Η «νέα» πρόταση του ΠτΔ περιέπλεξε ακόμη περισσότερο την κατάσταση

Στην κυβερνητική πλευρά σκαλώνει ο διάλογος

Στάση αναμονής για την κρίση που ταλανίζει την Παιδεία αφού μετά και τη χθεσινή κοινή συνεδρία των Επιτροπών Παιδείας και Εργασίας δεν βγήκε άσπρος καπνός. Παρά τις επίμονες προσπάθειες του Προέδρου της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη, να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε μια προσωρινή συμβιβαστική λύση και να αρχίσει ο διάλογος, δεν έγινε βήμα πίσω ούτε από πλευράς Υπουργού Παιδείας, Κώστα Χαμπιαούρη, ούτε από πλευράς εκπαιδευτικών οργανώσεων.

Με τη λήξη της συνεδρίας ο κ. Συλλούρης προσκάλεσε στο γραφείο του τις δύο πλευρές για έναν καφέ, όπως είπε χαρακτηριστικά και όχι για συζήτηση. Ωστόσο, όπως πληροφορούμαστε, αυτό που ζήτησε ο Πρόεδρος της Βουλής είναι πίστωση χρόνου μερικών ημερών ώστε να επανέλθει με συμβιβαστική πρόταση.

Το ζήτημα όμως φαίνεται ξεκάθαρα ότι σκαλώνει στην πλευρά της κυβέρνησης. Πάντως όπως φάνηκε και κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίας τα κόμματα της αντιπολίτευσης, οι οργανωμένοι γονείς προδημοτικής, οι μαθητές, οι φοιτητές βρίσκονται στο πλευρό των εκπαιδευτικών ζητώντας επιτακτικά από την κυβέρνηση να αναστείλει τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου της 4ης Ιουλίου και να αρχίσει ένας διάλογος με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα όπου θα τεθούν και όλα τα θέματα στο τραπέζι.

Όπως δήλωσε κλείνοντας τη συνεδρία ο κ. Συλλούρης ενώ φαίνεται να υπάρχει διάθεση από όλους για διάλογο, εντούτοις αποτελεί αγκάθι το πώς ξεκινά αυτός ο διάλογος. Θα πρέπει να βρούμε τρόπο να το ξεπεράσουμε αυτό σεβόμενοι και τις δύο πλευρές και τους εκπαιδευτικούς και ειδικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είπε για να προσθέσει πως ο ίδιος θα βοηθήσει όσο μπορεί να λυθεί ο γόρδιος δεσμός.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Παιδείας, Κώστας Χαμπιαούρης, ήταν ξεκάθαρος ότι δεν αποσύρονται οι τέσσερις προτάσεις του Υπουργικού καλώντας τις εκπαιδευτικές οργανώσεις να αποδεχτούν την τελευταία πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Θερμή παράκληση να πέσουν οι τόνοι, να μπούμε σε έναν εντατικό διάλογο για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε τα σχολεία μας, με τους καλύτερους οιωνούς. Διέξοδος σε αυτό είναι η προχθεσινή βελτιωμένη πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας που θεωρώ ότι όλες οι πλευρές πρέπει να την υιοθετήσουν.

Με την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας που εμπεριέχει πολύ θετικά στοιχεία, δίνοντας τόπο στο διάλογο, επιλύοντας τις διαφορές, θα δώσουμε χαρά στα παιδιά μας, θα δώσουμε χαρά στον κάθε πολίτη αυτού του τόπου. Ευελπιστώ να γίνουν δεύτερες σκέψεις και τονίζω ότι οι πόρτες του διαλόγου παραμένουν ανοικτές», είπε ο Υπουργός Παιδείας.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Φίλιος Φυλακτού, κληθείς επίσης να απαντήσει στον κ. Συλλούρη εάν είναι διατεθειμένοι να κάνουν βήματα πίσω δήλωσε πως υπάρχει η καλή διάθεση για διάλογο: «Θα είμαστε στο διάλογο τεκμηριωμένα για να πάρουμε το δημόσιο σχολείο μπροστά. Οι 14.000 εκπαιδευτικοί ένα πράγμα ζήτησαν, έχω εγώ δικαίωμα να πω όχι;»

Ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Γιάννος Σωκράτους, ξεκάθαρα είπε ότι ενόσω βρίσκονται στο τραπέζι οι 4 προτάσεις δεν μπορεί να υπάρξει συζήτηση και πως η νέα πρόταση δεν γίνεται αποδεκτή.

Επίσης κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο κ. Χαμπιαούρης ανέφερε ότι οι λόγοι που δεν έγινε διάλογος είναι σαφείς παραπέμποντας στις εκπαιδευτικές οργανώσεις. Υποστήριξε επίσης ότι «ποτέ δεν έχουμε θίξει την αξιοπρέπεια των εκπαιδευτικών» και πως υπάρχουν εκπαιδευτικοί που χρήζουν στήριξης.

Παρών στη συνεδρία ήταν και ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ο οποίος και υπεραμύνθηκε των θέσεών του. Από τη στιγμή είπε που η κυβέρνηση υιοθετεί τις συστάσεις μας, τότε είναι δικαίωμά μας να τις υπερασπιστούμε. Ξεκαθάρισε ότι αυτές δεν πλήττουν το δημόσιο σχολείο.

Ελένη Κωνσταντίνου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy