«Η νέα γενιά της Κύπρου και τις γνώσεις έχει και την ικανότητα»

ΚΩΣΤΑΣ ΔΙΠΛΑΡΟΣ: Με την αποχή δίνουμε «νομιμοποίηση» σε κάποιους να αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς

Συνέντευξη στον Δημήτρη Στρατή

Ο νεαρότερος υποψήφιος βουλευτής του ΑΚΕΛ, ο Κώστας Δίπλαρος, δίνει τη δική του απάντηση μπροστά στις προκλήσεις της νέας γενιάς και για το πώς μπορούν οι νέοι άνθρωποι να συμβάλουν καθοριστικά στην αλλαγή των κακώς εχόντων στην κοινωνία. Τονίζει μέσα από παραδείγματα την αξία του οργανωμένου αγώνα, καθώς και τις κατακτήσεις που φέρουν τη σφραγίδα του ΑΚΕΛ. Εκφράζει τη διαφωνία του με την «εναλλακτική πρόταση» για εισαγωγή στα δημόσια πανεπιστήμια την οποία προωθεί το Υπουργείο Παιδείας. Παράλληλα, καταφέρεται ενάντια στα σκάνδαλα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας στην Πάφο και ευρύτερα. Την ίδια ώρα προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για το πώς θα αντιμετωπιστεί η διαφθορά και η σήψη. Ο Κώστας Δίπλαρος παραθέτει τις δικές του σκέψεις για την Κύπρο που οραματίζεται στο μέλλον.

Συμμετείχες και συμμετέχεις ενεργά σε διάφορα σώματα της ΕΔΟΝ. Πόσο σημαντική θεωρείς την πορεία αυτή;

Η ενεργός εμπλοκή μου στη ζωή και τη δράση της μεγαλύτερης οργάνωσης νεολαίας του τόπου μόνο ωφέλιμη μπορεί να χαρακτηριστεί. Η ΕΔΟΝ αποτελεί το πιο ελπιδοφόρο κομμάτι της κυπριακής νεολαίας, ενώ είναι ταυτόχρονα ένα τεράστιο σχολείο για τα χιλιάδες μέλη και στελέχη της. Μέσα από πλέριες δημοκρατικές διαδικασίες και με πίστη στη δύναμη της συλλογικής σοφίας, αλλά και την εργατικότητα και την ανιδιοτέλεια που χαρακτηρίζει τους ΕΔΟΝίτες, το ΕΔΟΝίτικο οικοδόμημα γράφει επτά και πλέον δεκαετίες ζωής. Δεν θα ήταν υπερβολή να ισχυριστούμε ότι όλες οι σημαντικές κατακτήσεις της κυπριακής νεολαίας φέρουν τη σφραγίδα της ΕΔΟΝ και αποδεικνύουν περίτρανα την αξία του οργανωμένου αγώνα. Να είστε βέβαιοι ότι στην Κύπρο θα υπάρχει ελπίδα, όσο υπάρχει νεολαία που σκέφτεται, που αγωνίζεται, που δεν συμβιβάζεται…

Είσαι ο νεαρότερος βουλευτής του συνδυασμού του ΑΚΕΛ για τις βουλευτικές εκλογές. Πώς σχολιάζεις τη γενικότερη απάθεια που παρατηρείται ανάμεσα στη νέα γενιά; 

Εχω την πεποίθηση ότι η νέα γενιά της Κύπρου διαθέτει εκτός από τις γνώσεις και την ικανότητα να εκφράσει και λόγο και άποψη. Επίσης δεν θα ήταν υπερβολή να ισχυριστούμε ότι το ΑΚΕΛ αποτελεί διαχρονικά τον γνήσιο εκφραστή των δικαιωμάτων της νέας γενιάς, αλλά και τον συνοδοιπόρο στις διεκδικήσεις της. Ενδειξη που επιβεβαιώνει τα πιο πάνω αποτελεί η στάση που τήρησε το ίδιο το κόμμα σε μια σειρά από σημαντικά ζητήματα που σχετίζονται με τη νεολαία: η επιμονή του για την ίδρυση κρατικών πανεπιστημίων, η θέσπιση επί προηγούμενης διακυβέρνησης ολοκληρωμένου πακέτου κρατικής φοιτητικής μέριμνας, η στάση που τήρησε στο θέμα της φοιτητικής χορηγίας, η προσήλωσή του στον μεγαλόπνοο στόχο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, η εκπόνηση μέτρων και η κατάθεση σχετικών προτάσεων νόμου για την αντιμετώπιση της ανεργίας και τον τερματισμό της εκμετάλλευσης των εργαζομένων αποδεικνύουν την ξεκάθαρη στήριξη του χώρου της Αριστεράς προς τη νέα γενιά του τόπου.

Η παρουσία νέων ανθρώπων στα ψηφοδέλτια του ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις καταδεικνύει την ξεκάθαρη στήριξη του κόμματος στη νέα γενιά, αλλά και την εμπιστοσύνη με την οποία περιβάλλει του νέους. Για το ΑΚΕΛ η στήριξη προς τους νέους δεν είναι κενή περιεχόμενου και δεν περιορίζεται σε απλές φιλολογικές αναφορές, αποδεικνύεται στην πράξη.

Μπορεί να αλλάξει η παρούσα κατάσταση πραγμάτων; Γιατί οι νέοι να ψηφίσουν στις εκλογές;

Είναι κατανοητή η δυσαρέσκεια και η απογοήτευση που μπορεί να αισθάνεται ο κάθε νέος και νέα λόγω της οικονομικής κρίσης και των συνεπακόλουθών της, παράλληλα όμως πρέπει να γίνει σε όλους μας αντιληπτό ότι ούτε τα προβλήματά μας θα επιλυθούν, αλλά ούτε η προοπτική για τον τόπο και το λαό μας θα έρθει μέσα από την αποχή ή την αδιαφορία.

Η ρήση του Μπρεχτ, «Αυτοί που είναι εναντίον της πολιτικής είναι υπέρ της πολιτικής που τους επιβάλλεται», καταδεικνύει όλους τους λόγους για τους οποίους ο κάθε πολίτης πρέπει να συμμετάσχει στις εκλογές ασκώντας το εκλογικό του δικαίωμα. Αλλωστε με το να απέχουμε από τις εκλογές δίνουμε αυτόματα τη «νομιμοποίηση» σε κάποιους να αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς.

Εάν δηλαδή θέλουμε να αλλάξει η κατάσταση και να σταματήσει η θυματοποίηση της νέας γενιάς και των εργαζομένων, πρέπει να συμμετέχουμε στις εκλογές στηρίζοντας την πρωταγωνιστική πολιτική δύναμη, που διαχρονικά αντιτάσσεται στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που πλήττουν ουσιαστικά τη νέα γενιά και τους εργαζομένους. Η δύναμη αυτή δεν είναι άλλη από το ΑΚΕΛ.

Διαφωνούμε με την ισοπεδωτική αντίληψη που θέλει όλα τα κόμματα να είναι τα ίδια. Κάθε πολιτικός χώρος ασπάζεται μια συγκεκριμένη ιδεολογία και βάσει αυτής τοποθετείται ενώπιον του Κοινοβουλίου την κρίσιμη ώρα. Αλλωστε σημασία δεν έχει το τι αφειδώλευτα διακηρύττεις από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης χάριν προεκλογικών σκοπιμοτήτων, αλλά το τι πράττεις.

O Κύπριος πολίτης πρέπει να γνωρίζει ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ, σε καμιά περίπτωση δεν συναίνεσε κατά την προηγουμένη τριετία στα δυσβάστακτα νομοσχέδια της κυβέρνησης και της Τρόικας. Είναι ο ΔΗΣΥ, που εκμεταλλεύτηκε τις ευκαιριακές πλειοψηφίες με το ΔΗΚΟ ή και την ΕΔΕΚ και ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις, για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, για την πακετοποίηση των δανείων, για τη θυματοποίηση των νέων και των οικογενειών τους.

Στα φοιτητικά σου χρόνια ανέπτυξες έντονη συνδικαλιστική δραστηριότητα.

Ποια η άποψή σου για τις αλλαγές που επιχειρούνται στον τομέα της εισόδου των φοιτητών στα δημόσια πανεπιστήμια;

Θεωρώ απαράδεκτη την απόφαση που πάρθηκε πρόσφατα από το Υπουργικό Συμβούλιο για τον εναλλακτικό τρόπο εισδοχής στα δημόσια πανεπιστήμια. Ουσιαστικά η απόφαση αυτή αποτελεί μια ακόμη ένδειξη του ετσιθελισμού με τον οποίο λειτουργεί η κυβέρνηση. Η συγκεκριμένη απόφαση λήφθηκε ουσιαστικά χωρίς να έχει προηγηθεί ζύμωση ιδεών και απόψεων στα θεσμοθετημένα σώματα διαλόγου για τα θέματα Παιδείας.

