ΕΔΟΝ: Συναπάντημα που μας γεμίζει περηφάνια, αισιοδοξία και ελπίδα το Φεστιβάλ ΕΔΟΝ

Ως συναπάντημα που μας γεμίζει περηφάνια, αισιοδοξία και ελπίδα, χαρακτήρισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού το 31ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών της ΕΔΟΝ.
Στην ομιλία του ψες, τελευταία νύχτα του τριήμερου πολιτικο-καλλιτεχνικού φεστιβάλ, το οποίο αγκάλιασαν χιλιάδες νέοι και όχι μόνον, ο Α. Κυπριανού τόνισε πως «κάθε φορά που περνούμε την πύλη του Φεστιβάλ βλέπουμε κάτι τόσο γνώριμο αλλά και ταυτόχρονα τόσο διαφορετικό και φρέσκο. Γι’ αυτό μιλούμε για ελπίδα». Γιατί, ανέφερε, κόντρα σε όσα υποβάλλουν αυτοί που θέλουν την Κύπρο μισή, «εσείς η νέα γενιά, η νέα γενιά του Λαϊκού Κινήματος καταργείτε την πράσινη γραμμή και προετοιμάζετε μαζί το μέλλον της ειρήνης. Στέλνετε με το δικό σας τρόπο το μήνυμα ότι τίποτε δεν μπορεί να σταματήσει την ειρήνη στην Κύπρο!»
Συγχαίροντας την ΕΔΟΝ για τη σκληρή δουλειά που κάνει για την προετοιμασία και για την πραγματοποίηση του Φεστιβάλ, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι η νέα γενιά καλείται να πληρώσει το λογαριασμό της διεθνούς οικονομικής κρίσης αλλά και των πολιτικών λιτότητας που επιβάλλει η κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού, η πιο αντι-νεανική κυβέρνηση που πέρασε ποτέ από τον τόπο. Η μόνη βεβαιότητα για τους νέους της Κύπρου σήμερα, είπε, είναι η αβεβαιότητα: ανεργία σε ψηλά επίπεδα, δουλειά με ατομικά συμβόλαια, εκμετάλλευση στο έπακρο, λειψοί μισθοί, ενοίκια και τιμές στα ύψη.

Εγκληματική η συμφωνία για τον Συνεργατισμό

«”Μιλάνε για καιρούς δοξασμένους και πάλι…”, όπως έγραφε ο Μπρεχτ, όμως μόλις έκλεισε η κάλπη των Προεδρικών μας ανακοίνωσαν ότι τελικά η κρίση και τα χρέη είναι εδώ», είπε ο Α. Κυπριανού υπογραμμίζοντας πως διέλυσαν τον Συνεργατισμό και φόρτωσαν στις επόμενες γενιές λογαριασμό δισεκατομμυρίων. «Για πέντε χρόνια έλεγαν ψέματα για τον Συνεργατισμό. Τελικά τον πτώχευσαν. Και πάλι συνέχισαν να λένε ψέματα. Ότι το ενδιαφέρον ήταν πρωτόγνωρο. Ότι οι προσφορές ήταν πολύ καλές. Τελικά η συμφωνία είναι εγκληματική. Ξεπουλιέται ο Συνεργατισμός και πληρώνουμε κι από πάνω. Δίνουμε και 2,6 δισ. εγγυήσεις. Οι αποφάσεις και οι χειρισμοί της κυβέρνησης Αναστασιάδη Συναγερμού στον Συνεργατισμό κόστισαν στον κυπριακό λαό σχεδόν 8 δισεκατομμύρια», υπέδειξε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.
Έτσι κυβερνούν, πρόσθεσε ο Α. Κυπριανού. «Με προχειρότητα, αυταρχισμό και ετσιθελισμό και στο τέλος αναγκάζοντας τον κόσμο να πληρώνει τα σπασμένα. Αντί να απολογηθούν για όλα αυτά και να αναλάβουν τις ευθύνες τους, επιχειρούν να τις μεταφέρουν αλλού».

Διαστρέβλωση, εξαγορά, εκβιασμός

Όπως ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, οι κυβερνώντες δεν ακούν και δεν υπολογίζουν τις απόψεις κανενός. Όταν τα αποτελέσματα των αποφάσεών τους, τους στριμώξουν πολιτικά ακολουθούν τη γνωστή συνταγή. Διαστρέβλωση, εξαγορά, εκβιασμός, είπε, προειδοποιώντας παράλληλα πως «δεν περνούν αυτά στο ΑΚΕΛ! Δεν πιάνουν απειλές στο ΑΚΕΛ. Εμείς υπηρετούμε τα συμφέροντα του κόσμου και όχι τις σκοπιμότητές σας».

Να μη μείνει στην ιστορία ως ο Πρόεδρος της διχοτόμησης

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Α. Κυπριανού επέκρινε την κυβέρνηση της Δεξιάς λέγοντας πως μιλάνε για του έθνους ξανά την τιμή, αλλά χαϊδεύουν το τέρας του νεοφασισμού και εξυμνούν αυτούς που μας οδήγησαν στην προδοσία και στην εισβολή. «Μιλάνε για του έθνους ξανά την τιμή, αλλά αφήνουν να νοηθεί ότι θα πρέπει να προβληματιστούμε ακόμα και για λύση δύο κρατών, αντί της επανένωσης με διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία». Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει ευθύνη απέναντι στον τόπο και στη νέα γενιά. Έχει ευθύνη να μη μείνει στην ιστορία ως ο Πρόεδρος της διχοτόμησης, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ προσθέτοντας πως οι εκλογές στην Τουρκία τέλειωσαν, τώρα πρέπει όλοι να επικεντρωθούν στο πώς θα επιστρέψουμε στο τραπέζι των συνομιλιών, στη βάση του πλαισίου που θέτει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών. «Στο πώς θα καταλήξουμε το συντομότερο σε λύση που θα βασίζεται στις διαχρονικές αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου».
Σχολιάζοντας την περιοδεία της κ. Λουτ για το Κυπριακό που αρχίζει σύντομα, ευχήθηκε η αποστολή της να στεφθεί με επιτυχία. Αυτό, σημείωσε, εξαρτάται κυρίως από την Τουρκία. «Εξαρτάται όμως σε μεγάλο βαθμό και από τη στάση του κ. Αναστασιάδη. Πρέπει να απαντήσει ξεκάθαρα και πειστικά. Το ΑΚΕΛ επιμένει ότι απαιτείται επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων. Στόχος η κατάληξη το συντομότερο σε συμφωνημένη λύση».


«Ο Μάριος Τόκας έγραψε Ιστορία με τα τραγούδια»

Ολοκληρώθηκε ψες με απόλυτη επιτυχία το 31ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών της ΕΔΟΝ. Το φεστιβάλ έκλεισε με ένα αφιέρωμα στον μεγάλο Κύπριο συνθέτη Μάριο Τόκα. Μαζί στη σκηνή βρέθηκαν οι Γιάννης Κότσιρας, Δημήτρης Μπάσης, Γιώτα Νέγκα και Μίλτος Πασχαλίδης, προσφέροντας μια μουσική πανδαισία στους παρευρισκομένους.
Μιλώντας για τον Μάριο Τόκα και το έργο του ο Α. Κυπριανού τόνισε ότι «ο Μάριος Τόκας δεν έγραψε απλώς τραγούδια, έγραψε Ιστορία με τα τραγούδια». Υπενθύμισε ότι τα πρώτα του βήματα τα έκανε στις εξέδρες των Φεστιβάλ της ΕΔΟΝ και στις φοιτητικές μπουάτ. «Ο Μάριος δεν σταμάτησε να παλεύει για την Κύπρο και τον άνθρωπο. Το ίδιο και όλοι εσείς που είσαστε η περηφάνια, η αισιοδοξία και η ελπίδα μας. Μην σταματήσετε ποτέ! Συνεχίστε με το κεφάλι ψηλά να αγωνίζεστε∙ σηκώστε ακόμα πιο ψηλά το λάβαρο του ανθρώπου, για τη ζωή και για τη λευτεριά», κάλεσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ από την εξέδρα του Φεστιβάλ τις χιλιάδες νέων της Κύπρου.