Η «νέα στρατηγική» τού πλάι – πλάι

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Δεν είναι σχήμα λόγου. Τα πράγματα στο Κυπριακό έχουν φτάσει σε οριακά σημεία.

Ήδη στα κατεχόμενα ακούγονται φωνές για λύσεις εκτός της ομοσπονδίας και ειδικότερα της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και για την αναγκαιότητα λύσης που να μας επιτρέπει να ζούμε ειρηνικά πλάι πλάι. Μέχρι τελευταία αυτές οι φωνές ήταν σποραδικές, όμως το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα μετά το Κραν Μοντανά, πλήθυναν. Και όχι μόνο πλήθυναν, αλλά εκφράζονται πλέον ανοικτά και από «κυβερνητικούς παράγοντες».

Ως ένα βαθμό αυτό ήταν αναμενόμενο.

Εκείνο που πρέπει να σημειώσουμε είναι ότι αυτές οι φωνές άρχισαν να ακούγονται και στη δική μας πλευρά. Το κακό όμως είναι ότι άρχισαν να ακούγονται από πολιτικά πρόσωπα και δη από υποψήφιο πρόεδρο.

Αναφέρομαι στον Νικόλα Παπαδόπουλο και στη «νέα στρατηγική» του, που ουσιαστικά συνιστά κίνδυνο για την Κύπρο.

Παρουσιάζοντας την πρότασή του στο τέλος Σεπτεμβρίου, ουσιαστικά ο Νικόλας Παπαδόπουλος μάς είπε ότι πρέπει να συνομολογήσουμε συμφωνίες με το παράνομο καθεστώς για θέματα που αφορούν τον ηλεκτρισμό, το φυσικό αέριο κ.λπ., αλλά κυρίως να τηρήσουμε απόλυτα τον κανονισμό για την Πράσινη Γραμμή. Κι όλα αυτά την ώρα που έλεγε ότι πρέπει να αποτρέψουμε την αναβάθμιση του ψευδοκράτους. Όμως όλα αυτά τι άλλο από αναβάθμισή του συνιστούν;

Το πιο σημαντικό, όμως, ο Ν. Παπαδόπουλος το είπε στην ομιλία του στη Λακατάμια στις 9 Οκτωβρίου, όπου κάλεσε τους Τ/κυπρίους να ζήσουν δίπλα μας, πλάι πλάι σε ειρηνική συνύπαρξη! Προσέξτε, όχι μαζί αλλά πλάι πλάι!

Αυτό κατά την άποψή μας αποκαλύπτει τις πραγματικές προθέσεις του Νικόλα Παπαδόπουλου σε σχέση με το πού ο ίδιος θέλει να οδηγήσει το Κυπριακό.

Η δήλωσή του δεν μπορεί να παρερμηνευθεί. Διότι σε ανύποπτο χρόνο, σε τηλεοπτική εκπομπή, στην παρουσία του προέδρου του ΔΗΣΥ και του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, είχε πει ότι δεν αποδέχεται λύση με την οποία Τ/κύπριοι θα ζουν στην ε/κυπριακή πολιτεία μετά τη λύση. Αυτό, είχε πει, θα συνιστούσε ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της Κύπρου!

Αυτές είναι οι πραγματικές απόψεις του υποψήφιου του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου. Που σιγά σιγά αποκαλύπτονται, όπως αποκαλύπτεται και ο διχοτομικός αλλά και παράλληλα επικίνδυνος στόχος του.

Η ελπίδα είναι μία. Η Κύπρος χρειάζεται συνετή διακυβέρνηση σε όλους τους τομείς και κυρίως στο Κυπριακό. Και η μόνη εγγύηση προς αυτή την κατεύθυνση είναι ο Σταύρος Μαλάς. Ας προβληματίσουν τον καθένα μας όλα αυτά για να πάρουμε και τις σωστές αποφάσεις.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.