Ώστε έτσι, λοιπόν, επιμένουν τα κόμματα του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου σε μια «νέα στρατηγική» στο Κυπριακό. Βεβαίως χωρίς ποτέ να μας διαφωτίζουν σε τι συνίσταται και πώς θα εφαρμοστεί αυτή η «νέα στρατηγική», που θα προκαλέσει, δήθεν, τέτοιο κόστος στην Τουρκία, ώστε να αναγκαστεί να κάνει υποχωρήσεις και να λύσει το Κυπριακό.

Δεν βλέπουν τα αυτονόητα και αυτόδηλα. Ότι δηλαδή είναι η Τουρκία που ήδη εφαρμόζει νέα στρατηγική στο Κυπριακό μετά το Κρανς-Μοντάνα.

Και όχι μόνο την εφαρμόζει αλλά μας το λέει κιόλας! Μας λέει ξεκάθαρα να ξεχάσουμε και συνομιλίες και λύση και τα πάντα αφού προκρίνει πλάνα Β και Γ εκτός των πλαισίων του ΟΗΕ. Ξυπνήστε πια, κύριοι πολιτικοί και φίλτατοι κολαούζοι δημοσιογράφοι, η ώρα πλησιάζει στο «μηδέν» κι εσείς ακόμα κοιμάστε, κάνοντας όνειρα…

Όταν ο Χάρης αποφασίζει και διατάζει!

Ώστε έτσι, λοιπόν. Ούτε αυξήσεις μισθών ούτε μειώσεις αποκοπών! Τάδε έφη ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ο οποίος με θαυμαστή συνέπεια ακολουθεί τις συνταγές του… Σόιμπλε και των υποτακτικών του στο Γιούρογκρουπ για να… σώσει την κυπριακή οικονομία.

Η οποία φαίνεται να ευημερεί στους αριθμούς αλλά στην πραγματικότητα εξακολουθεί να ταλαιπωρείται (οι άνθρωποι και όχι οι αριθμοί) από τις συνέπειες της λιτότητας.

Βέβαια, από την άλλη, ουδέν πρόβλημα υπάρχει στο να ανοίξουμε θέσεις προαγωγής, ούτε να διορίζουμε τους φίλους και συνοδοιπόρους σε υψηλόβαθμες θέσεις, ούτε να εξαγγέλλουμε –ξανά και ξανά τα ίδια- έργα εκατομμυρίων σε όλα τα πλάτη και μήκη της Κύπρου.

Και φυσικά να κοκορευόμαστε ότι μας αναβαθμίζουν οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης. Ούτε λόγος να γίνεται όμως για αυξήσεις μισθών και μειώσεις αποκοπών. Υπάρχει πιο τρανή και απτή απόδειξη αυτού που λέμε; Ότι δηλαδή οι αριθμοί ευημερούν αλλά οι άνθρωποι παραμένουν στην ίδια… βαθμίδα εξαθλίωσης;

Η «ισλαμοποίηση» των κατεχομένων

Συχνά μερίδα του Τύπου προσπαθεί να παρουσιάσει μια αρνητική εικόνα για τα κατεχόμενα. Υπάρχει όμως χειρότερη μορφή εικόνας από την ίδια την κατοχή; Σε τι, λοιπόν, εξυπηρετεί η πρωτοσέλιδη είδηση για «ισλαμοποίηση» των κατεχομένων;

Σάμπως κι εμείς στην ελεύθερη Κύπρο πάμε πίσω από πλευράς θρησκευτικού εξτρεμισμού με τα «σχολεία ήθους» του αρχιεπισκόπου, τη «χριστιανική εκπαίδευση» των νέων μας μακριά από «ασθένειες» όπως η ομοφυλοφιλία, τους καυγάδες για τις εισφορές και τις θεάνθρωπες μπίζνες των παπάδων μας;

Το ίδιο ισχύει και για άλλες ειδήσεις όπως τα προϊόντα-απομιμήσεις που πωλούνται στα κατεχόμενα, την ίδια στιγμή που η αστυνομία κατάσχεσε προϊόντα-μαϊμούδες χιλιάδων ευρώ στην Αγία Νάπα.

Το ίδιο ισχύει και με τα ρεπορτάζ για τα έξοδα Ε/κ στα κατεχόμενα την ίδια ώρα που οι Τ/κ ξοδεύουν πολλαπλάσια στις ελεύθερες περιοχές. Κάθε νόμισμα έχει δυο όψεις και η όψιμη πατριδοκαπηλία έχει και τα όριά της.

Περί της «κυπριακής ιδιοκτησίας»

Είμαι από εκείνους που δεν δέχονται αμάσητη τη θεωρία περί «κυπριακής ιδιοκτησίας» των συνομιλιών.

Και τούτο για δύο βασικούς λόγους: Πρώτον, όταν σε διμερείς και διεθνείς διενέξεις παρατηρείται συχνά το φαινόμενο της επανειλημμένης αδυναμίας να βρεθεί λύση, τότε –όπως διδάσκουν πολλά παραδείγματα της σύγχρονης ιστορίας- κάποιοι τρίτοι μεσολαβούν για να φτάσουν σε αίσιο πέρας οι διαπραγματεύσεις.

Και, δεύτερον, σε ένα πρόβλημα με διεθνείς πτυχές και προεκτάσεις, όπως το Κυπριακό (στρατεύματα, εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα) πώς συμβαδίζουν όλα τούτα με την «κυπριακή ιδιοκτησία»;

Γι’ αυτό φρονώ ότι μόνο με παρεμβάσεις από τον ΟΗΕ και τον ΓΓ μπορεί να ελπίζουμε σε διάρρηξη των αδιεξόδων και στην εξεύρεση συμβιβαστικών λύσεων, όπως, καλή ώρα, με το παράδειγμα του άτυπου εγγράφου που ζητούμε να γίνει κεκτημένο.

Το sms της ημέρας

Δεν χρειάζονται «σχολεία ήθους» Μακαριότατε. Κάντε «μπίζνες σκουλς» που είναι και η ειδικότητά σας…

ΤΟΞΟΤΗΣ