Η συγκεκριμένη απόφαση καταργεί μεταξύ άλλων τον ενιαίο χαρακτήρα των εξετάσεων και την καθολικότητα εισδοχής στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, ενώ θέτει υπό αμφισβήτηση και το αδιάβλητο των εξετάσεων. Σε μια περίοδο που η οικονομική κατάσταση των μαθητών και των οικογενειών τους επιδεινώνεται συνεχώς η κυβέρνηση επιλέγει συνειδητά με τις αποφάσεις της να ακολουθεί πολιτικές δύο μέτρων και δύο σταθμών.

Η απόφαση για «υπεράριθμο» 10% θέσεων στα δημόσια πανεπιστήμια προκαλεί τα αισθήματα της νεολαίας και είναι ουσιαστικά εμπαιγμός, αφού αποδεικνύει πως το Υπουργείο Παιδείας στερούσε αδίκως τα προηγούμενα χρόνια από τους μαθητές θέσεις σπουδών. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις νέων που λόγω της δυσχερούς οικονομικής τους κατάστασης δεν επέλεξαν να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε κάποιο πανεπιστήμιο.

Ως ΑΚΕΛ έχουμε ως πάγια θέση την αύξηση των θέσεων στα δημόσια πανεπιστήμια, έτσι ώστε η πλειοψηφία των μαθητών να έχει την ευκαιρία να σπουδάσει στον τόπο της χωρίς να πληρώνει δίδακτρα. Θέση για την οποία σε πολλές περιπτώσεις συγκρουστήκαμε με τη συντηρητική Πρυτανεία, κύρια του Πανεπιστημίου Κύπρου, η οποία προέβαλε τον ισχυρισμό ότι μια τέτοια εξέλιξη «θα υποβάθμιζε» το υψηλό επίπεδο σπουδών του πανεπιστημίου.


Κατέρχεσαι ως υποψήφιος στην Πάφο. Την πόλη όπου το τελευταίο διάστημα ξεσπούν το ένα σκάνδαλο μετά το άλλο. Τι πρέπει να γίνει για να αλλάξει η κατάσταση;

Η απάντηση στα φαινόμενα διαφθοράς έρχεται μέσα από τη θέληση όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την αντιμετώπισή τους (Δημοτικό Συμβούλιο, μηχανισμοί ελέγχου, Διωκτικές Αρχές, δικαιοσύνη). Σημαντικά βήματα πρέπει να γίνουν και προς την κατεύθυνση της διαφάνειας αλλά και της ενημέρωσης των πολιτών για τον τρόπο λήψης των αποφάσεων, ιδιαίτερα στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Για παράδειγμα η δημοσιοποίηση των πρακτικών των συνεδριάσεων (όπου αυτό δεν πλήττει το δημόσιο συμφέρον) του Δημοτικού Συμβουλίου και των επιμέρους επιτροπών που λειτουργούν κάτω από την εποπτεία του αποτελούν μέτρα που αυξάνουν τη λογοδότηση των εκλεγμένων έναντι των συνδημοτών τους.

Ταυτόχρονα και οι ίδιοι οι πολίτες πρέπει να έχουν ενεργότερη εμπλοκή στα κοινά, ασκώντας το δικαίωμά τους για εποικοδομητική κριτική, μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες και εξυπηρέτηση ιδιοτελών συμφερόντων. Η ομοιόμορφη απονομή δικαιοσύνης και η καθιέρωση συγκεκριμένων πρωτοκόλλων-κωδίκων επαγγελματικής συμπεριφοράς στους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι επίσης μέτρα προς την ορθή κατεύθυνση. Παρ’ όλα αυτά, τα φαινόμενα διαφθοράς και κακοδιαχείρισης σε ορισμένους δήμους και Κοινοτικά Συμβούλια δεν πρέπει να αποτελούν άλλοθι στις προσπάθειες που καταβάλλονται από την παρούσα κυβέρνηση για εκφυλισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και συγκέντρωση υπερεξουσιών στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Πώς οραματίζεσαι την Κύπρο του μέλλοντος;


Οραμα μου είναι μια Κύπρος κοινή πατρίδα για όλα τα παιδιά της -ανεξάρτητη, επανενωμένη, χώρος ειρηνικής συνύπαρξης και ευημερίας, μακριά από στρατεύματα κατοχής και εγγυήσεις. Μια Κύπρος που ο κάθε νέος και νέα θα ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον, χωρίς μνημονιακές δεσμεύσεις, ανέχεια και ανεργία και μετανάστευση. Μια Κύπρος της ανάπτυξης και της προόδου, όπου η νέα γενιά θα έχει και λόγο και άποψη και δεν θα είναι αποστασιοποιημένη από το κοινωνικό γίγνεσθαι, μια Κύπρος που τα αγαθά της Υγείας και της Παιδείας θα είναι δικαίωμα όλων και όχι των λίγων και των εκλεκτών.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy