα, ανέφεραν τους χώρους στάθμευσης και την αύξηση της κυκλοφοριακής συμφόρησης.

Τέλος, στη συντριπτική πλειοψηφία τους οι πολίτες εκφράζουν την πεποίθηση ότι ουρανοξύστες και άλλα ψηλά κτίρια θα πρέπει να κατασκευάζονται σε μη παραλιακή περιοχή της Λεμεσού.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy